Krafterna tröt för Don Fanucci Zet i Prix de France

232

krafterna tröt för don fanucci zet i prix de france

Ledningen och slagen i början av upploppet.
Historien upprepade sig för Don Fanucci Zet i Prix de France.
Svenskhoppet fick nöja sig med femtepriset bakom Prix d’Amerique-tvåan Ampia Mede Sm.
– Han var lite blek om nosen. Nu ska han åka hem, kommenterade Daniel Redén.

I Prix d’Amerique slog han ur underläge och överraskade många med att hålla länge från ledningen.
Över mer passande 2 100 meter autostart blev Don Fanucci Zet favoritspelad i Prix de France.
Men det blev ingen svensk söndag i Paris den här gången heller.
Att hålla spets från innerspår på Vincennes brukar vara jobbigt och så också nu då svenskbekantingarna Vernissage Grif och Delia du Pommereux dundrade från utvändiga utgångslägen. Men Örjan Kihlström tog sig snabbt ut och kunde göra en attack mot tät efter den ovanligt långsamma öppningen på 1.09,9 första 600 meterna. Samtidigt kom Hip Hop Haufor farande i tredjespår och eftersom Franck Nivard valde att försvara sin position utvändigt om ledaren med Ampia Mede Sm innebar det en temposkärpning som gjorde att första halvan av loppet travades på 1.09,3.
In på upploppet stod det emellertid klart att det svenska stålet inte skulle bita den gången heller när Ampia Mede Sm kopplade grepp.
Ett grepp som hon behöll in till mål trots frenetisk uppvaktning av regerande mästaren och forne elitloppstvåan Vivid Wise As.
Vinnaren tränas av skandalomsusade Fabrice Souloy som är avstängd från allt tävlande i Norden efter att ha dömts till tio års avstängning för flera fall av koboltdoping 2016.
I hemlandet blev emellertid straffet förkortat och söndagens seger värd nästan två miljoner kronor var stallets största sedan han återfick licensen 2021.

Tänkbara elitloppshästar
Det innebär att vinnaren inte är aktuell för Elitloppet, men Solvallas sportchef Anders Malmrot hittade andra tänkbara kandidater att bjuda in till sista söndagen i maj.
– Vivid Wise As visade att han är på väg tillbaka. Han gillar Prix de France och avslutade jättebra. Hohneck är jag väldigt förtjust i och han avslutade också väldigt bra som trea. Det är två hästar som trivs när distanserna blir kortare och är de som jag främst tar med mig idag, berättade Malmrot som trodde hårt på Don Fanucci Zet på förhand.
– Med tanke på att loppet senast borde ha fört honom framåt var det inte det där trycket som jag hade förväntat mig efter genomköraren i Prix d’Amerique. Han var inte riktigt i den form som jag och många med mig trodde idag.
En av dessa var tränaren.
– Det blev perfekt för vår del, men han var lite blek om nosen. Han såg inte lika gåvillig ut som i Prix d’Amerique. Idag värmde han mycket bättre, men var mycket sämre. Men det är tufft här på Vincennes, det gäller att de har en topptoppdag för att hävda sig. Vi biter ihop och kommer igen. Nu ska han åka hem. Hästen trivs bäst på ”milen”, så är det bara, berättade Daniel Redén.

Nöjda kuskar
Mer positiva var tongångarna kring stallkamraten Honey Mearas som spurtade in som nia från köposition.
– Hon hade ett dåligt startspår, men fick i alla fall en bra rygg i Horsys Dream. Men det var omöjligt att ta något bakifrån, det blev ett rent taktiklopp. Hon gick nästan bäst av alla från kön och kändes jättefin, berömde körande Björn Goop.
Ännu mer hopplös blev uppgiften för Imhatra Am, men Mats E Djuse hade ändå positiva intryck efter att ha kört sitt första lopp på Vincennes.
– Det var häftigt att köra även om resultatet inte blev så bra. Jag satsade lite framåt från start och hoppades få en lucka att komma ner i, men vi blev kvar där ute och fick backa sist. Jag tycker att hon gick ett bra lopp. Från ett bättre läge hade hon kunnat tjäna en bra peng. Det är klart att man blir sugen på att köra här igen, det var något helt annat än vad man är van vid hemma i Sverige. Jag kommer inte att tacka nej om jag får en chans till, sade Mats E Djuse.
Loppet fjärde svensk Dear Friend galopperade bort sina chanser kort efter start.

Föregående artikelPromenadseger för Idao de Tillard
Nästa artikelResultat GS75: Isracing med Selmer I.H.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.