Kriterievinnaren Villiam förgyller GS75 i Rättvik

105

Kriterievinnaren Villiam förgyller GS75 i Rättvik

Blomsterkransar, topptrav och VM-fotboll. Kriterievinnaren Villiam förgyller GS75 i Rättvik. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Topphästar, jackpot och Sverige mot Tyskland i fotbolls-VM.
Midsommardagen är något att se fram emot för alla trav- och fotbollsfrälsta.
– Jag får lyssna på matchen i bilen, säger Timo Nurmos, som får svårt att hinna hem till tv-soffan efter att hans unghäststjärna Villiam årsdebuterat i lördagens GS75 i Rättvik.

Att väderprognoserna visar rena rama höstvädret under midsommarhelgen är inte enbart negativt. I alla fall inte om man gillar sport och spel. När värmen efter de obligatoriska grodhoppen lämnat kroppen och regnet jobbat sig in på bara skinnet kan man med gott samvete tillbringa resten av helgen i favoritfåtöljen framför tv:n. VM-matcherna från Ryssland avlöser varandra i strid ström och det sänds massor med högklassigt trav helgen igenom.
– Jag har inte hunnit kolla på några matcher än men jag tycker mycket om fotboll och det är verkligen roligt att det började bra för Sverige. Nu har de chans att gå vidare från gruppen, säger Timo Nurmos.
Solvallatränaren planerar traditionsenligt midsommarfirande med stångresning och ringdans på fredag innan det på lördag bär av till Rättvik för tävlingar. Det blir tight att hinna hem till lördagskvällens drabbning mellan Sverige och Tyskland i VM-fotbollen.
– Jag får lyssna på matchen i bilen, även om det inte är samma sak. Hur som helst hoppas jag att Sverige går vidare och förhoppningsvis hinner jag se några matcher när det blir slutspel.

Derbyt det stora målet
Midsommarhelgens V75-omgång körs traditionsenligt i Kalmar på söndag och Timo Nurmos har flera heta segerkandidater även där. Men först väntar alltså Rättvik där Grand Slam 75 står på programmet. Sex miljoner kronor ligger i den jackpotsaltade sjurättspotten och som alltid på den aktuella spelformen är en eventuell ensam vinnare med alla rätt garanterad 15 miljoner kronor. Fyra Breeders’ Crown-lopp ska avgöras och det vimlar av fina unghästar i startlistorna. Störst uppmärksamhet tilldrar sig loppet för fyraåriga hingstar och valacker (GS75-6). Där ska Hambletonian- och Kungapokalsvinnaren Perfect Spirit drabba samman med Lucifer Lane och Timo Nurmos-tränade kulltoppen Villiam. Den senare har inte tävlat sedan han i höstas vann Svenskt Travkriterium på världsrekordet 1.12,0 över 2 640 meter med bilstart.
– Han har varvat träning med avelsarbete under uppehållet men nu har han tränat för fullt i några veckor. Allt har gått som planerat och han känns jättefin, säger Timo Nurmos.
Finländaren är känd för att presentera hästar som levererar på topp direkt efter uppehåll men inför den här årsdebuten ligger han lite lågt.
– Villiams viktigaste uppgifter kommer först på höstkanten. Derbyt är det stora målet och det är då han ska vara på topp. Det går inte att kräva för mycket på en gång, särskilt inte när han har sämsta spåret (11) och möter hästar som har startat och har full form. För en jänkare som Perfect Spirit är de största målen Kungapokalen och Sprintermästaren. Vi har andra lopp i sikte.
Timo Nurmos tränade och ägde Villiams mamma Gold Strike och han är både uppfödare och ägare till den högkapabla hingsten, som är döpt efter Timos farfar.
– Det är roligt att han ska ut på banan igen men jag har hästar som tävlar hela tiden så jag tänker inte riktigt så, även om Villiam självfallet betyder mycket för mig.

”Siktar på de största finska loppen”
Villiam får sällskap till Rättvik av tre stallkamrater och en av dem är precis som han själv världsrekordhållare. Finskan Gloria Web (GS75-1) dundrade i fjol hem ett försök till finska kriteriet på 1.14,3, vilket är det snabbaste som ett treårigt sto har avverkat 2 600 meter på tusenmetersbana. Hon gjorde senast första starten för året i ett fyraåringslopp under elitloppshelgen på Solvalla och skar då mållinjen som fyra efter att ha tågat som första häst i tredjespår de sista 700 meterna.
– Hon fick ett tufft lopp där ute i spåren och gick riktigt bra. Hon är en mycket fin märr och nu har hon lopp i kroppen. Men hennes viktigaste uppgifter ligger också längre fram. Vi siktar på de största finska loppen med henne.
GS75-omgången innehåller ett lopp över mastiga tre varv och där selar Timo Nurmos ut Volocity de Vie (GS75-4). Han stortrivs över distansen vilket han inte minst visade vid en V75-seger i våras.
– Allt verkar mycket bra med honom. Han har gått framåt med senaste loppet och har fin form.
I Breeders’ Crown-loppet för treåriga ston gör Cause I Can (GS75-5) första starten för stall Nurmos. I fjol inledde hon karriären med två raka segrar innan det blev galopp i årets sista start.
– När hon kom till oss började vi med att plocka bort en lös benbit. Jag tror att galoppen i senaste starten berodde på den. Hon är en fin och spännande häst som har tränat bra så det är dags att börja starta.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.