”Man får glömma det som har varit”

70

Stjärnhästen Makethemark missade Svenskt Travderby – sedan tränaren Petri Salmela glömde att anmäla hästen.

Nu hoppas de få revansch – i Europaderbyt.

– Men det är bättre att inte tänka så mycket på anmälningsmissen, utan att istället se framåt, säger Petri Salmela.

Den fyraårige stjärnhästen Makethemark var på förhand en av favoriterna till slutsegern i det klassiska och ärofyllda storloppet Svenskt Travderby.

Den Petri Salmela-tränade hästen fick dock aldrig chansen, sedan Salmela missat att anmäla hästen.

Nu väntat istället ett annat storlopp, nämligen Europaderbyt.

På onsdag jagar Makethemark en plats i den stora finalen – som avgörs på Solvalla den 30 september, med knappt två miljoner kronor i förstapris.

”Glömma det som varit”

Makethemark ställs i sitt uttagningslopp till Europaderbyt mot bland annat Monark Newmen, och Global Trust, den förstnämnde som slutade tvåa i Svenskt Travderby, men ser ut att spelas till klar favorit i loppet, som går av stapeln som V86-6.

– Det är riktigt bra med honom för dagen, det måste jag säga. Efter händelsen med Svenskt Travderby har allt fokus varit på onsdagens lopp. Jag hoppas och tror att allting som vi har gjort räcker till att han ska ta sig till final, säger Petri Salmela och fortsätter:

– Han känns riktigt fin, så om ingenting händer så tror vi på final.

Blir det ännu mer fokus mot Europaderbyt nu, med tanke på att han missade Svenskt Travderby?

– Ja, naturligtvis är det så, men samtidigt är det mycket bättre om man inte tänker för mycket på det, vi jobbar normalt och gamla rutiner och det är bara att sikta mot framtiden och glömma det som varit.

”Var sur i fem sekunder”

Makethemark startade på Umåker den första september och slutade då trea, spelad till 13 för tio, efter ett passivt upplägg av kusken Ulf Ohlsson.

– Hästen hade varit ifrån i en månad så han chansade och ville inte köra de sista 1200 meterna i tredjespår, det var nog en spontan reaktion. Jag var sur i fem sekunder, sedan gick det över och jag litar helt och hållet på Ulf Ohlsson. Ohlsson tyckte att hästen kändes som en rund miljon och han värmde nog bättre än någonsin inför det loppet, säger Salmela och fortsätter:

– Ohlsson tog ett beslut i loppet och jag tror det har gjort hästen gott, det var inte det viktigaste loppet i hästens karriär så är det någon gång han ska köras sådär, så var det senast. Det blev som ett snabbjobb för hästen.

Avslutningsvis, är du optimistisk inför onsdagen?

– Det måste jag vara, jag hoppas bara hästen är frisk. Han gick sina sista intervaller under måndagen och känns riktigt, riktigt fin.   

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.