Malmqvists andra raka i "Svampen"

219

image-2

Det stora tvååringsloppet Svampen i Örebro gick för andra året i rad till Jägersro och Tomas Malmqvist.
Välväxte Elton Attack var skåningens vapen det här året och Jorma Kontio ledde från start till mål med överraskningen i loppet där favoriterna galopperade bort sig.
Tomas Malmqvist överraskade i fjol i Svampen då Erik Adielsson lotsade in 17-oddsaren Tumble Dust till seger.
På söndagen slog han ur underläge igen med Elton Attack, endast streckad på åtta procent på V64.
Jorma Kontio skötte tömföringen och styrde direkt till täten. En position Elton Attack behöll hela vägen och ohotad kunde trampa undan till seger på tiden 1.16,0 över 1 609 meter.
Triumfen i Svampen, som endast lockade nio hästar det här året, var värd 404 000 kronor.
Tomas Malmqvists stall har kört in imponerande sju miljoner kronor under 2013. Söndagens seger var årets största fullträff.
– Vi har varit med överallt och hästarna har gått bra men den där verkliga storsegern har saknats. Jag har bland annat tre andraplatser i E3 – så jag tycker nästan att jag var värd den här segern! sa Jägersrotränaren i stallet en stund efter loppet.
Det här var tyskfödde Elton Attacks andra seger på fem starter. En relativt välväxt herre, redan 1.63 över manken.
– Jag har trott på honom hela tiden men trots att han fysiskt är mogen har han inte riktigt förstått vad tävling gått ut på förrän den senaste månaden. Det tyska derbyt blir hans viktigaste uppgift nästa år.

Snöpligt för favoriterna
Mycket av loppet avgjordes i starten där storfavoriten Orion Tilly och klare andrahandsfavoriten och hemmahoppet M.T.James galopperade innan bilen lämnade fältet.
Orion Tilly, stark tvåa i Uppfödningslöpningen i den senaste starten, brukar inte ägna sig åt galopp.
Solvallas Per Lennartsson tränar. Sonen Fredrik uttalade sig om missen en stund efter loppet.
– Det är jäkligt tråkigt att det just ska häxa i de stora loppen för honom. Men det är ju orutinerade hästar trots allt. Nu var han lite laddad upp mot bilen och gick över i passgång och galopperade. Han la väl 80 meter i starten och även om vinnaren nog var okörd i mål har jag svårt att se hur vår häst ska förlora felfri, sa Fredrik Lennartsson om favoriten som slutade sexa.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet