”Kalle på Trappa” – En av legendarerna

1132

kalle på trappa

Callit och Karl O Johansson blev den förste svenske världsmästaren i trav 1987 på Roosevelt Raceway i New York. Foto av LARS JAKOBSSON

Det skrevs travhistoria när Callit som första svenskfödda travhäst vann VM-loppet på Roosevelt Raceway i USA.
Ständige följeslagaren Karl O Johansson, ”Kalle på Trappa”, minns sagotiden med sin stjärna som i går, trots att det nu är 27 år sedan.
– Det var väldigt stort på den tiden och vi hade många fantastiska år med Callit, säger Karl O Johansson som numera tränar upp unghästar åt landets främsta travtränare.

”SVENSK VM-KNALL I MORSE. Kalle från Säffle chockade hela USA.”
Löpsedeln från kvällstidningen Expressen sitter inramad på en av alla de segertavlor i ett speciellt inrättat ”Callit-rum”. Där trängs hederspriser, pokaler och bucklor i massor tillsammans med otaliga bilder och så finns segertäcket från VM-loppet prydligt upphängt på väggen.
Vi är hemma och hälsar på hos en av legendarerna i svensk travsport, Karl O Johansson, 68, som tillsammans med sin megastjärna Callit stod i rampljuset under flera år på 80-talet. Platsen är gården Östra Björka, några mil utanför Karlstad, dit Karl O Johansson flyttade 1988 med sin hustru Isabella Johansson, som för övrigt var skötare till Callit under merparten av tävlingsåren. På gården finns nu nio hästar som paret tränar tillsammans och det är fjärran från rubrikerna och all den uppståndelse som de var med om när de tränade en av svensk travsports största stjärnor genom tiderna.
– De senaste 15 åren har jag kört in unghästar åt bland annat Stig H Johansson. Vi tränar hästarna i ett år innan de går vidare och just nu kör vi in ettåringar åt Goop, Stig H, Peter Untersteiner och Reijo Liljendahl. Men så har jag en egen häst också, en nordsvensk, den måste ni se på, säger Karl O Johansson och går iväg till hagen för att hämta tvåårige hingsten Moe Skans.
– Den här är riktigt fin. Han kvalade i höstas och är efter Moe Odin och har Järvsöfaks som morfar. Den tänker jag vinna Kriteriet med nästa år, säger Kalle och ler finurligt.

Länge rekord i flest antal V65-segrar
Moe Skans ser ut som ett praktexemplar och kan mycket väl vara en stjärna i vardande. Karl O Johansson har aldrig varit känd för att ta till överord utan har låtit resultaten tala. Han har tränat fram många topphästar och V65-vinnare genom åren och har en blytung merit som ingen kan ta ifrån honom, att som första helsvenska ekipage ha vunnit VM-loppet. Det har skrivits många kapitel om Callit som tillsammans med den lille tränaren från Värmland radade upp framgångar på 80-talet. Han var dåtidens travkung och på V65, föregångare till V75, vann han nästan jämt. Meritlistan var diger med storloppssegrar och med sina 26 V65-segrar hade Callit länge rekordet i flest antalet vunna rikstotolopp, innan kallblodet Svinten passerade. Totalt vann Callit 65 lopp på 105 starter och över en fika, med utsökta nybakade bullar, så minns Kalle och Isabella tillbaka på tiden och berättar om livet i dag.
– Men nu för tiden säger de aldrig något positivt om Callit. Det man får höra i tv är bara från Olympiatravet när Sugarcane Hanover blåste till honom. Det är alltid den vinkeln men man får inte glömma att han var väldigt bra. Han blev ju Årets Häst två år i rad och det tas aldrig fram allt det andra som Callit gjorde, exempelvis VM-segern, säger Isabella Johansson som kamperade ihop med sin ögonsten under hela framgångssagan.

Fick Värmlands idrottsbragd
Är det så att Callit är lite av den ”bortglömde världsmästaren”?
– Ja, för en del är han kanske det. Men för en annan så minns man ju det som i går. Man tänker tillbaka på det ibland och med jämna mellanrum så påminns man om det. Det var en härlig tid med Callit under flera år. Han var populär och det kom folk från hela landet för att titta på honom, säger Karl O Johansson.
– På den tiden var det väldigt stort med VM. Nu är det ju flera som har vunnit efteråt men Callit var den förste svenskfödde och som dessutom var tränad och körd av en svensk kusk. Det blev stor uppståndelse och väldigt stort i media. Det var sista året som VM kördes på Roosevelt när vi vann, säger Kalle och visar stolt upp ett pris som han fått, ”Värmlands idrottsbragd”, en utmärkelse som han blev framröstad till.

