Kallblodsstjärnan kämpade för sitt liv

120

Kallblodsstjärnan Mel Odin kämpade för sitt liv.
Nu berättar tränaren Micael Melander om de kritiska dygnen.
– Han gick från att vara en kandidat att starta i SM, till att börja om från noll, säger Micael Melander.

Elvaårige kallblodet Mel Odin har hittills i karriären sprungit in drygt två miljoner kronor på 81 starter, som slutat med 19 segrar.
Bland annat har han vunnit flera V75-lopp och i fjol slutade han tvåa i SM på Bergsåker, ett lopp som han siktades mot även i år.
Men, det blev inget SM för Mel Odin, istället fick han kämpa för sitt liv. Något som Travronden tidigare rapporterat om.
Nu berättar hästens tränare Micael Melander om de kritiska dygnen.

”Blev bara sämre och sämre”

– Han fick en foderstrupsförstoppning, det är ungefär som att en människa sätter i halsen, berättar Micael Melander till Trav365 och fortsätter:
– Det är sådant som händer med hästar ibland och egentligen inget allvarligt, men jag tog honom till veterinären för att få bort det där.
Väl hos distriktsveterinären var allt i sin ordning, i varje fall till en början.
– De behandlade och fick lös det som satt i halsen på honom, men de fick sätta en kanyl på honom för att ge dropp, då han hade förlorat lite vätska. Det här var på torsdagen och sedan för säkerhetsskull så åkte jag ner till veterinärkliniken på fredagen och kollade upp allting och då var allt i sin ordning och hästen var pigg och glad.
Men sedan vände det snabbt från Mel Odin.
– På lördagen så hade han hög temp och var hängig, han fick medicin över helgen men repade sig inte och blev bara sämre och sämre.

”Tappade honom på fem deciliter var”

När helgen var över och Mel Odin inte repat sig, tog Micael Melander återigen ner honom till veterinärkliniken på Bergsåker.
– Där tyckte de att hästen var så pass sjuk så de remiserade honom till Uppsala, väl där så fann de att han fått en allvarlig infektion i det stickhål där de satt kanylen. Det var en kraftig infektion och de tappade honom på fem deciliter var, och i och med att det där satt igen sig i blodkärlen på honom så blev det komplikationer på det, säger Micael Melander och fortsätter:
– Hästen magrade och tunnade ur och fick stå på behandling i 14 dagar, det var dramatiskt runt allting, med komplikationer lite här och där.
Av förståeliga skäl blev det inget SM-lopp för Mel Odin.
– Han gick från att vara en kandidat till att starta i SM, till att börja om från noll.

”Gropar där det ska vara muskler”

Hur är det med Mel Odin i dag?
– Han har precis börjat motionsträna, han fick stå några veckor här och bara äta mat och försöka få tillbaka hull, där muskler skulle vara var det bara gropar. Han är pigg och glad här hemma nu, men långt ifrån tävlingsstart.
Kommer han att komma tillbaka till tävlingsbanan?
– Expertisen säger att det inte ska påverka honom i framtiden det här, och jag hoppas han ska komma tillbaka, men det får man nästan svara på när han börjar träna för fullt, säger Micael Melander och avslutar:
– Det är alltid tråkigt när det blir såhär, han hade precis som i fjol fått två lopp i kroppen inför SM och då slutade han ju tvåa där, och tanken i år var likt i fjol SM och att han sedan skulle tävla på bra i höst. Foderstrupsförstoppningar händer ibland, men det brukar inte bli något av det, men nu blev det allvarligt.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelPeter Untersteiner har knappat in rejält
Nästa artikelFem tippar V75 till Solvalla 30 september 2017

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.