Lars-Åke Söderholm inför V75 Mantorp 31 maj 2014

227

reina la caballo

Det var ett halvår sedan senast.
På lördagen ger sig Lars-Åke Söderholm in i V75-dansen igen.
– Jag hoppas vi har lyckats konservera formen från i fjol. Båda hästarna känns i alla fall väldigt fina, säger 49-åringen som hade ett rekordår i fjol med 22 stallsegrar.

Dubbelseger med Reina la Caballo och Lynn Palema på Sundbyholm 2 november.
Tvåa och trea i finalen på Solvalla två veckor senare.
Lars-Åke Söderholm hade en lysande avslutning på V75-året 2013.
Nu äntrar han lördagsscenen igen, denna gång med ett spännande nyförvärv i spetsen:
– Lady Broadway är något extra, jag tror att hon kan bli den bästa häst jag har tränat, säger Söderholm om amerikanskan som kommer från en annorlunda bakgrund.
Som tvååring tävlade hon nämligen i Pennsylvania Fair Circuit, vilket nästan är att jämföra med svenskt byggdetrav, och var en stor profil på de små svårhanterliga ”bull ring”-banorna. Nio segrar på de sista tio starterna gjorde henne faktiskt till Nordamerikas segerrikaste tvååring med totalt 13 triumfer.
Efter ägarbyte fick hästen i fjol mäta krafterna i tuffare konkurrens med sex segrar och knappa miljonen insprunget innan hon klubbades för 50 000 dollar på Harrisburg-auktionen och sattes i träning hos Lars-Åke Söderholm.
Europadebuten på Solvalla gav däremot inga pengar, trots en avslutning i underkant 1.09 sista 600 från jumboposition.
– Jag tycker ändå att jag fick de svar jag ville ha; att hästen har skallen och viljan kvar. Att hon kan springa fort hade jag märkt i träningen, bland annat då hon travade 1.13,5/1 600 meter ensam i jobb inför årsdebuten, säger Söderholm som inte är van att få så meriterade nyförvärv till stallet och onekligen har höga tankar om stoet som segrat i 19 av karriärens 33 starter.
– Det är verkligen en spännande häst som är jättetrevlig att jobba med. Från sidan kanske hon ser ut som andra hästar, men när man sitter bakom märker man att det finns en annan kraft i henne. Hon är fortsatt fräsch i jobben och ska gå framåt jämfört med senast.
Är hon bäst i stallet?
– Ja.

Trampat av sig en sko
Vad gäller lördagens uppgift i Ina Scots Ära (V75-6) med 300 000 kronor till vinnaren så kommer inte ekipaget att tillhöra de mer betrodda.
– Det gör inte mig något, jag vet att jag har en bra häst ändå. Senast var hon nära att slå ihop från start och tappade mark på grund av det. Tanken var därför att köra barfota fram nu, men tyvärr såg jag precis att hon trampat av sig en sko och slitit hoven. Det gör att vi kör med skor runt om igen, men lite lättare än senast. I övrigt blir det öppet huvudlag och Tornado-vagn, precis som på Solvalla.
Hur ser du på loppet?
– Läget är betydligt bättre nu och jag tror att hon öppnar kvickare med hästar på båda sidor, men har inga planer på att ladda utan är nöjd om vi kan få tredje-fjärde ytter. Med bra draghjälp under slutvarvet så tror jag inte alls att hon är borta, åtminstone bör det vara en fin platschans.

Barfota och jänkarvagn
Mer bekant för V75-spelarna är Reina la Caballo (V75-7) som fått två lopp i kroppen efter vinterträning.
– Även om hästen gick bra i fjol kändes det att han inte var riktigt färdig. Han var lite slafsig i travet och omogen, men har förbättrad båda de sakerna i vinter. Det är mer tryck i aktionen nu och han har lagt på sig muskler så jag hoppas att han utvecklas på allvar i år. Han har känts ruggigt fin i båda loppen, säger Söderholm som dessutom ska maxa utrustningen den här gången.
– Ja, vi har sparat hov länge för det här så nu blir det barfota runt om och förmodligen första gången med jänkarvagn. Han är stor och bred så jag är inte helt säker på att han får plats i Tornadon, det känner jag i värmningen. Men oavsett sulky så tycker jag att han är ett tidigt bud. Förutsatt att det blir passande hårt tempo så tar vi ner många över upploppet, väldigt många.

Robin Johansson

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.