”Kan bli storslam för Persson i dag”

66

En världsrekordhållare till Ferrari vinner det norska Travderbyt i dag.

Bland kallbloden tror jag att Järvsö

Pegasus följer upp sin svenska derbyseger och tvålar till alla även i det norska.

Det är V75 på Bjerke i Oslo i eftermiddag. En omgång som präglas av Norskt Trav-

kriterium och Norskt Derby både för varmblod och kallblod.

Norges nya stjärntravare Ferrari B.R. är storfavorit i det norska Travderbyt med en miljon kronor till vinnaren. Det är hästen som slog ett häpnadsväckande världsrekord i våras när han vann överlägset på 1.09,9 över distansen 2 100 meter med bilstart.

Ingen häst har sprungit fortare än fyraåringen över distansen på en tusenmetersbana. Ferrari B.R. har fortsatt att vinna  varje start efter världsrekordet och han har gjort det med krafter kvar varje gång enligt tränaren Per Oleg Midtfjeld.

Jänkarvagn och helstängt nu

Ferrari B.R. jagar sin nionde raka seger i dag och när jag pratade med tränare Midtfjeld i veckan hörde jag på honom hur segersäker han lät. Hästen är startsnabb och enligt Midtfjeld lär den som svarar honom om ledningen inte vinna Derbyt.

Det är såklart toppchans till spets och slut och Ferrari B.R. visar upp en härlig lunk och inställning i loppen. I uttagningsloppet till Derbyt stack han ifrån överlägset i flegmatisk stil utan att behöva förta sig.

För att vässa till allt så optimalt som möjligt kommer hästen nu att tävla i jänkarvagn och med helstängt huvudlag (han gick i vanlig sulky och med norskt huvudlag i försöket). Dessutom blir det rycktussar för första gången vilket man har provat i träningen med god effekt.

Är som en bil att köra

I norskt Travderby för kallblod är det mycket som talar för att det blir en match mellan stallkamraterna Järvsö Pegasus och Tand Kraft. Den förstnämnde har utvecklats kolossalt i år och kommit i kapp Tand Kraft som dominerade i fjol. Järvsö Pegasus har även spöat Tand Kraft och vann även det svenska Derbyt.

Nu torde han ha mycket bra chans att även vinna det norska i händerna på Örjan Kihlström som har sagt att Järvsö Pegasus är som en bil att köra i loppen.

Den grå hästen har imponerat i fem raka seger och jag tror att den sjätte kommer här i kraft av att ha spår innanför Tand Kraft.

Järvsö Pegasus är startsnabb och Örjan Kihlström lär ge sin häst en bra resa, antingen i spets eller i ryggar. Hästen är väldigt speedig och jag tror på en ny storlopps-

triumf. Tand Kraft är värst emot och han var ursäktad i uttagningsloppet till Derbyt senast då han fick punktering på sulkyhjulet kort efter start.

Kan bli storslam för Persson

Det kan mycket väl bli storslam för Jan-Olov Persson i eftermiddag då hans Tekno Eld kan ta hem Norskt Travkriterium.

Den bildsköne hingsten, som är väldigt lik sin pappa Tekno Odin, vann det svenska Kriteriet i läcker stil och vann även uttagningsloppet senast enkelt. Han måste ha bra chans igen från ett perfekt läge.

Stallkamraten Järvsö Birger kan också vara med där framme och hugga och han höll starkt som femma i det svenska Kriteriet efter att ha fått hård press under vägen. Är mycket snabb ut bakom bilen.

Har fältets starkaste häst

Frode Hamre hade i fjol sin största dag i karriären just den här tävlingsdagen på Bjerke. Hamre vann dubbla Derbyn för både varmblod och kallblod som tränare till El Diablo B.R. och Ingbest.

I dag har han chansen till nya klassiska segrar och främst genom Vainqueur R.P. i Norskt Travkriterium.  Hästen har vunnit sju lopp på nio starter i år och är obesegrad felfri. Han avgjorde kriteriekvalet från dödens i knapp men säker stil och Frode Hamre är säker på att han har fältets starkaste häst.

Felfri har Vainqueur R.P. bra chans att krossa samtliga, även den tunga vägen. Han är inte helt pålitlig men jag litar på att Frode Hamre löser den biten och slår till med en tredje spik.

Plockar med alla, hoppas på skräll

V75-inledningen är ett vidöppet stayerlopp över 3 100 meter och vi har sett i år att det ofta kommer en skräll i den här typen av lopp.  Det är två hästar strukna i skrivande stund och jag plockar med samtliga på systemet och hoppas på en skräll.

Frode Hamre har bra chans att få en tränarseger även i V75-3 genom Järvsörappen som har tänt till rejält i Hamres regi.

Hästen är extremt speedig och senast svepte han konkurrenterna i ett nafs och vann överlägset. Även gången innan var han mycket bra vid segern så toppformen sitter där. Kan runda samtliga.

En häst att varna för på start är kapable Steinfaks som senast var tillbaka som en vinnare. Klarar han fjärdespåret segerstrider han.

Se även upp för bortglömde Tekno Jerken som är härdad i V75 och som senast spurtade bra till tredjeplatsen och inte var långt efter vinnaren i mål.

Det kan återigen bli Frode Hamres hästar som gör upp i V75-6. Bruno di Quattro har lopp i kroppen men blir över från innerspåret och ska köras på chans. Kan vinna om fritt och ska tävla med lite lättare balans.

Stallkamraten Donatomite har gjort det jättebra och har toppform för att segerstrida. Han har tidigare gått en 1.12-tid över medeldistans.

Varningen i loppet är Remee La Marc som vann ett billigt lopp senast i överlägsen stil. Har ett dåligt spår men är snabb ut och får nu Björn Goop i sulkyn. Är lite streckad i nuläget. Annars bör tilläggas att det är väldigt bra träningsrapporter på favoriten Viking Va Bene men han har inte startat sedan han vann på Vincennes i december.

 

Micke Carlssons V75-system

V75-1: Alla 13 hästarna (9–11)

V75-2: 3–2–5–4 (1–9)

V75-3: 12–4–11–7–9 (14–13)

V75-4: 2 Vainqueur R.P. (5–3)

V75-5: 4 Järvsö Pegasus (5–3)

V75-6: 9–1–3–7–2 (10–6)

V75-7: 4 Ferrari B.R. (3–1)

1 300 rader/650 kronor

 

TV

V75 från Bjerke

14.00 – TV12..

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelPär Hedberg var utan tvekan dagens man
Nästa artikelFavoriten struken – minuter innan start

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.