Kungarna får passa sig för kallblodsdrottningen

245

Kungarna får passa sig för kallblodsdrottningen

Kallblodssportens första dam är hon redan.
Nästa år får grabbarna passa sig för sjuåriga drottningen Stjärnblomster.
Kallblodsexperten B-O Månsson drar till med ”förbjudna” liknelser.
– Det är ju Lannem Silje och Sjunga Best man börjar jämföra henne med!

Stjärnblomster gick till vintervila med åtta raka segrar och har radat upp rekord de senaste månaderna då hon lekt med motståndet i såväl Sto-SM som Norrländska Elitstoet.
I oktober skrällde hon till i kallblodsdivisionen Steggbests Minne i Skellefteå där hon spurtslog en av rasens bästa hingstar, Tangen Haap.
Sveriges bästa kallblodssto har fått avsluta tävlingssäsongen. I vinter börjar Jan-Olov Persson träna henne med målet att syna de bästa hingstarna och valackerna 2022.
Solängets travbanechef B-O Månsson har ett särskilt öga för kallbloden i travsporten. Under många år har han varit redaktör för kallblodföreningen Sleipners medlemstidning ”Kallblodstravaren” och gjort jämförelser, vridit och vänt.
Efter Stjärnblomsters uppvisning på Umåker förra helgen slår han fast att speedkulan från Hudiksvall är det värsta han sett av svenska ston sedan Sjunga Best som slutade tävla 1982.
– Det är ju Sjunga Best man börjar jämföra henne med. Men det är fel eftersom hon var ett unikum och tog sina 121 segrar på 185 starter mestadels mot hingstarna eftersom det nästan inte fanns några lopp bara för ston. Lannem Silje är norskfödd och ett unikum hon med på senare år. Men där under någonstans måste Stjärnblomster in, säger B-O Månsson.
Han var på plats på Umåker förra fredagen då Stjärnblomster vann Norrländska Elitstoet efter att ha körts på extremt lång väntan av Mats E Djuse.
Djuse visste vad ha satt bakom och väntade till i sista kurvan med att vika ut. Via fjärdespår genom sista kurvan lämnade Stjärnblomster motståndet och vann med nio längder. Stjärnblomster gick inte att få stopp på.

Hann bli orolig
B-O Månsson, en av landets främsta kallblodsexperter, är full av beundran.
– Jag har följt henne under hela karriären och vi vet ju att hon är ruskigt bra. Hann ändå bli orolig då kusken kunde upplevas som onödigt kylig. Men hon växlar ner dem på ”två steg” och visade att det inte var någon tillfällighet att hon besegrade Tangen Haap i Skellefteå.  Det är hemskt vilken speed hon har. Det är en upplevelse att se på. Att stå vid sidan och se hur hon rör sig är en njutning för mig som kallblodsentusiast som sett trav sedan jag var liten. Stjärnblomster kan mycket väl röra om i kallblodsloppen nästa år även när grabbarna är med, säger B-O Månsson.

”Otrolig – fy fasen”
Stjärnblomster var en tidig talang som slutade tvåa i den norska Uppfödningslöpningen som treåring. Som fyraåring vann hon Derbystoet och tog en andraplats i det norska stoderbyt.
2019 blev hon mamma och i fjol som sexåring gjorde hon bara sex starter.
Säsongen i år blev en succé med 936 000 kronor intjänat och 10 segrar på 13 starter.
– Hon är otrolig – fy fasen! säger tränaren Jan-Olov Persson.
På lördag samlas de nio andelsägarna i Järvsöfaks Saloon i Järvsö för en hästägarfest.
– De har aldrig samlats alla ägarna på samma gång, så det passar ju bra nu då. Klart att vi är sugna på att ta upp kampen mot hingstarna nästa år. Hon har ju redan slagit Tangen Haap, och som hon gjorde det. Enormt. Egentligen skulle hon ha varit i Norge förra helgen och slagit Månlykke A.M. också…höll jag på att säga! Funderade faktiskt länge på det. Men vi höll oss till ursprungsplanen och avslutade säsongen i och med finalen av Norrländska Elitstoet på Umåker, säger Jan-Olov Persson.
Stjärnblomster ägs av Stall Rabatt med nästan idel välkända människor i sporten bakom ägarpseudonymen. Firar i Järvsö på lördag gör Mats Denninger, ATG:s tidigare ordförande och spelbolagets tidigare vd Remy Nilson som båda är med på hästen. Övriga är Markus Myron, Stig Wiklund, Johan och Iia Abenius, Mats Norberg, Bengt Bohm, Hanna Wallin och Dan Grossmann.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Hoppas leda gulddivisionen runt om
Nästa artikelWild Love jagar biljett till Prix d’Amerique

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.