Magisk vinnare i Prinsens lopp på Färjestad

330

magisk vinnare

4 648 personer på Färjestad fick se en stjärna tändas i Prins Carl
Philips Jubileumspokal.
Aldrig har en häst sprungit snabbare i Karlstad.

Magic Tonight vann på svenska rekordet 1.09,5 och var pigg i mål.
– Elitloppet får andra bestämma om – men att han platsar där visade han ju i dag, sa kusken Johan Untersteiner om hästen som tränas av Roger Walmann.

Prins Carl Philips Jubileumspokal är ett lopp för femåringar där bra hästar snäppat upp sig några hack och blommat ut till topphästar genom åren.
Elitloppsvinnarna From Above och Gidde Palema har presenterat sig i Karlstad. På långfredagen kom en häst från Roger Walmanns stall på Solvalla i blickfånget.
Kanada-födde hingsten Magic Tonight bombade till ledningen med Johan Untersteiner liggande i jänkarsulkyn bakom sig och spänstade runt på ett nytt svenskt rekord för femåriga och äldre utländska hingstar och valacker.
1.09,5 över 1 640 meter med autostart är en putsning av L’Amiral Mauzuns rekord från 2008 med två tiondelar.
Söndagens storvinnare är den förste genom tiderna att kliva under 1.10 på Färjestadstravet.
– Det var inte så att han rusade den här tiden utan han gjorde det på ett avslappnat sätt. I dag var det hästen som bestämde tempot helt och hållet, sa Johan Untersteiner.
Untersteiner jr hade pappa Peter närmast bakom sig i mål vars Nothing But Class var ende häst som kunde haka på genom den sista kurvan. Rocket Zet bra trea efter markförlust.
Åt vinnaren fanns emellertid inget att göra.
– Det är en fantastisk häst att köra. Han är extremt ärlig och bara joggade i dag som det kändes och ändå är det bara andra starten i år. Han började 1.08 första halvvarvet och det kändes som vi körde 1.15. Han gör det så väldigt enkelt, sa Johan Untersteiner.

Mycket snack om Elitloppet
Magic Tonight tränas av Solvallas Roger Walmann som fick hästen i träning i början av juni i fjol. Ägaren Lennart Ågren köpte hästen osedd på telefon från USA.
39 starter i karriären varav tolv i Solvallatränarens regi.
– Att hästen skulle vinna loppet var inte så överraskande, däremot att han går den här tiden. Jag må säga att vi har fantastiska hästar här i Sverige, sa Roger Walmann.
Alla ville ha svar om Elitloppet finns med i planeringen för den mörkbrune hingsten.
– Jag tror inte att det blir Elitloppet, jag och Lennart tror att det är ett år för tidigt. Men efter den här prestationen får jag och Lennart och övriga kretsen kring hästen snacka lite. Men jag är som sagt tveksam, sa Roger Walmann.

Dubbla banrekord till Heiskanen
Banan var snabb i Karlstad och vädret hyggligt för årstiden.
Veijo Heiskanen noterade banrekord med två hästar. Valentino Strix blev snabbaste treåring på 1.15,3 över medeldistansen med voltstart.
Daryl Boko noterade nyligen notering ett nytt svenskt rekord för fyraåriga utländska hingstar och valacker. Nu var det dags för ett banrekord i Karlstad. I Copiads Silverpokal spänstade Daryl Boko undan i ledningen och vann med många längder på tiden 1.13,6 över kort distans med bilstart.

Youana igen
Åbyamatören Catharina Johanssons Youana skrällvann Breeders’ Crown för fyraåriga ston i fjol.
Youana fortsätter att övertyga i år. Enkel seger i Folke Hjalmarssons Minneslopp med 100 000 till vinnaren efter ledning hela vägen. Åby-stoet är mycket rask den första biten.
– Hon har utvecklats och vi tror på ett bra år igen. Startsnabbheten är ett bra vapen hon har. Hon får oftast bra positioner eftersom hon är så kvick i benen, sa körande Peter Untersteiner.
Nästa start för Youana blir troligen i Lovely Godivas lopp för femåriga ston hemma på Åby nu på lördag.

Mikael Wikner

 

Föregående artikelBlir det äntligen världsrekord på Tingsrydtravet?
Nästa artikelNästagångare 19-23 april 2014 med V75 och V86

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.