Läge för svampskörd på lördag

10

image-5

Åke Lindblom är garvad och framgångsrik.
Hemmabanan Örebrotravets tvååringslopp Svampen har han emellertid gått bet på att vinna.
På lördag är M.T.Le Bron en av favoriterna i den femte upplagan av det stora tvååringsloppet.
– Det känns som att det kan vara dags nu, säger Lindblom, som även har Lady Jane till start i loppet.

Örebrotravets största sportsliga inslag på lördag är Svampen för travets yngsta aktörer, med en dryg halv miljon kronor i förstapris.
60-årige Åke Lindblom har deltagit i två av årgångarna sedan premiären 2011 och skördat två fjärdeplatser.
I valacken M.T.Le Bron ser han en av de största talangerna han suttit bakom.
– Det är helt klart en undantagshäst det här.
Den efter två starter obesegrade hästen har fått sitt namn efter amerikansk basketspelare LeBron James. I ådrorna flyter såväl franskt som amerikanskt blod.
Om Lindblom får säga det själv – och det får han – är det närmast perfektion i mixen mellan amerikanske fadern Quite Easy och franske morfadern Dahir de Prelong.
– Jag köpte den här och Lady Jane på Kriterieauktionen i fjol och båda är med i Svampen på lördag. Det är rätt så kul när det blir så att man köper två och kommer långt med bägge året efter, säger Åke Lindblom.

”Lunkade en topptid”
I debutloppet på Romme för en månad sedan spurtade valacken till seger från andraparet utvändigt. I starten efter släppte han ingen förbi sig i ledningen i ASVT Trottex Auktionslopp med 220 000 kronor till vinnaren.
M.T.Le Bron visade sig mycket startsnabb på Solvalla.
– Fantastiskt att bara kunna lunka undan på en topptid. Så vad ska man säga…han är helt fantastisk hästen. Något jag tyckt från första dagen. Han fick ju ett bra spår också, så det känns helt perfekt och som det känns är det en toppchans.
Svampen (efter vattentornet i Örebro med samma namn) har samlat tolv tidiga talanger.
– Det är ju fina hästar med och det krävs naturligtvis en maxprestation för att vinna när det är så stora pengar med i spelet. Men jag tycker absolut att han har kapacitet för att slåss längst upp. Han är väldigt snäll och fin att köra, klok och förnuftig. Fruktansvärda lungor. Plus hans enorma steg alltså. De där kliven! säger Lindblom och nästan förlorar sig i allt beröm över hästen.
1609 meter är distansen och senast vann han på 1.14,8 över 1640 meter på Solvalla. Hur snabbt tror du han kan springa på lördag?
– Han går i alla fall 14,8, kanske bättre, säger Åke Lindblom och skrattar.
Lady Jane är din andra häst i loppet och hon fick spår elva i lottningen. Chansen?
– Hon får smyga med där. Normalt är hon efter M.T.Le Bron här, även om man aldrig kan veta med tvååringar. Hon var i alla fall fantastiskt fin i loppet senast och gick en rejäl repa 700 kvar och fick tredjespår genom sista kurvan. Ruskigt fin hon också då. Vi planerar inga utrustningsändringar på någon av hästarna.
Du plockar även ut stallets stjärna Sauveur i silverdivisionen (V75-2). Femåringen krossade i trekilometersloppet Walter Lundbergs Memorial i den senaste starten, och utmanade Ivar Sånna från dödens i starten dessförinnan.
– Han gick 1.12,6 över tre kilometer på Solvalla…det tycker man ju normalt är bra om de visar på kort distans. Och det gick han utan att vara bottnad. Vilken häst liksom.
I Jubileumspokalen i augusti avslutade Sauveur snabbast av alla till en fjärdeplats. Kan formen hålla i sig?
– Jag har inte märkt av någon förändring så det måste vara plusform fortfarande. 2640 meter och hemmaplan är bra förutsättningar på lördag och jag måste tro på honom också. Jag har haft många bra hästar genom åren men håller Sauveur som den bäste. Han är stark, han är snabb, han är lättkörd och kan gå flera speeder i loppen.
Något på minussidan i lördagens start?
– Det är att han inte är så jätterutinerad med voltstart. Jag vet inte hur många starter han gjort med volt men han har inte hoppat från start någon gång i alla fall. Han är så långsam med bilstart så det kan förresten vara en fördel med volt. Kanske han blir raskare, jag vet inte. En bra chans hur som helst.
Du hade även flaggat upp för att Harper Hanovers-vinnaren Winning Love skulle vara med i guldloppet på lördag.
– Han kom inte med, han hade för dåligt med poäng! Det är fina tävlingar i helgen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.