Kanonform på stallet inför V75

163

Kanonform på stallet inför V75

Han har kanonform på stallet inför V75 och vinner lopp i parti och minut.
Inför V75-finalerna har Robert Bergh flera spännande hästar med och hoppas mycket på nya stjärnan Muscle Hustle i Åby Stora Pris.
– Det är en enorm travare, en otrolig maskin. Jag tycker att han har en realistisk vinstchans, säger Robert Bergh.

Åby-tränaren är verkligen i zonen med sina hästar och själv verkar han vara i toppform när den här intervjuen görs måndag eftermiddag. Robert Bergh ligger tvåa i den allsvenska tränarligan med 17,7 miljoner inkört och 144 segrar. I våras vann Diamanten Kungapokalen och i sommar har Peter ”Foppa” Forsbergs stjärna vunnit Sprintermästaren där Muscle Hustle blev tvåa. Muscle Hustle följde sedan upp med att vinna Norrlands Grand Prix och ska nu starta i Åby Stora Pris på lördag.
– Det har gått bra hela året och hästarna vinner lopp varenda dag, från Jägersro till Boden. Jag kände tidigt redan i våras att det var riktigt fint go i hästarna överlag och hade en bra känsla för att det skulle bli en bra säsong. Vi har slipat till allt på gården till det bättre och har fint flyt nu, säger Robert Bergh.
– Vi har kört in drygt 23 000 kronor per start vilket är en väldigt positiv siffra. Tidigare har vi legat på 20 000 per start, inklusive de hästarna som tävlade i Frankrike.

Köpte Muscle Hustle på auktion i USA – ”En nagelbitare”
Robert Bergh har 126 hästar i träning och 35 av dem står på filialen i Sundsvall och resterande på drömgården Berghcamp i Hajom, fem mil sydost om Göteborg. Till helgen kan det bli nya framgångar när V75 och Åby Stora Pris avgörs på Åby på lördag. Bergh har laddat med ett helt gäng heta kandidater och en av dem är nye stjärnan Muscle Hustle som går ut i Åby Stora Pris. Den fyraårige hingsten ropades in av Robert som ettåring på auktion i Lexington i USA. Men prislappen blev betydligt högre än vad Bergh hade kalkylerat med.
– Ja, det var en liten nagelbitare. Jag hade tänkt mig att han skulle kosta 25 000 till 30 000 dollar men fick han till slut för 60 000 dollar. Pappan Muscle Mass var ny i aveln och ingen som man snackade om just då.
– Jag var på Lexington för första gången i mitt liv och hade sett ut den här hästen och gått och laddat för den i en vecka. Han var med på auktionens fjärde dag och jag gick och tittade på honom varje dag vilket man kan göra på hästarna som är på auktion i USA.
– Men det var flera som bjöd på hästen, bland annat en tränare från Kanada så priset skenade iväg. Jag fortsatte upp till 40 000 dollar men det var tji ändå och flera andra som bjöd på hästen också. Jag satt där och bet mig lite i kinderna och verkligen funderade på hur jag skulle göra. Men då tänkte jag att vad fasiken har jag gått här i en hel vecka och väntat på den här så därför ropade jag en sista gång. Budet låg då på 58 000 innan jag bjöd 60 000 och sedan var det knäpptyst. Det var en skön befrielse att jag fick honom, trots att jag hade gått över limiten, säger Bergh.
– Efter auktionen mötte jag den kanadensiske tränaren utanför i regnet som var lite upprörd och undrade vem fan jag var, ha, ha. Han hade en syster till hästen i Kanada som hade gått bra och hade flugit dit från Kanada för att köpa Muscle Hustle.

Enormt nöjd med individen
Varför valde du ut just Muscle Hustle och ville köpa honom så gärna?
– Det var bara på exteriören. Han hade ingen bedårande stam just då men nu har ju avkommorna till pappan Muscle Mass gått som tåget. Det var själva individen som jag var enormt nöjd med.
Muscle Hustle är född i Kanada och började tävla där som tvååring hos Per Henriksen där han vann ett lopp på tre starter. Som treåring van hästen sju lopp på 15 starter och sprang in 1,6 miljoner kronor.
– Han var anmäld till Hambletonian men hade spår tio i försöket och kom inte med till finalen. Han vann annars många av de här stakesloppen men hade oflyt när det var större lopp.
– Planen var hela tiden att ta hem honom till Sverige och han kom hit i slutet av fjolåret.

