Loppet kändes så välregisserat, berättar Halmstadsamatören

50

loppet kändes så välregisserat, berättar Halmstadsamatören

I Våxtorp korkades champagnen upp i helgen.
Bengt A Nilsson hade all anledning att fira efter att hans Demolition Man F. bärgat karriärens hittills största triumf.
– Det känns surrealistiskt och loppet kändes så välregisserat, berättar Halmstadsamatören efter sin första seger på V75.

På speedwaybanan i Växjö hördes inte bara muller från motorerna på 60- och 70-talet. Här möttes även riktiga hästkrafter. Innan ponnytravbanorna började anläggas, som Jularp utanför Höör, var motorstadion ponnytravets tävlingsarena i södra Sverige.
Det var även här som Bengt A Nilssons travkarriär började. 1971 körde han sitt första ponnylopp med familjehästen som tidigare tävlat i ridsport.
– Vi hade fått för oss att det var trav i den här hästen så vi åkte till speedwaybanan i Växjö och jag blev trea med vår ponny. Sedan blev jag fast, förklarar Bengt A Nilsson.
1983 plockade han ut sin körlicens för stor häst. Att vara ung och att ha kört ponnytrav var inte något som ansågs meriterande på den tiden, berättar han.
– De som körde ponnytrav kunde inte något. Det var ett helt annat bemötande än det är i dag. Och travet var verkligen en ”gubba-sport”. Det är ingen överdrift att de yngsta som körde då var 30 plus.
Trots det tror Bengt A Nilsson ändå att det var hans aktiva år inom ponnytravet som gav honom möjligheten att få jobba hos Solvallatränaren Torbjörn Jansson.
– Hans sambo Eva Karlsson höll också på med ponnytrav och hade träningscamp i Handen. När jag sedan började inom stora travet tror jag att Eva kände igen mig och när Tobbe behövde fler till stallet ringde han och frågade om jag ville börja. Det var 1985, samma år som han vann Elitloppet med Meadow Road.

”Min bibel”
I dag håller Bengt A Nilsson till hemma på gården i Våxtrop, intill Hallandsåsen. Han kombinerar livet som travtränare med hovslageri och har även satsat på att föda upp hästar.
Förutom Demolition Man F. finns i stallet fem yngre förmågor, flera av dem egenuppfödda.
– Nu är Demolition stallets stjärna men jag hoppas ju på att de här ungdomarna är framtiden och att de ska bli minst lika bra.
Även fritiden ägnar Bengt A Nilsson gärna åt travets värld.
– Jag har läst Travronden i 45 år. Det finns släktingar till mig som säger att Ronden är min bibel.

”Det kändes overkligt”
Efter alla år som han har varit travet trogen var det i lördags äntligen Bengt A Nilssons tur att segra i travets elitserie. En seger han håller högt.
– Vår egenuppfödda Sugar Donna vann ett Breeders’ Crown-lopp, med 70 000 kronor i förstapris, för 16 år sedan. Det kändes stort. Men en V75-seger är ändå det största av allt, i min värld.
Det var på Bengt A Nilssons forna hemmabana Jägersro som Demolition Man F. säkrade segern, efter ett för tränaren överraskande upplägg.
– Jag kunde inte tänka mig att han skulle gå i ledningen. Det scenario som blev var svårt att föreställa sig. Han brukar spurta bra men nu kom han tidigt till ledningen. Jag är van att se Peter Untersteiner köra där men det kändes overkligt att han gjorde det med min häst. Och sedan blev det många längder till slut, dessutom. Det var en härlig känsla, berättar Bengt A Nilsson som trots overklighetskänsla inte tycker att segern var helt oväntad.
– Hästen är ju så bra och han ska inte be om ursäkt för detta. Jag tycker att hästen har haft form länge och att han skulle ha vunnit något mer lopp under hösten.
Men att Demolition Man F. skulle äntra vinnarcirkeln på V75, eller tävla över huvud taget, var för ett år sedan långt ifrån en självklarhet.

Sista chansen
När Demolition Man F. kom till Bengt A Nilsson förra våren var det för att få en andra chans. Han hade då fått en gaffelbandsskada och efter samråd med veterinär beslutade sig Bengt A Nilsson för behandlingsmetoden ”Dr. Green”, naturlig läkning.
– Han fick gå på bete under sommaren och ytterligare några månader i hagen. Han vilade i sju månader innan jag lade på selen och körde, och då var han bra. Sedan tränade jag på.
Skadan blev ett minne blott och redan i comebacken i april visade den sexåriga valacken sitt kunnande och satte nosen först. Därefter har det blivit ytterligare två segrar.
Helgens fullträff kvalificerade Demolition Man F. till V75-finalerna på Solvalla 26 december dit Bengt A Nilsson nu tar sikte.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.