Kan någon stoppa Saveur på lördagens V75?

265

image-3

Galoppen i derbyt är glömd.
På lördagen ska ”drömhästen” Sauveur låta sin tränare få segerdefilera inför hemmapubliken.
– Det blir skönt både för hästen och mig att slippa åka så långt. Nu kan inget stoppa oss, säger Åke Lindblom.

Chansen till två miljoner kronor och evig ära försvann kort efter start.
När Åke Lindblom ska förklara varför hans supertalang Sauveur tog till karriärens första galopp när det gällde som mest i Svenskt Travderby är det resorna till och från Jägersro han pekar på.
– Det slet på hästen. Jag har valt att matcha honom med en månad mellan starterna eftersom det passar honom bäst. Nu blev det tio dagar och dessutom två långa resor i benen, det klarade han inte, säger Lindblom utan att låta alltför nedslagen.
– Det är klart att det kändes väldigt surt just då. Men när jag satte mig i bilen på väg hemåt och började analysera så försvann det ändå ganska snabbt. Jag är inte den som går och funderar när det går dåligt, jag ser framåt och försöker alltid komma tillbaka.
Och visst var Lindblom och Sauveur tillbaka när man tre veckor senare tog hem ett V75-lopp på Solvalla.
På lördag jagar hästen åttonde segern i elfte starten, som favorit i bronsdivisionen (V75-6) hemma på Örebro.
– Risken att han ska galoppera på lördag bedömer jag som liten, mycket liten. Han känns mycket fin i träningen och jag räknar med att formen är likvärdig med vid segern senast.

”Tugga ner honom på utsidan”
Det betyder också nästan per automatik att optimistiske Lindblom räknar med seger.
Sauveur är hästen han beskrivit som sin bästa genom tiderna.
– Jag vet att jag sagt samma sak om andra hästar, men man lever ju i nuet. Men just Sauveur är väldigt speciell. Första gången jag insåg det var i värmningen till kvalet, när jag körde till lite i svängen för att känna på honom. Jag tyckte inte att han ökade något speciellt, men sedan tittade jag på klockan och såg att han travat i 1.11-fart. Själv trodde jag att det gick i 1.20-tempo. Det är just det som skiljer honom från andra hästar, det känns som att han joggar även när det går otroligt fort.
Med de fyra milen till Örebro åker även A.Hannibal, ett år äldre och med mer än dubbelt så mycket insprungna pengar som Sauveur. Han går ut i en högre klass, silverdivisionen, men Lindblom tvivlar ändå inte på vem i duon som skulle vinna en stallduell.
– Hannibal är en jättebra häst, väldigt lättravande och med en härlig inställning. Jag kan inte säga att Sauveur är 20 meter bättre, men jag är ganska säker på att han skulle tugga ner honom på utsidan om de möttes.
– Men som tur är slipper Hannibal möta Sauveur på lördag så jag tycker inte att han är avsågad heller, säger Åke Lindblom.

Så här sammanfattar Åke Lindblom sina V75-hästar:
2 Sauveur (V75-6) var inte halt i derbyt, bara lite sliten och fick vila efteråt. Han hade jobbat bra inför loppet senast och svarade för en femstjärnig prestation, precis som jag hoppats. Efter det har vi kunnat träna för fullt och han känns precis som han ska, jag räknar med en likvärdig prestation den här gången. Han gick med skor då och kommer att få ha dessa på nu också, hästen känns lite säkrare på den balansen. I övrigt blir det multicam-vagnen, en jänkarmodell, som han hade för första gången i derbykvalet och har tävlat med sedan dess. I övrigt kör vi med öppet huvudlag och fast huva som alltid. Jag har aldrig laddat med honom bakom bilen, men den här gången ska jag försöka vara med lite från start, sedan får vi se hur snabbt han kan öppna. Det är klart att jag tror på seger.
9 A.Hannibal (V75-7) kunde inte ta så mycket i spåren senast, men jag var ändå fullt nöjd med insatsen. Då gick han med skor och vanlig vagn, nu återgår vi till barfota och multicam-sulkyn som han hade för första gången på Bergsåker och tävlat med under sommaren. Han känns riktigt bra i träningen för dagen och verkar vara i samma författning som vid vinsten på Jägersro. Bakspår gör att det krävs lite tur på vägen, men klaffar det tycker jag inte att han är borta.

Robin Johansson, Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelJim Frick om livet efter olyckan
Nästa artikelV75-tips till Örebro 18 oktober 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.