Kallblodskungen Jan-Olov Persson laddar

120

Kallblodskungen Jan-Olov Persson laddar

Kallblodskungen Jan-Olov Persson laddar upp inför Paris med Forbonderesan från Klövsjö till marknaden i norska Röros. Foto av Lissi Gustafsson

Det är dags för de årliga kallblodsloppen på Vincennes i Paris.
Kallblodskungen Jan-Olov Persson laddar upp i svenska fjällen och Forbonderesan från Klövsjö till marknaden i norska Röros.
– Just nu har jag en fantastisk vy från fjällsluttningen över Vemdalen.

Jan-Olov Persson är inbjuden av en gammal klasskamrat att följa med i släden under två av fem dagar av den traditionella Forbonderesan mellan Klövsjö och Röros.
När vi får Hagmyrentränaren på tråden har man precis haft en paus innan färden fortsätter till första dagens etappmål, Vemdalen.
– I natt blir det att sova på stuggolvet, precis som det var förr i tiden, säger Jan-Olov Persson.
06.30 på torsdagsmorgonen fortsätter det tio ekipage långa ”hästtåget” mot nästa etappmål som är Långå. Totalt ska hästarna ta sig 20 mil under fem dagar till marknaden i norska Röros.

Paris för tolfte året
Jan-Olov Persson är med i släden under två dagar, sedan måste han tacka för sig för att istället ta flyget till Paris och de årliga kallblodsloppen i Paris. Där byter han ut vargpälsen mot kördressen.
– Tand Tuff får en fransk kusk på söndag och sedan kör jag själv nästa torsdag.
Vad tror du om chanserna för din häst?
– Nej, men jag tror han duger gott. Han vann sitt uttagningslopp i Bollnäs i fin stil.
Det är 17 året i rad som kallbloden tävlar i Paris och det är tolfte gången Jan-Olov Persson finns på plats och representerar Sverige.
– Vi har fyra segrar på Vincennes, säger Jan-Olov Persson stolt.

Fyra hästar i svenska laget
Jan-Olov Persson är även stolt över att ett av loppen på den franska nationalarenen för trav numera bär Järvsöfaks namn. Torsdagens Prix des Pays Nordiques har sedan några år tilläggsnamnet Trophee Jarvsofaks. Järvsöfaks som är Jan-Olov Perssons och kallblodssportens största stjärna.
Förutom Jan-Olov Perssons Tand Tuff består det svenska laget i kallblodsloppen i Paris av Gustav E. (Henrik Svensson), Eldvin (Jörgen Westholm) och Hallsta Vinnex (Magnus O Jonsson).
Plötsligt hörs bjällror och tillrop i bakgrunden. Det är dags för Forbonderesan att ta fart igen mot Vemdalen. Innan Jan-Olov Persson lägger på hinner han dock berätta att han hittat en speciell häst bland de tio draghästarna.
– Jo, Yckelsbograbben är en av dem. Han är ur Järvsöfaks första kull och jag hade han i träning första åren. Han är 18 år grabben.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.