Känns ännu bättre efter Sprintermästaren
Efter att ha galopperat bort sig i de två första starterna på svensk mark lossnade det för Muscle Hustle. Han tog två raka segrar och i Sprintermästaren visade hästen vilken skjutare han är. Efter att ha spurtat oerhört i försöket som trea bombade han till ledningen i finalen och bjöd stallkamraten och vinnande Diamanten en match in till mållinjen.
– Han var ruggigt bra då och ökade på upploppet men ändå så hade Diamanten sån koll på honom. Men faktum var att Muscle Hustle kom tillbaka de sista 30 metrarna. Efter Sprintermästaren har jag kört med norskt huvudlag på honom vilket har gett ännu bättre effekt. Så det hade nog varit hårdare i mål i Sprintermästaren om jag kört med norskt där, men det är sånt jag bara kan sia om.
– Det roligaste efteråt är att hästen har tagit dubbelheaten i Sprintermästaren på helt rätt sätt och gått framåt ytterligare. Precis som Diamanten har gjort. Han har tagit ett steg till och höjt sig ytterligare.
– Annars går många hästar kanske lite bakåt och behöver tid på sig för att återhämta sig efter så tuffa lopp. Men både Muscle Hustle och Diamanten har blivit ännu bättre, känns ännu piggare och spänstigare än tidigare, menar Bergh.
– I de första två starterna när han galopperade för mig körde jag med simpel utrustning på honom. Jag fick honom inte att fokusera på tävling då men när vi sedan hängde på honom de amerikanska grejerna så började han direkt att fokusera och springa. Jag har aldrig haft en häst som har varit så känslig och börjat fungera så mycket bättre efter att vi bytt grejer i utrustningen.
Om du beskriver Muscle Hustle, vad säger du då?
– Det är en läcker häst, en otrolig maskin. Nu har han också sprungit av sig några kilo och kommit i matchform. Han är enormt trygg och tycker att livet är kul. En enormt fin travare helt enkelt.

Tackade först nej till Åby Stora
På lördag är det dags för årets upplaga av Åby Stora Pris, vilket som vanligt körs i två heatlopp där startspåren blir omvända för hästarna i andra heatet. Blir det seger för två olika hästar väntar ett skiljeheat mellan de båda. Robert Bergh har aldrig vunnit Åby Stora Pris och hade först ingen tanke på att ens vara med i loppet med Muscle Hustle. Han sa nej tack först när Åbys sportchef Jon Walter Pedersen frågade honom.
– Först sa jag nej för jag var inte intresserad av att möta den äldre och härdade eliten redan nu med en fyraåring. Det kändes inte aktuellt men sedan när Jon förklarade att han skulle satsa på yngre hästar som är på väg uppåt – förutom Nahar då men han kom ju in som sista häst – och berättade vilka han hade bjudit in så kändes det som ett intressant och roligt lopp.
– Många av hästarna som är med står någonstans i samma utveckling och det är väl bara Volstead av de övriga som har dragit på sig lite mer hårdhet och rutin.

”Ser mycket bättre ut i andra heatet”
Muscle Hustle har spår åtta i det första heatet (V75-1) och innerspår i det andra (V75-5). Siktar du på att vinna i två raka heat?
– He, he, jag hade hoppats att få spåren fyra, fem eller sex, det hade varit smaskigare förutsättningar. Nu är det lite lurigt hur loppet blir kört i första heatet. Jag får fundera litegrann på taktiken, han är ju väldigt startsnabb men det är inte lika lätt att läsa av startsnabbheten gentemot flera av de andra hästarna.
– Man tänker ju direkt när man får spår åtta att då får man gå för det andra heatet. Men någonstans måste man försöka få till en bra position i det första också. Fast visst är det en enorm skillnad på spåren och det ser ju helt klart mycket bättre ut i det andra heatet.
– När jag bestämde mig för att hästen skulle vara med så bedömde jag att han skulle ha en realistiskt vinstchans. Annars hade jag aldrig startat. Det tycker jag att han har nu också. Vi gör inga ändringar utan det blir barfota bak och norskt huvudlag igen, säger Robert Bergh.

