”Kändes som han var död redan i svängen”

46

Travhästen Foaje föll ihop mitt i loppet – död.

Kusken Ove A Lindqvist anade tidigt oråd.

– Jag skrek som fan och ropade på de andra, så de var nog lite förberedda när det hände, säger Ove A Lindqvist till Trav365.

Det var i det tredje V4-loppet från travbanan Bergsåker i Sundsvall under tisdagen som den hemska olyckan var framme.

Den sjuårige travhästen Foaje föll ihop 500 meter in i loppet och dog.

Det kunde blivit en rejäl smäll med flera hästar och kuskar inblandade, men kusken bakom Foaje, Ove A Lindqvist, anade tidigt oråd och räddade situationen.

För det belönades Ove A Lindqvist med 500 kronor för rådigt ingripande i samband med olyckshändelsen.

För Trav365 berättar kusken Ove A Lindqvist, och hästens tränare Thule Jonsson, om det inträffade.

”Var nog död redan i svängen”

– Han tog i ganska rejält från start, sedan skulle jag backa ner med honom i loppet, men han låg på lite grann och jag tänkte att fan jag håller på att kväva honom, säger Ove A Lindqvist till Trav365 och fortsätter:

– Men jag tror inte det var så, jag tror det var någonting annat, och vi får se vad obduktionen visar.

Hur upplevde du det?

– Det kändes som att han var död redan i utgången av första sväng.

Alltså cirka 150 meter innan han föll ihop?

– Ja, precis, en bra bit innan han föll i backen. Hästar springer ju på per automatik ett tag, säger Ove A Lindqvist och fortsätter:

– Enda problemet som jag hade i loppets gång var att rädda situationen, så han inte skulle ramla in i någon annan. Jag skrek som fan och ropade, så de andra var nog lite förberedda. Sedan fick jag ju honom utanför banan och då ramlade han omkull, men då var jag beredd på det, så det gick bra.

Du klarade dig från skada?

– Ja, jag var ju som sagt beredd när han gick i backen hästen, så jag klarade mig.

”Tror någonting gick sönder”

Hästens tränare, amatören Thule Jonsson från Umåker, anade också han tidigt oråd.

– Han var väldigt het hästen, och så har han aldrig uppträtt tidigare. Jag blev jätteförvånad när de passerade där jag stod i första sväng, han var stekhet hästen och så har han aldrig varit tidigare. Mest troligt gick någonting sönder i honom, och att det var därför han uppträdde som han gjorde, säger Thule Jonsson till Trav365.

Hur känns det att mista sin häst på det här viset?

– Det är klart det är tråkigt och ledsamt, men jag är faktiskt mest tacksam att ingen person kom till skada, det här hade kunnat sluta mycket värre än vad det gjorde, säger Thule Jonsson.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelVolstead blir ende svensktränade häst i Lotterian
Nästa artikelKan vara nyckeln till Jackpot på V86