Lärlings-EM på Mallorca i helgen

109

Lärlings-EM på Mallorca i helgen

Hallå där…
…21-årige kusktalangen Mats E Djuse från Östersund, svensk representant i lärlings-EM på Mallorca i helgen. Du är näst yngst i en framgångsrik kvartett bröder i travet. Har någon av brorsorna varit med i det här mästerskapet tidigare?

– Nej, det är jag ganska säker på att de inte har. Där är jag nog först.
Har du kört lopp utanför Sverige tidigare?
– Jag kört en hel del i Norge, men mer än så är det inte. Från Brunflo har vi väl 27 mil ungefär till Leangen. Jag har vunnit en hel del där faktiskt, bland annat har det blivit en seger i norska V75 för ett par år sedan med Romanova, ett sto jag och lillebror Magnus tränade när vi gick på Wången.
Du vinner många lopp och passerade nyligen fjolårets siffror och har nu 28 segrar och två miljoner inkört. Har du tänkt ut något mål i år?
-Nej, jag har inte satt upp några mål efter det här. Jag ville slå fjolårets siffror och det har jag ju lyckats med nu då. Vill bara att det ska rulla på hyggligt, ungefär som det har gjort (Mats har passerat 80 segrar i karriären, reds anm).
Du började nyligen som lärling hos heltidsamatören Oscar Berglund hemma i Östersund. Hur fungerar det?
– Jag har en bra tillvaro och kan åka runt och köra lopp och jobbar i stallet med en hel del skoningar. Jag har det jättebra.
Helgens lärlings-EM på Mallorca avgörs på de två banorna som finns på ön. Vad vet du om tävlingen?
– Jag har faktiskt dålig koll. Det är svårt att ta fram startlistor och så. Som jag förstått det är det fyra lopp vi ska köra. Om det både är fredag och lördag det handlar om är jag inte säker på. Vi får se när det börjar bli dags.
När reser du ner?
– Vi flyger ner i morgon (torsdag) vid lunchtid jag och en kompis som ska hänga med. Sedan är det uppstyrt med hotell och resor ut till banorna.
Lärlingar från 13 nationer är med i EM:et. Är det något namn du känner igen från deltagarlistorna?
– Ja, Per Vetle från Norge gick gymnasiet samtidigt som mig på Wången (travskola). Så honom känner jag bra, det är kul att han också ska ner och köra. Övriga känner jag inte alls igen.
Blir det här sommarens enda semester och bara jobb efter trippen till Mallorca eller?
– Jag har lite funderingar på att åka ner till Stochampionatet, där har jag bara varit en gång och då var jag väl bara fem-sex år. Vara lite ledig…och gärna köra något lopp om det passar in. Det pratas mycket om att det ska vara en jätterolig helg det där och jag vill vara med om den.

Fotnot:
 Svenska vinnare i Lärlings-EM: 2006: Johan Untersteiner, 1998: Erik Adielsson,1997: Erik Adielsson, 1993: Micael Melander, 1989: Per Lennartsson och 1987: Mikael Carlstedt.

Föregående artikelV86 resultat och eftersnack Åmål 26 juni 2019
Nästa artikelSmärtan är fortfarande hemsk, säger Veijo

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.