”Känns som att jag och hästarna hedrar pappa”

65

Foto: ALN

Patrik Fernlund vinner travlopp och gör segergest

TRAV28 november 2017 15:26

Patrik Fernlund, 29, vinner 40 procent av sina styrningar på huvudstadsbanan Solvalla.

Varje gång det går bra så hedrar han sin bortgångne far.

– Att inte höra honom stå vid sidan och ropa längre gör ont, säger han.

29-årige Patrik Fernlund gick från hästrädd travjournalist till travkusk.

I dag kombinerar han sitt jobb på Kanal 75 med att köra lopp, och träna häst tillsammans med flickvännen Jasmine Ising på gården i Enköping. Tillsammans tränar de två hästar, Fred Cobra och Eastar Rapida.

År 2017 lider mot sitt slut och Fernlund kan se tillbaka på ett mycket starkt år, där siffrorna från tidigare år putsats till, rejält.

Hittills i år har Fernlund kört 44 travlopp, det har slutat med tolv segrar, vilket ger honom en segerprocent på 27. I inkörda prispengar närmar han sig 500 000 kronor.

Det har gått bra för Fernlund i sulkyn i år, och varje gång det går bra för honom och hästarna så hedrar han sin bortgångne far.

”Ett oerhört jobbigt år”

– Pappa gick bort för lite mer än ett år sedan och då jag vinner så finns han med i mina tankar och det känns som att jag och hästarna hedrar honom varje gång det går bra, säger Patrik Fernlund och fortsätter:
– Det har varit ett oerhört jobbigt år privatmässigt och jag måste verkligen säga att hästarna gett energi, de tillsammans med framför allt min mor och flickvännen Jasmine har gjort allt ljusare.

Patrik stod sin pappa nära, väldigt nära. Pappa var alltid ett stort stöd för honom.

– Han har alltid varit den tillsammans med mamma som funnits vid min sida dag som natt och att inte höra honom stå vid sidan och ropa längre gör ont, men det är fint att vinna lopp och hedra honom. Det är den tanken jag åker ut med på onsdag, säger han.

”Är faktiskt helt otroligt”

På onsdag ja. På onsdag kör Patrik Fernlund 6 Love Ain´t Easy (V86-4) på Solvalla inom V86-spelet, och de blir betrodda. Fernlunds statistik från just huvudstadsbanan Solvalla är imponerande. Patrik har kört 20 lopp på Solvalla i år och vunnit åtta av dom, det ger honom en segerprocent på 40. Han har lika många segrar på Solvalla som bland annat Johnny Takter, Stefan Melander och Oskar J Andersson i år.

– Det är faktiskt helt otroligt får man lov att säga, Solvalla har alltid varit nummer ett att köra på och att få segerdefilera på, och att jag vunnit åtta lopp där i år är fantastiskt. Det är en häftig sak som man kanske inte riktigt tagit in

Vad är anledningen till att det gått så bra?

– Jag har fått köra fina hästar och har fått fina chanser hela året, och det tackar jag tränarna för, säger Fernlund och fortsätter:
– Extra värmande är också att tre av de här segrarna på Solvalla är med Fred Cobra, den tränar vi själva och det är stort att bara han lyckats vinna tre lopp på Solvalla i år, och det är det som värmer mest.

”Då kommer också framgångarna”

Vad säger du om dina siffror och resultat under året?

– Det är fantastiskt, merparten av loppen har jag kört på Solvalla, men det har även gått bra på andra banor också. Jag har som sagt fått köra väldigt fina hästar och det är en förutsättning för att det ska gå bra. Jag känner också att jag gör mindre och mindre misstag i loppen och det är också det som det handlar om, att göra så få misstag som möjligt.

Ja, vad känner du själv att du utvecklat som kusk?

– Jag tror mer på mig själv, jag känner att jag kan göra drag i loppen som numer sitter i ryggmärgen, som det inte gjort förut. Det är väl för att jag fått mer rutin och för att jag som sagt tror mer på mig själv. Jag är inte rädd för att göra misstag i loppen och då kommer också framgångarna.

Vad vet du om Love Ain´t Easy som du blir betrodd med på V86?

– Jag har sett honom under hela karriären och har alltid tyckt att det varit en läcker individ som nu dessutom verkar hittat toppformen. Jag pratade kort med tränaren Martin P Djuse tidigare i veckan och han verkar väldigt nöjd med honom i jobben.

Vad tror du om era segermöjligheter?

– Det känns som ett jämnt och öppet lopp och de som väljer att spela V86 har något att bita i. Helt klart så tycker jag att vi är en av de som ska räknas med segerchans, jag ser honom som en av två-tre hästar som höjer sig lite i loppet, säger Patrik Fernlund.

28 november 2017 15:26

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.