Klartecknet: ”Tror hon vinner igen”

43

Snöbrist, en traktor, en saltblandare och åtskilliga blodprov.

Där har vi ingredienserna till årets största förvandlingsnummer på svenska travbanor – stoet Erica.

På lördag jagar hon tredje raka V75-segern.

– Jag tror att hon vinner igen, säger tränaren Li Hanné.

I fjol tjänade hon 91 500 kronor på 17 starter.

I år har det blivit 300 000 kronor på tre starter.

Segrarna har dessutom tagits i ren utklassningsstil, senast i V75 Champions på Solvalla då hon gav sin tränare karriärens största triumf hittills.

Erica har varit ett av de största utropstecknen på travbanorna 2017.

– Hon var i princip okörd då, Torbjörn (Jansson) sa efteråt att han hade kunnat fortsätta ett varv till i samma fart. Det syntes även på pulsen efter loppet, säger Li Hanné som tog över tränarrörelsen när hennes far Tommy gick bort för snart tre år sedan.

Ett beslut som till slut blev enkelt.

– Ja, de sista åren drev vi stallet tillsammans och eftersom pappa levde betydligt längre än läkarna hade trott så fick vi ganska mycket tid att tala om det. Vi var överens om att jag skulle fortsätta driva stallet så att namnet kunde leva vidare.

”Väldigt rädd för snö”

Och en sak som namnet Hanné varit förknippat med är just kraftiga formförbättringar.

Många var de hästar som under Tommys storhetstid snabbt gick från medelmåttor till segermaskiner.

Att Erica gjort detsamma är inte helt överraskande för hennes tränare.

– Vi har alltid vetat att hon haft stor kapacitet inombords. Men det har varit svårt att få ut det. Dels på grund av att hon är väldigt hetsig i träningen, det är svårare att träna hästar som är överambitiösa. Och dels på grund av att hon haft mycket problem med sina muskelvärden, berättar Hanné som fått bukt med det senare problemet genom noggranna rutiner.

– Ja, numera tar vi ett blodprov inför varje start för att vara säkra på att hennes värden inte är för höga. Startar man en häst med höga värden är det inte lätt att upptäcka, såvida det inte går så långt att den får en korsförlamning. Men det bryter ner musklerna och gör hästen sliten. Att vi lyckats undvika det är en stor orsak till att hon utvecklats så mycket.

En annan ligger i två kloka investeringar.

– Inför den här vintern köpte vi en ny traktor och en ny saltspridare. Det har verkligen hjälp till att få ordning på träningsbanorna. Vi har haft betydligt bättre träningsförhållanden än tidigare vintrar och det betyder mycket.

För Ericas del har även det blida vädret spelat in specifikt.

–Ja, hon är väldigt rädd för snö och blir extra svår att träna då. Nu när det varit nästan snöfritt håller hon sig lugnare.

”Springa på i sin egen fart”

Såvida vi inte pratar bokstavligt och snöfyllda så hittar inte Hanné några moln på himlen inför lördagens start, trots att hennes sto raskt klättrat upp i bronsdivisionen och rimligtvis borde åka på hårdare motstånd.

– Men jag tycker inte att det ser så tufft ut. Hon är inte fullt så snabb bakom bilen som med voltstart, men jag hoppas att konkurrenterna fått sådan respekt att de inser att hon är en bra rygg att släppa till. Hon trivs klart bäst när hon får springa på i sin egen fart och slipper ha hästar framför.

Innebär det att alternativet till ledningen är att köra utanpå ledaren?

– Ja, det vore den näst bästa positionen. Senast hon sprang där vann hon på banrekord i Eskilstuna.

Det låter som att du tror mycket på henne den här gången också…?

– Ja, jag tror att hon vinner igen.

Hur känns de här framgångarna för dig personligen?

– Det är väldigt, väldigt kul. Det har aldrig varit så roligt att vara travtränare som det är just nu.

”Klara sig en bit upp i klasserna”

Men det är inte bara Erica som dragit nytta av stallets fina träningsförhållanden.

Li Hanné har ytterligare två hästar inom V75 och ger denna rapport kring dessa:

– 10 Luckyline America (V75-2) var ute i ett stentufft gäng senast och gjorde det jättebra. Ville (Karhulathi) vågade heller inte köra på henne över upploppet eftersom han tyckte att hon blev rullig på den stenhårda banan. Det är inget jag oroar mig över utan bara hoppas att underlaget blir lite mer passande den här gången. Hästen opererades i ett framknä för ett år sedan och har sedan utvecklats stadigt. Hon har ovanligt bra inställning för att vara sto och jag inbillar mig att hon har väldig nytta av att härdas i tuffa sällskap och tror att hon kan klara sig en bit upp i klasserna. Motståndet ser enklare ut den här gången och jag hoppas att hennes spurt ska bita riktigt bra. Vi ändrar inget och jag tycker inte man kan räkna bort henne.

– 10 Fuzz (V75-7) var duktig senast då han togs upp i sista sväng för att köra mot hästen i rygg och inte hann svara de som kom långt ut. Senast var han emellertid sämre. Han gillar inte när det går 1.12-fart hela vägen utan behöver en stund att pusta lite under loppen. Jag tror mest att det var en humörsak eftersom han inte alls var tagen efteråt. Därför blir det passande att anfalla bakifrån den här gången. Jag byter från ett helstängt huvudlag med hål till en helstängd mask, som han hade för tre-fyra starter sedan. Tanken är att han ska bli lite mer fokuserad. Klaffar det kan han spurta till sig hyggliga pengar, jag tror inte att det räcker till seger.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Klartecknet: ”Tror
hon vinner igen”

Föregående artikelFem tippar V75 till Eskilstuna 25 februari 2017
Nästa artikel”Han har kapacitet utöver det vanliga”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.