Nära att allt spolierades – av en korsförlamning
Det är alltså 27 år sedan som ”Kalle från Säffle chockade hela USA” enligt löpsedeln. I dag är det nästintill vardagsmat när travhästar flygs kors och tvärs över hela världen för att tävla. På den tiden var det inte lika vanligt och det var ett stort äventyr som väntade när Callit lastades iväg på flygtransporten på Arlanda för färd via Frankfurt till USA. Den svenske världsstjärnan var inte speciellt betrodd på förhand. Favorit var den franske Potin d’Amour men Karl O Johansson trodde att han skulle kunna vinna när de reste över. Några dagar före loppet inträffade en incident som kunde ha spolierat alltsammans. Callit tog sig en skentur och fick en korsförlamning och i Sverige hade det varit uteslutet att kunna starta. Men i USA fanns möjligheten att ge ett snabbverkande medel som var tillåtet där.
– Han blev skrämd av en vattenspridare när han kom ut från stallet och inte var uppvärmd. Han tog i som tusan och fick en korsförlamning. Då var det lite kritiskt om han skulle kunna starta, minns Karl O Johansson.
Räddningen blev ett muskelavslappnande medel som de fick av en veterinär.
– Vi hade att välja på att endera åka hem eller ta den behandlingen. Sedan var spårlottningen ungefär samtidigt och då fick han bricka sju bakom bilen. På en 800-metersbana dessutom. Men vi kom ner bra och fick en fin resa. Han vann lätt, säger Kalle.

”Många spelade så in i helvete på Callit – efter loppet”
”Kalle på Trappa”, vars smeknamn för övrigt kommer från hans föräldragård från Årjäng som hette Trappa, har flera roliga episoder att berätta från VM-segern.
– De hade ju tv-sändning från Amerika på loppet på Mysens travbana i Momarken. Fast länkarna var inte så bra att det blev någon direktsändning. Så det var någon som ringde från USA och sa att Callit hade vunnit till tolv, 13 gånger pengarna. Eftersom det då var fördröjning på en halvtimme var det många som spelade så in i helvete på Callit och de fick ju ett jäkla bra odds, säger Kalle och skrattar gott.
– Sedan var de så fulla där på restaurangen tydligen att de flesta trodde att det var Rex Rodney som vann. Norrmännen var helt säkra på att han skulle vinna men de såg fel, ha, ha. Det var också en rolig grej.

Valde ut Callit som ettåring
Karl O Johansson valde ut Callit som ettåring och rekommenderade familjen Christiansson från Årjäng att köpa hästen. Han kostade 30 000 kronor och sprang totalt in nästan 8,8 miljoner kronor.
– Det var Christianssons första häst. Jag sa till honom att jag kan köpa in mig men då sa han att nej, tror du så mycket på honom så vill jag allt behålla honom själv.

”Ville stanna och lyssna på fåglarna”
Isabella Johansson var Callits skötare och hon beskriver honom som en mycket snäll häst som hade en del egenheter för sig.
– Han var väldigt lat och bekväm i träningen. Det gick inte att köra fortare än 1.26 i jobben och man fick nästan skämmas när man fick sitta och jaga honom, säger hon.
– Men han var jättesnäll och trevlig att hålla på med och inte hingstig alls. Han ville stanna och lyssna mycket på fåglarna när man var ute och körde honom i skogen. Han kunde stanna och stå stilla hur länge som helst och var så nöjd med det.
– Att han sedan var för jäklig när man skulle sela på honom i stallet var en annan sak. Han kunde stå och trampa på gången hela tiden och skulle alltid trampa mig på fötterna, säger Isabella vilket även Kalle intygar.
– Båda stortånaglarna åkte på mig när han ständigt trampade mig. Det har jag minne av än i dag för de är båda ”skavankade”, säger Kalle på klingande värmländska.

Ville bara ha 20 hästar i träning
Trots att Karl O Johansson tränade en världsstjärna under flera år så växte aldrig stallet i antalet hästar. Det var också självvalt då han helt enkelt inte ville driva något storstall. Färjestadstränaren fick massor av förfrågningar om att kunna ta in i princip ”hur mycket hästar som helst i träning” enligt honom själv, men gav de flesta nobben.
– Vi hade aldrig mer än 20 hästar i träning någon gång. Jag tyckte att det skulle bli för stimmigt med för många hästar och ville inte det så. Jag ville hålla det på en liten och lagom nivå, säger han.

40-årsjubileum som tränare i år
”Kalle på Trappa” firar i år 40-årsjubileum som travtränare. Han har stort förtroende av landets främsta travtränare genom att skola deras unghästar.
Kalle och Isabella har fostrat ett 15-tal miljonärer de senaste åren och en av stjärnorna de har haft för uppträning kan nämnas Wellino Boko som var tvåa i Svenskt Travderby.
– Jag blev proffstränare -74 och innan dess var jag lärling hos Leif Berggren i sju år. Det är klart att man är stolt över tiden med Callit men vi har haft många andra fina hästar också. Men någon beskällare blev aldrig Callit. Han lämnade inte så bra i aveln tyvärr men som tävlingshäst var han ju fantastisk, säger Karl O Johansson.
FAKTA OM CALLIT
Callit föddes 18 april 1981 och dog 2007.
Under sin karriär vann han 65 lopp, däribland 26 V65-lopp och flera storlopp som Stora Treåringspriset, Fyraåringseliten, S:t Leger, Sprintermästaren, Jubileumspokalen och Hugo Åbergs Memorial.
Som första svenskfödda häst vann Callit VM på Roosevelt Raceway i New York 1987. Totalt sprang han in nästan 8,8 miljoner kronor och blev utnämnd till årets häst 1987 och 1988.
Efter avslutad tävlingskarriär verkade Callit i aveln fram till 2005 och har lämnat sammanlagt 262 avkommor varav den bästa heter Call on Valentine som har sprungit in 1 334 803 kronor.

Föregående artikelEklöf riskerar att mista synen – missar V75
Nästa artikelJag singlar slant om den sista kronan.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.