Kravet: Bjud in till Elitloppet

20

26 dagar kvar till Elitloppet.

Då vill TV4-experten Kristian Huselius se en inbjudan till Tjacko Zaz.

– Sätter man sig ner och analyserar tycker jag det är självklart, säger han till Trav365.

I lördags gjorde Timo Nurmos femårige Tjacko Zaz årsdebut på Åby – och som han gjorde det.

Trots att han inte hade startat sedan 26 december i fjol så bombade han runt Åbybanan på 1.09,5 – en prestation som fick många att tappa hakan.

Nu vill TV4-experten Kristian Huselius se honom i Elitloppet.

”Svårt se 16 hästar som är mer spännande”

– En inbjudan tycker jag att han ska ha, säger Kristian Huselius till Trav365 och fortsätter:

– Sätter man sig ner och analyserar så tycker jag det är självklart.

På vilket sätt då?

– Vi är i början av maj nu, han vann på 11,0 och 11,2 i november och december i fjol, den ena starten med skor runt om. När han vann på 11,0 på Solvalla så var han ju helt överlägsen, det var inget motstånd då men intrycket var verkligen wow och man tänkte fan vilken utveckling. Nu har han fem raka segrar, springer 09,5 i sin årsdebut och gjorde loppet helt själv också. På sättet han gör det och den utveckling som han haft, så har jag svårt att se 16 hästar som är mer spännande.

”Vill ha igång spekulationerna”

I dagsläget är det fem hästar som är inbjudna och klara till Elitloppet, det handlar om Propulsion, Timoko, Bold Eagle, Up and Quick och Nuncio. 11 platser återstår, med 26 dagar kvar till Elitloppet.

– Det är nära inpå nu, tiden kommer gå fort, och Elitloppet är snart här. Jag tycker det är spännande med Tjacko Zaz, man såg ju Royal Fighter för två år sedan som kom med bra form från Silverdivisionen, han vann sitt Elitloppsförsök från dödens. Det skiljer inte så mycket som man tror mellan hästarna alltid, bara för att det är andra klasser. Nej, jag tycker en inbjudan till Tjacko Zaz vore på sin plats, säger Kristian Huselius och fortsätter:

– Markus Myron och de där grabbarna är duktiga, de har naturligtvis fullständig koll, men jag tycker det är spännande med en häst som man inte sätt botten i och som inte mött de bästa.

En riktig underdog?

– Ja, men ibland blir det för många lopp där man vet hur hästarna står sig inbördes mellan varandra. Det brukar alltid kunna dyka upp någon underifrån som är spännande den här tiden på året, och jag tycker Tjacko Zaz är en sådan.

Hur tror du Tjacko Zaz skulle stå sig i ett Elitlopp?

– Med tanke på vad Royal Fighter gjorde för två år sedan så får han bra spår så har han lika bra chans att ta sig till final som alla andra, och med tanke på förutsättningarna så vill man ju inte ha med någon häst från Lotterian med tanke på vilka som var etta och tvåa där och förutom storloppet i Finland så finns det inte så mycket storlopp kvar att bevisa, säger Kristian Huselius och avslutar:

– Sedan vill man ha igång spekulationerna, det är kul, det är ju det man vill ha igång, och jag tycker det är lite väl tyst nu. Man vill ha igång det här att folk har olika åsikter, det är det som är kul. Det är ju 17 grader varmt och sol i dag, och man börjar få känslan av att det närmar sig på riktigt nu.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelUlf Ohlsson nådde hundrastrecket
Nästa artikel– Helt givet att ge honom rosa biljett