Kompisarnas Derbyskräll!

36

derbyskräll

Zoko Lane blev årets sparv i tranedansen.
Halmstad-amatörerna Roger Persson och Johan Svenssons häst är klar för finalen av Svenskt Travderby.
– Vi är riktiga amatörer som jobbar heltid och kör hästarna på kvällar och helger och tycker att det är fantastiskt att sådant här kan hända.

Det var de vanliga tunga namnen som lyckades igen i onsdagkvällens kvalificeringar till Svenskt Travderby och Derbystoet på Jägersro.
Idel välkända namn i finalfälten – bortsett från ett.
51-årige Roger Persson är snickaren från Björkäng, mitt emellan Varberg och Falkenberg, som klämt in sig i Svenskt Travderby 2016 med hästen Zoko Lane.
Thomas Uhrberg hittade tredjeparet utvändigt med den amatörtränade valacken i ett av kvällens mest hektiska lopp där konkurrenterna kubbades om ledningen.
Andraplatsen bakom Solvallatränaren Timo Nurmos Ceasar Sisu togs med mersmak.
– Han svarade för en jävla bra prestation och gick i tredjespår sista 800 meterna. Övriga som var med på linjen hade fått bättre lopp än honom, så han behöver inte skämmas för sin andraplats. Det var tempot som räddade oss, då den här alltid går ända hem och kämpar, säger Roger Persson som tränat hästar på amatörbasis sedan början av 1990-talet och nu nådde sin hittills största framgång.

Rutin från derbyfinaler
Vännen Johan Svensson delar på ansvaret om de tre hästarna på gården tillsammans med Roger och hans pappa. 35-åringen jobbade som lärling i Halmstadtränaren Stefan Perssons stall till för ett år sedan. Numera handlar det om amatörliv även för honom.
– Johan var med på Bowling Inferno (trea i derbyt 2007) och är rutinerad i derbysammanhang. För mig är det definitivt första gången något sådant här händer.
– Vi jobbar heltid med annat och hästarna är en hobby. Johan är den som har mest hand om Zoko Lane och kör de flesta jobben med honom, medan jag kör allt med Västerbo Exact, berättar Roger Persson.

Amatör i zonen
Tre hästar finns på listan och med Zoko Lanes andraplats på onsdagen passerade snickaren Persson halvmiljonen inkört i år som tränare. Västerbo Exact har bidragit med två V75-segrar.
– Familjen har haft hästar i 30 år på en väldigt liten nivå med fölston och tävlingshästar. Det har aldrig gått så här bra. Det känns nästan osannolikt.

Andelsägare från Varberg
Det är dagen efter den kvalfyllda kvällen på Jägersro. Söndagen 4 september är Zoko Lane med och krigar om ett förstapris på två miljoner kronor i landets största unghästlopp.
– Jag kan inte ta till mig det som hänt. Känner att det är en ren bonus om det händer något positivt från och med nu.
Zoko Lane är en andelshäst uppdelad i 20 andelar som Johan Svensson haft hand om hela vägen. Äger gör nästan uteslutande boende i Varberg med omnejd.
– Det roliga är att nästan hela gänget äger häst för första gången, säger Roger Persson.

Fotnot: På torsdagen blev duon klara för finalen av landets största amatörlopp K.G. Bertmarks Minneslopp. Johan Svensson vann uttagningsloppet på Åby med Västerbo Exact. Därmed har Svensson-Persson två hästar till start under derbyhelgen på Jägersro.

Startlista
Svenskt Travderby
2 640 meter autostart

häst-tränare
1. Pajas Face (Lars I Nilsson)
2. Heavy Sound (Roger Walmann)
3. Isor Håleryd (Peter Untersteiner)
4. Ceasar Sisu Timo Nurmos)
5. Readly Express (Timo Nurmos)
6. Day Or Night In (Johan Untersteiner)
7. Angle Of Attack (Robert Bergh)
8. Pasithea Face (Lutfi Kolgjini)
9. Cupido Sisu (Petri Salmela)
10. Gijon (Johan Untersteiner)
11. Zoko Lane (Roger Persson)
12. Farzad Boko – (Roger Malmqvist)
Förstapris: 2 000 000 kronor

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.