– Kan inte vara annat än livstid

70

Livstids avstängning – eller frikännande.

Så lät det vid slutpläderingarna i dopningfallet mot Fabrice Souloy.

– Det kan inte vara något annat än livstid, sa förbundsjuristen på Svensk Travsport Göran Wahlman vid sitt slutanförande.

– Jag har hållit på med sådant här i 30 år och det här får mig att må dåligt, sa Souloys advokat Staffan Uvabäck.

Efter två dagars förhandlingar i Oslo hölls under onsdagseftermiddagen slutpläderingarna i dopningfallet med den franske stjärntränaren Fabrice Souloy.

Både det norska travförbundet, DNT, och det svenska, Svensk Travsport, yrkade på livstids avstängning för Fabrice Souloy.

Fabrice Souloys advokat Staffan Uvabäck vill se ett frikännande i första hand, eller ett bötesstraff i andra hand.

DNT och ST menade i sina slutanföranden att det är bevisat att Fabrice Souloy avsiktligt försett sina hästar med kobolt – i prestationshöjande syfte.

Staffan Uvabäck gav i sitt slutanförande skarp kritik mot DNT och ST, främst i hur de hanterat analyserna av proverna och bevisen.

– Jag har hållit på med sådant här i 30 år och det här får mig att må dåligt, sa han.

Skadat norsk travsport

Niels Kiaer, advokat för Det Norske Travselskapets räkning, inledde slutanförandena i förhandlingarna, han menade på att Fabrice Souloy är ansvarig för sina hästar samt att han har ett ansvar att sätta sig in i reglerna till det land där hans travhästar tävlar. Han anförde att Souloy hade ett klart motiv att använda kobolt, pengar och heder.

– Det finns för mig ingen annan förklaring än att Souloy försett hästarna med Kobolt, det är allmänt känt att kobolt förbättrar prestationen, sa Niels Kiaer.

Niels Kiaer fortsatte med att Fabrice Souloy skadat norsk travsport, samtidigt som han hänvisade till att spelsäkerheten är avgörande för norsk travsällskap och konkurrens under lika villkor.

– Det bör utdömas livstid avstängning och 250 000 kronor i böter, sa Niels Kiaer.

”Betydligt värre”

Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport, sade att det inte kan finnas någon annan förklaring än att Fabrice Souloy tillsammans med sin veterinär försett hästarna med kobolt.

– Jag har arbetat med det här i 20 år och det närmsta vi kommit tidigare är fallet kring Nils Enqvist, han fick 15 års avstängning och personligen tycker jag det här är betydligt värre, sa Göran Wahlman och fortsatte:

– Det kan inte vara något annat än livstid. Skulle han dömas för bara oaktsamhet så är det 12 månaders kör- och anmälningsförbud och en miljon kronor i böter.

”Mår så dåligt”

Fabrice Souloys advokat Staffan Uvabäck tog sedan över och höll sitt slutanförande, han gav både DNT och ST skarp kritik, främst gällande analyserna av proverna och bevisfrågan. Han anmärkte också på skillnaden gällande resurser, i deras fall, och DNT och ST:s fall. Uvabäck menade på att det finns fyra möjliga utgångar i detta:

1. Frikännande.

2. Att Fabrice Souloy påförs ansvar enligt det strikta tränarsvararet.

3. Att Fabrice Souloy påförs ansvar för oaktsamhet.

4. Påförs ansvar för uppsåt, eller någon form av likgiltighet.

Uvabäck uteslöt direkt punkt fyra, då han menade på att det inte finns något som helst motiv för Fabrice Souloy att dopa sina hästar. I första hand åberopade han punkt ett, i andra hand punkt två, och i tredje hand punkt tre. I både punkt två och tre ville Uvabäck se ett bötesbelopp som straff.

– Jag har hållit på med det här i över 30 år, men jag mår så dåligt över det här målet. Var är bevisningen?, sa Staffan Uvabäck i sitt slutanförande.

Det var i fjol som flera av Fabrice Souloys topphästar fastnade i dopningtester i nordiska storlopp med skyhöga värden av ämnet kobolt, även kallat bloddopning. Bland annat fråntogs Your Highness sin seger i det norska storloppet Oslo Grand Prix, och Un Mec d’Heripré sin tredjeplats i Elitloppet.

Dom väntas komma inom två till tre veckor.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelEfter fiaskot: ’Örnen’ startar på Vincennes
Nästa artikelJättefavoriten vann efter fräck styrning