Krögarens chans – två hästar till final

292

I kväll kan topphästarna Gareth Bok och Electric Light kvala in till storloppet Kungapokalen.

Delägaren i båda, krögaren Darko Stankovic, kommer vara på plats på Åbytravet.

– Att få uppleva det här med sina närmaste vänner är fantastiskt, säger han till Trav365.

Gareth Boko vann Uppfödningslöpningen som tvååring och det året sprang han totalt in över två miljoner kronor (!).

Då i Per Lennartssons regi.

Nu är det nya bud, hästen har blivit fyra år, och kan under fredagskvällen kvala in till Kungapokalen för sin nya tränare Conrad Lugauer.

Stjärnhästen vann debuten för Lugauer i bländade stil, men galopperade senast.

I kväll startar Gareth Boko i V64-2 på Åbytravet.

– Det blev perfekt med bakspår. Vi testade att köra mot spets senast, då blev han rullig och galopperade. Efter det så fick han ta det lugnt en vecka och sen tränat. Conrad hade kört lite snabbare intervaller i tisdags och hästen känns förberedd. Vi kommer att starta i Kungapokalen om han kvalar in, sen så ställer vi av hästen och satsar mot Derbyt i höst och sen Frankrike i vinter, säger Darko Stankovic.

Blir det några ändringar på Gareth Boko?

– Han kommer att gå med öppet huvudlag för första gången. Vi vill att hästen ska slappna av litegrann.

”Utvecklats ett snäpp”

Den andra hästen som Darko kan få med i Kungapokalen är 5 Electric Light i V64-5 som gör andra starten för nye tränaren Peter Untersteiner.

– Vi var jättenöjda med prestationen i första starten för Peter (blev tvåa). Hästen var väl förberedd, men behövde ett snällare upplägg. Nu är tanken att vi ska köra i spets. Hästen blev opererad för munbesvär när den kom till Peter, nu och så fin som han var senast har vi inte sett honom tidigare och jag tyckte att avslutningen på open stretch var fantastisk. Han har utvecklat sig ett snäpp hos Untersteiner och det finns ingen anledning att släppa till någon. Han har mött flera av dom här hästarna tidigare och visat att han duger. Han hade en duell mot Diamanten redan på Bergsåker förra året, då vann Diamanten knappt, men då var det knappast toppform på Electric Light.

Det vankas även intressanta ändringar på hästen nu?

– Jag tror det blir första gången barfota runt om och första gången med ett helstängt huvudlag. Han gick inte barfota runt om hos Per Lennartsson, som det står, det är fel.

Du äger flertalet unghästar, hur är status med treåringarna?

– Vi har 16 stycken och har stora förväntningar, det ser riktigt bra ut.

Darko driver innekrogarna Pane Vino och Macelleria i Stockholm. Nu har han döpt två hästar efter sina restauranger.

– Pane Vino tror vi mycket på och han vann på Gävletravet under torsdagskvällen. Hästen tränas av Roger Walmann. Hos Björn Goop har vi Macelleria och han ser också mycket fin ut. Dessutom har vi en fantastiskt fin häst i Harran Boko hos Conrad Lugauer. Vi hoppas på ett roligt år!

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet