”Målsättning var att komma i mål”

48

TV4-profilen och travexperten Jan-Olof Molin, 50, genomförde i måndags en Ironman.

På 13 timmar och 30 minuter simmade han knappt 4 kilometer, cyklade 18 mil och sprang 4,2 mil.

– Målsättningen var att komma i mål, säger han till Trav365.

I måndags hölls tävlingen Ironman i Köpenhamn i Danmark.

En av de som stod på startliten var TV4-profilen och den uppskattade travexperten Jan-Olof ”Molle” Molin.

Han deltog inte bara i Ironman – han klarade också den tuffa utmaningen.

Ironman går ut på att du ska simma 3,86 kilometer, cykla 18 mil och sedan avsluta med att springa ett maraton, det vill säga 4,2 mil.

Jan-Olof Molin startade vid 8-tiden på morgonen och klev i mål 13 timmar och 30 minuter senare, vid halv tio på kvällen.

”Man mår bra”

– Det var första gången jag gjorde en hel Ironman, för två år sedan gjorde jag en halv, det var också en halv Ironman den gången så jag har genomfört det som jag tänkt jag skulle göra, berättar Jan-Olof Molin för Trav365.

Hur kommer det sig att du gör detta?

– Den frågan får jag ofta, och jag har inget jättebra svar på det. Det är ändå någon form av utmaning, att se vad man klarar av. Jag har alltid sprungit en del, bland annat Göteborgsvarvet och så där, och jag gillar att hålla igång och lägger du på lite cykel och simning till löpningen så gör det gott, man mår bra.

”Visste inte om jag skulle klara det”

Kan du berätta lite om tävlingen?

– Man började ju med att simma fyra kilometer i havet, problemet för mig där var att navigera, jag crawlar när jag simmar så du ser inte riktigt vart du är på väg, och man måste försöka hålla lite uppsikt så jag sicksackade mig fram lite. Jag simmar inte så snabbt så simningen tog en timme och 45 minuter, berättar ”Molle” och fortsätter:

– Sen när du kommer upp ur vattnet är man rätt frusen och då är det dags att byta till cykel, för att cykla 18 mil. Jag är rätt dålig på att cykla faktiskt och tog det ganska lugnt, och det tog sju timmar lite drygt.

Efter knappt två timmar i vatten och sju timmar på cykel väntade 4,2 mils löpning.

– Min totaltid blev 13 timmar och 30 minuter. Målsättningen var att komma i mål, jag brydde mig inte så mycket om tiden för jag visste ju inte om jag skulle klara av det så jag försökte ta det lugnt hela tiden.

”Du anar inte…”

När man tävlar i 13 timmar och 30 minuter behöver man stoppa i sig en hel del, både mat och dryck. ”Molle” berättar om ett av knepen.

– Du anar hur mycket du behöver stoppa i dig när du håller igång så pass länge, det blir en hel del gel och bars och de kan jag säga att jag är rätt trött på nu, skrattar Molin och fortsätter:

– Jag hade tejpat fast mat på cykeln som stod och väntade efter simningen.

Hur var känslan när du kom i mål?

– Jag hade inte de där värsta svackorna under vägen, där man känner att man bara vill ge upp. Det är folk som gråter, skriker, pratar med sig själva under vägen och en engelsman skrek bara rätt ut under löpningen att det här skulle han aldrig göra om och han var helt slut. Det är mycket känslor under vägen när man genomför någonting sådant här, säger Jan-Olof Molin och fortsätter:

– Annars var det en varierande väderlek under tävlingen, det kom en hagelskur när jag cyklade och en riktig regnskur när jag sprang, dessutom blåste det en hel del och stark motvind på cykel är inte min bästa kompis direkt.

”Kanske ger mig på något annat”

13 timmar och 30 minuter som sluttid, hade du tagit det på förhand?

– Det hade jag gjort, absolut. Jag tog det som sagt lugnt och pratar vi tid kanske det skulle kunna gå fortare, men det var inte det som var det viktigaste, utan för mig gällde det att ta det lugnt.

Kommer du ge dig på en Ironman igen?

– Den frågan har jag också fått, men jag har inte riktigt smällt det här ännu riktigt. Det är nog inte omöjligt, eller om jag skulle ge mig på något annat, säger han.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet