”Kluriga lopp – skönt med två fina spikar”

48

GS75-analysen lopp för lopp: Den ena spiken är en topphäst – den andra står på tur

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

National Prince spikas.

TRAV19 november 2017 13:01

Kluriga lopp och högt spelvärde på Grand Slam 75 idag.

En av spikarna är en topphäst som leder runt om.

Den andra spiken står verkligen på tur för att vinna.

Grand Slam 75 är tillbaka efter ett uppehåll och det är Solvalla som är värd för dagens miljonspel. Det är mycket som talar för att det  blir hög utdelning då omgången ser lurig ut och spelvärdet är högt.

Jag har hittat flera roliga skrällbud som vi ska återkomma till men vi börjar med spikarna och dessa kommer i de två avslutande loppen.

National Prince är en mycket bra häst som har utvecklats rejält hos Svante Båth i år. Han har imponerat i flera segerlopp och bland annat vunnit i V75. Hästen kvalade även in till finalen i Kungapokalen och har stångats mot årgångstoppen. Nu kommer han med två raka segrar i bagaget men har varit struken för en förkylning efter senaste starten.

Stark och fin

Jag pratade med Svante Båth i veckan som berättade att hästen fick stå över träning i en vecka men har känts stark och fin i jobben efteråt och tror inte att han ska ha tappat något nämnvärt på det uppehållet. Svante, som är en försiktig general i sina uttalanden, höll med om att det här var en bra uppgift för National Prince och det hördes på honom att han trodde på seger.

Utgångsläget med innerspår bakom bilen var han nöjd med och National Prince är snabb ut och har tidigare hållit ledningen från innerspåret. Det gäller främst att hålla ut startsnabba Etosha Boko och lyckas han med det är saken biff. Men National Prince är så pass bra att han har toppchans att slå det här gänget även från andra positioner.

Jag spikar då han har slagit konkurrenter av en helt annan kaliber än han möter här.

Svante Båth har även med Louie Brodde i samma lopp och den hästen var mycket bra vid segern näst senast men galopperade gången efter vilket Svante tror berodde på banunderlaget som inte passade. Även om Louie Brodde sköter sig trodde Båth att han normalt inte rår på National Prince.

Min andra spik är Mellby Elegant med Robert Bergh i den avslutande avdelningen som är tredjehandsfavorit i skrivande stund. Jag har haft ett gott öga till det här fyraåriga stoet som har glimtat till ett par gånger och gjort ett par rejäla insatser. Jag var själv på plats under Hugo Åbergs-kvällen när hon
i sin näst senaste start gjorde ett ruggigt bra lopp efter att ha körts offensivt fram utvändigt om ledaren och fallit med flaggan i topp som knappt slagen tvåa.

Jag minns även i fjol att hon gjorde en kanonprestation från dödens som tvåa bakom självaste Caddie Lisieux och slog då flera bra hästar. Så kapacitet finns och då träningsrapporterna går i dur tycker jag att hon har en lämplig uppgift för att kunna ta hem det här loppet från ett bra läge.

I den inledande Grand Slam 75-avdelningen är Gogo di Quattro motiverad favorit och Mattias Djuse säger att det är hans bästa chans i omgången. Hästen var duktig vid segern näst senast men kanske inte lika vass senast, även om konkurrensen var hårdare då. Jorma Kontio upp på Enjoy’s Topnotch är intressant och jag ser egentligen ingen som är chanslös bakom favoriten i det här lilla fältet.

Fancy Nancy är min förstahäst i GS75-2 och stoet höll bra i första starten för Stig H Johansson senast efter att ha fått en tung resa via tredjespår och dödens. Lär vara förbättrad med den genomköraren i kroppen och kan vinna nu i stället. Men hon är sävlig från start och risken finns att det kan bli dryga spår igen från spår sex bakom bilen.

Honey Bunny var ett stallskrik senast på Grand Slam 75 men då galopperade stoet direkt från spår åtta bakom bilen och kom sedan tillbaka fullt godkänt. Har ett bättre läge den här gången och är bortglömd nu.

Prediction kan vara en favorit i fara i den tredje avdelningen från bakspår över kort distans. Han kanske dessutom måste gå med skor i dag vilket är ett litet minus. Jag garderar och varnar för skrällen En Rico som sköt till bra efter en sen lucka näst senast och nu har ett klart bättre spår. En luring felfri.

Lurigt lopp

Även den fjärde avdelningen känns som ett lurigt lopp även om favoriten Dust Collector gjorde en klart plusbetonad insats som tvåa senast. Han är dock inte att lita på och garderas. Främst med innerspårets Morris som avslutade bra till andraplatsen senast och som kan slå till när som helst.

Även bortglömde Chip Lane visade fin form senast som tvåa i en snabb avslutning och var duktig vid segern tidigare i höstas.

Robert Berghs Grand Illusion är favorit i den femte avdelningen. Han är snabb ut och höll ledningen från innerspåret senast och vann säkert. Gången innan dess släppte Bergh täten och hästen följde med som tvåa via open stretch. Har ett bra läge men frågan är om han kan svara Jackpot Tooma som kan öppna som en katapult om kusken vill det. Grand Illusion kan säkert vinna men får sällskap på systemet.

Van Gils var rejäl vid segern från dödens senast men travade inte hundra på en besvärlig bana. Styrka och kunnande finns.

Varningen är Above All Gin som senast gick ett rejält slutvarv som tvåa och utmanade V75-vinnaren Eelis. Har ett risigt läge här med spår åtta bakom bilen men kommer han bara till kan första segern vara ett faktum.

Grand Slam från Solvalla sänds i TV12 klockan 15.30.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 7–4–3–5 (2–1)

GS75-2: 6–4–3–1 (10–2)

GS75-3: 3–10–4–1 (2–8)

GS75-4: 5–1–9–3 (7–4)

GS75-5: 2–4–8–7–5 (1–10)

GS75-6: 1 National Prince (10–4)

GS75-7: 4 Mellby Elegant (12–2)

1 280 rader/1 280 kronor

19 november 2017 13:01

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.