Skygglappar och barfota på Nahar – ”Kan slå Muscle Hustle”
Vad säger du om tolvårige Nahar i Åby Stora Pris som också kommer från seger?
– Det är roligt att han är så fin fortfarande. Han är lika spänstig och fin nu 2017 som han var 2014. Det är unikt och det kommer att bli lite vemodigt när han slutar tävla efter det här året. Vi har inte bestämt var han ska stå någonstans men en pigg och glad pensionär ska han få bli i alla fall.
– Nu är han i en kombination av att vara lite avslappnad men ändå inte för bekväm. Han har haft problem att resa och nu gör vi tvärtom att han får åka ner från gården i Sundsvall till Hajom så att han får vara hemma några dagar innan loppet. Han har gjort två jättefina lopp på slutet och nu är det läge att han får gå med skygglappar och barfota i något av heaten, kanske i båda.
Kan Nahar besegra Muscle Hustle?
– Ja, visst kan han göra det. Jag har ju sagt att Nahar är en mest kapabla hästen jag har i träning men däremot har han varit den svåraste att ha i världseliten. De här rutinerade hästarna är oftast inte osäkra och oroliga för saker men Nahar är väldigt speciell och kan fortfarande vara ängslig och känslig för en del.

Nu blir det norskt huvudlag – ”Svarade jävulskt bra på det”
Robert Bergh har ytterligare sex hästar till start på V75 och det låter bra på samtliga. Han kommenterar dem på följande vis.
Re Doc (V75-3) har varit lite spänd bakom bilen och från innerspåret senast blev det lite väl laddat för honom. Han gick bra efteråt och känns formstark och näst senast gick han också bra ute i spåren efter att ha vilat innan. Nu har han bättre spår och ska få springa av sig lite innan tävlingarna bakom bilen. Han är snabb ut om han sköter sig och har form för att räcka. Barfota runt om och inga ändringar.
Officer C.D. (V75-3) går jämnt och bra för det mesta och sitter antingen fast eller är med i segerstriden. Vi har kört utan norskt huvudlag i ett par starter men nu ska han få på sig det till finalen. Han har ju mött väldigt bra hästar som har gått direkt in i storloppen och gjort det fantastiskt bra. Han svarade jävulskt bra på det norska huvudlaget i Boden där han var riktigt bra som tvåa efter Whitehouse Express. Barfota runt om igen.
Vem har bäst chans av dina två?
– Tja, svårt att säga, det är möjligt att Re Doc har den högsta nivån men den jämnhet som Officer C.D. har kanske drar sitt längsta strå ändå.

”Nu blir det skygglappar och bike”
Gianluca Boko (V75-4) har jag lite planer på att med i derbykvalen om 13 dagar och blev låg när jag såg spåret här. Jag får fundera lite på det här loppet under veckan hur jag ska göra med balans och utrustning. Hästen är i fin form och gick bra senast men spår elva är inte kul. Det såg däremot ut att vara ett öppet lopp så vi får se hur vi gör om vi kör barfota igen eller med skor. Jag vill avvakta med balans och utrustning till senare i veckan.
Montdore (V75-6) var lite seg för någon start sedan och galopperade bort sig i bakvarv i Åmål senast. Men han ser bra ut i träningen och är stark och gynnad av distansen. Nu kommer han att få gå med skygglappar och eventuellt blir det bike på honom. På ett sätt är det bra när man få så här dåliga spår att då kan man testa lite nya grejer.
Udo’s Oiler (V75-6) är formstark och efter segern näst senast körde jag nog lite för sent senast, trots att det var fyra kilometer. Det blev lite fel varvet kvar när jag fick för långt fram. Distansen är plus och med tempo på loppet kan han absolut vara med i segerstriden. Barfota bak.

”Halvstängt huvudlag nu – mer positiv känsla”
Nobel Amok (V75-7) galopperade i lördags och jag vet inte riktigt varför men han hade haft en liten paus innan dess och var lite seg. Han hade stått över lite och jag vet inte om det var därför. Jag känner bara att jag har en mer positiv känsla inför den här starten än senast. Det var synd på spåret men jag tror på en helt annan prestation nu. Hästen är väldigt kapabel och det är inte många gånger man kör en 1.11-tid full väg med krafter kvar, det får man inte vara med om så ofta. Om han bara har lite flyt från det läget så tror jag att han är med och gör upp om det. Han kommer att få ett halvstängt huvudlag på sig den här gången också från det här spåret. Han har haft öppet tidigare men nu vill jag få lite mera drag i honom eftersom han var lite seg i lördags. Barfota runt om igen.
Vem är bästa chansen på V75?
– Det är mycket om och men på flera eftersom flera har dåliga lägen men Muscle Hustle är väl den jag känner mest för i det andra heatet. Re Doc och Nobel Amok är tidiga också, säger Robert Bergh.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelÅke Svanstedts seger överklagas
Nästa artikelBold Eagle vill ha revansch i Elitloppet