Kari Lähdekorpi: ’Han bara vinner’

70

Kari Lähdekorpi äger fem hästar som startar i söndagens V75-tävlingar i Helsingfors.

Nu tror den finske tipsexperten att en av dem är stenklar.

– Jag tror att Jeppas Pointer bara vinner, säger Lähdekorpi och bjuder på tipsvinkar i övriga V75-lopp.

För fem år sedan slutade Kari Lähdekorpi som travtränare och flyttade till Finland. Han var tidigare en av Sveriges bästa proffstränare och låg i toppen av V75-ligan år efter år och blev även Årets Tränare. Nu bor Kari i Tammerfors och jobbar som sportexpert i finsk trav-tv varje onsdag och lördag. Han äger drygt 20 hästar som han har utplacerade hos tränare i Finland och i Sverige. En av dem är V75-vinnaren M.T.King of Cash.

På söndag avgörs V75 på Vermo travbana i Helsingfors. Dagens höjdpunkt är förstås storloppet Finlandia-Ajo där vinnaren får en plats i Elitloppet. Kari Lähdekorpi har hela fem hästar till start inom V75 som han äger. Två av dem startar i Finlandia-Ajo och dessa är Workout Wonder och Victory Bonsai.

– Jag tror inte att någon av dem kan vinna. Workout Wonder galopperade senast men det tog kusken på sig. Han tog rygg på Twister Bi när det gick lite för fort och det tålde inte hästen i den farten. Normalt är han travsäker och ska vara ännu bättre nu med två lopp i kroppen, säger Kari Lähdekorpi.

– Om han är riktigt, riktigt bra på söndag så kanske han kan vara trea, fyra. Han är snabb ut och det finns en liten chans på ledningen. Men om det kommer någon bra ut på första långsidan så kanske man släpper. Till exempel om Twister Bi kommer tidigt. Men det är alltid svårt att säga hur loppen blir körda.

– Victory Bonsai hoppas jag att han kommer ner och får en snäll resa och att det blir jättehögt tempo. Skulle han få pengar med sig så är det en succé, fortsätter Lähdekorpi.

Vem tror du vinner Finlandia-Ajo?

– Jag tror att Propulsion vinner. Han ser ut att vara ännu lite bättre än han var i fjol. Visst såg det bra ut loppet han vann i Umeå senast men motståndet var lite skralt. Men jag är inte helt säker och vill varna för Twister Bi om han kommer till ledningen. Då blir han inte lätt att plocka ner över kort distans.

”Varit jäkligt bra”

Utöver dessa två så har Kari Lähdekorpi ytterligare tre hästar till start. Dessa är Jeppas Pointer, Stricker och Zigge Silvio. Och det är ingen tvekan om vem han tror mest på.

– Jeppas Pointer (V75-2) har sju raka segrar och även om det har varit billiga lopp så har han varit jäkligt bra. Senast var han dock inte som bäst men jag tror att han bara vinner det här loppet. Det blir barfota runt om igen och den som ser ut att vara värst emot är Stand Bayou, säger Kari.

– Zigge Silvio (V75-5) gjorde första starten i Finland senast och vann direkt på ett bra sätt. Det var ett stayerlopp och han gick i tredjespår sista 1200 metrarna och var bra. Nu har han dåligt läge och möter bra hästar men han ska räknas tidigt och kan räcka igen om det klaffar.

– Stricker (V75-3) galopperade senast men var bra vid segern gången innan och har fin form. Det ett öppet lopp och han är en av många som kan duga, menar Lähdekorpi.

”Henne vill jag varna för”

Är det några av de övriga finska hästarna i V75-loppen som du vill vurma lite extra för till spelarna?

– Still Loving You (V75-3) är en stark häst och bra häst som man trodde skulle vinna derbyt förra året. Han blev trea då och gör nu årsdebut. Kan räcka direkt men Mountain Cleaver i samma lopp var bra senast och har vunnit över tre varv tidigare. Den kan bli svår att slå.

– Nefertiti Frido (V75-4) är obesegrad i fyra raka och hon var ruggigt bra i de loppen i fjol. Men hon har inte startat i år och det är ett sto som möter hingstar så det kan bli tufft.

– Callela Lisbeth (V75-4) vill jag varna för. Hon är bra och vann ett billigt lopp senast men ser jättefin ut. Det är inte omöjligt att hon kan vinna trots läget.

”Hade kunnat platsa i Finlandia-Ajo”

– Joe Di Maggio (V75-5) är en bra häst som var fyra i finska derbyt i fjol. Han har nu lopp i kroppen och kommer att köras offensivt. Får han ledningen kan han vinna och har nu bättre läge än Dreambow som han mötte senast.

– Dreambow (V75-5) vinner ofta och har vunnit loppen lätt. Han har toppform och jag tvivlar inte på att han kan springa 1.12,5 över full distans.

– Midnight Hour (V75-6) är ruggigt snabb ut bakom bilen. Han mötte T.Rex för några starter sedan och gick till ledningen men fick ge sig. Men den gången gick hästen med skor och han är mycket bättre barfota som det blir nu.

– T.Rex (V75-6) är en av få hästar som har utvecklats efter att ha varit hos Peter Untersteiner. Han är riktigt bra och radar upp segrarna. Han hade faktiskt kunnat platsa bland de finska hästar som kunnat vara med i Finlandia-Ajo. Han är stark och tuff och har vunnit från dödens, säger Kari Lähdekorpi.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelLähdekorpis klartecken till V75 Söndag
Nästa artikelStjärnhästen som kan bli historisk