Kan ta sin första V75-seger som tränare

69

kan ta sin första V75-seger som tränare

Från mammaledig amatörtränare med två hästar till chef för ett av landets hårdast satsande unghäststall.
Nästa år kommer att bli omvälvande för Jasmine Ising.
– Jag är så tacksam. Det är en på miljonen som får en sådan chans, säger 28-åringen som på lördagen kan ta sin första V75-seger som tränare.

Dubbeljackpot med uppskattningsvis 65 miljoner kronor i sjurättspotten.
Det är förutsättningarna som gäller för spelarna inför lördagens V75-omgång på Rommetravet.
För Jasmine Ising slog jackpoten in redan i somras.
Inte nog med att hon blev mamma, hon fick även ett erbjudande som inte gick att tacka nej till.
– Från början tog vi det inte på allvar, det lät ju för bra för att vara sant, berättar Ising som efter åtta år som hästskötare hos Jörgen Westholm blev amatörtränare 2017 och nu står i begrepp att starta upp ett tävlingsstall med hästmaterial i mångmiljonklassen.
Något hon aldrig kunnat ana för bara några månader sedan.
– Under tiden som jag jobbade i stall fanns tanken att en dag bli egen tränare. Men ju mer kontakt jag hade med hästägare så insåg jag hur svårt det är att få in bra hästar till rörelsen. Jag kom fram till att enda chansen nog var att bli privattränare, men att det skulle inträffa i verkligheten kunde jag inte föreställa mig. Det är en på miljonen som får en sådan chans.

En främmande man
Mannen bakom satsningen heter Leif Bengtsson som under ägarpseudonymen Philip Konsulting HB ropat in hästar på årets unghästauktioner.
Och inte vilka hästar som helst, på såväl Wenngarn Yearling Sale som Kriterieauktionen knep man de verkliga dyrgriparna. Hefner Am för 1,6 miljoner kronor respektive Timotejs Jackpot för en miljon.
I efterhand har det framkommit att det var Jasmine Ising och sambon Patrik Fernlund som valt ut hästarna och nu ska träna dem.
Fernlund minns när den första kontakten knöts under Sprintermästaren i Halmstad i somras:
– Det var på kvällen som det kom fram en främmande man till mig och berättade att han ville köpa hästar och att vi skulle träna dem. Det är inget erbjudande som man förväntar sig så min första tanke var att han försökte skämta, säger Fernlund som ändå gick med på ett lunchmöte dagen efter.
– Då insåg jag att Leif verkligen var allvarlig och att vi dessutom hade samma syn på många saker och kom väldigt bra överrens.
De nyblivna föräldrarna skulle snart bli varse att de stod inför en närmast unik möjlighet att bli travtränare på heltid.
– När Patrik kom hem från Sprintermästaren spånade vi lite om hur vi skulle kunna göra det bra. Vi arbetade fram ett förslag och presenterade det för Leif. Han tyckte att det var ett bra förslag. Vad jag förstått är hans stora dröm i livet att få driva ett eget stall med fina hästar, att vi får vara en del av det är fantastiskt, säger Jasmine Ising.

”Där någonstans började man inse…”
Det dröjde emellertid till auktionen på Wenngarn innan det gick upp för de blivande tränarna vilken nivå det var på satsningen.
– Jag skötte She Loves You F.I. hos Jörgen Westholm och det var en underbar häst. Hon hade en avkomma på Wenngarn som var efter Muscle Hill. En hingst som var fruktansvärt fin. Vi sa att han kommer att bli alldeles för dyr, jag tycker inte att det finns några unghästar som är värda de priserna.
– Men Leif hade bara bestämt sig och ropade in honom för 1,6 miljoner. Där någonstans började man inse att det här nog var lite större än vi trodde…
Satsningen innebär en helt ny livssituation för familjen som i januari flyttar bopålarna till Julmyra Horse Center i Heby kommun.
En av landets största träningscamper där flera professionella tränare håller till.
Jasmine Ising kommer att ta ut en annan typ av licens, B2, vilket innebär att hon får träna hästar åt ett bolag. Samma licens som Daniel Redén hade under flera år.
– Sammanlagt har vi ropat in elva ettåringar och det är så vi ska börja. Vi ska anställa två skötare och på sikt är tanken att ha runt 20 hästar, där man byter ut några varje år. Leif har sagt att han vill ha välstammade hästar som ges alla chanser att bli framgångsrika på banan, det är han och Patrik som bestämmer om och när det blir fler inköp.

Siktar mot ledningen
Men innan den nya karriären tar fart så är tanken att få en snygg avslutning på den nuvarande.
På lördag har Ising nämligen chansen att fixa första V75-segern som tränare då Perfect King kommer ut i Charlie Mills Race (V75-7) över tre varv.
Sexåringen har visat gryende storform och knep senast första årssegern i övertygande stil på Solvalla.
– Det är en häst som ofta strulat till det för sig och galopperat bort mycket pengar i karriären, men nu hoppas vi att han fortsätter på den inslagna vägen, säger Jasmine Ising och berättar:
– Hästen hade problem med blodvärdena under hela sommaren och även om han kändes fin så var det inget tryck i honom i loppen. Till slut kom veterinären fram till att han måste ha någon virusinfektion så vi gav hästen en rejäl paus och väntade ut det. I de här två starterna i höst har det varit mycket bättre.
Märker man på hästen att han är frisk nu?
– Ja, det gör man verkligen. Han är helt tokig hemma. I somras var han lugn och jättesnäll, nu hittar han på bus hela tiden. Han blir rädd för allting och måste ha sällskap när han körs, annars kan han sticka iväg åt fel håll. Jag tolkar det som att han hittat formen.
Kan han rentav vara ännu bättre än senast?
– Det tror jag, normalt ska han bara gå framåt med de här genomkörarna och av träningen att döma är det så. Han är minst lika laddad och galen som inför förra starten.
Hur ser du på uppgiften?
– De här långloppen är svårbedömda. När On Track Piraten startade från liknande läge i Skellefteå så svepte han ju bara runt fältet. Men vår häst är bra nu. Enligt kusken hade han kunnat fortsätta ett varv till i samma tempo senast och förhoppningsvis kan han visa det den här gången.
Är ni ute efter ledningen?
– Ja, gärna. Jag tror att hans vinstchans är störst därifrån. Bakom bilen är han så långsam att han aldrig kan komma dit, men med volt är han inte så tokig så det finns en liten möjlighet.
Ändrar ni något i balans och/eller utrustning?
– Nej, helst inte. Han har tävlat med jänkarvagn, norskt huvudlag och rycktussar i de två senaste starterna och förhoppningsvis kan han ha den vagnen även i voltstart, det ska vi diskutera med kusken i veckan. Senast svarade han ordentligt på norsken och hade tussarna kvar i mål. Hästen har väldigt fina hovar så det ska till riktigt dåligt väder för att han inte ska kunna tävla barfota.
Tror du på seger?
– Det kan man inte begära i den här omgivningen. Samtidigt är hästen så bra nu att han skulle kunna slåss om segern om allt går hans väg.

Föregående artikelFyra av lördagens V75-avdelningar inleds bakom startbil
Nästa artikelPREMIÄR FÖR NYA V75-TIPSET!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.