”Man skulle skriva en bok om Nuncio”

32

Stefan ”Tarzan” Melander om superhästens karriär – från ’fyndköpet* till avslutet: ”Tokigaste historien…”

I helgen kom beskedet att Nuncio har gjort sin sista start.

Tränaren och ägaren Stefan ”Tarzan” Melander kan nu se tillbaka på en sagolik karriär för stjärnhästen med 42 segrar på 63 starter och 28,6 miljoner kronor insprunget.

– Man skulle vilja skriva en bok om Nuncio, om hela historien, säger han.

Foto: MICKE GUSTAFSSON/KANAL75

Resan med han som skulle bli en av Sveriges bästa travhästar genom tiderna började i USA, Harrisburg, 2012.

Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melander gjorde en rejäl satsning och köpte många hästar på unghästauktionen det året, bland andra Coco de Vie, Volstead och Ruby Trap.

Men det var Nuncio som stack ut.

Melander fick den svartbrune hästen för ett fyndpris – runt 50 000 kronor.

– Det var ett speciellt köp, men den tokigaste historien var ju att att han inte fick komma till Sverige, jag fick inte ta med honom hem. Jag visste det, men ändå. Det är speciella regler som avgör det där. Nuncios mamma hade inte gått en viss tid, en 12-13-tid här i Sverige och hon hade inga andra avkommor, så Nuncio var inte startberättigad- och inte importberättigad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

Därför fick han stanna i USA

Hästen fick stanna på andra sidan Atlanten och för tränarna Jim Oscarsson och Jimmy Takter var han ytterst nära att att vinna Triple Crown (segrar i: Kentucky Futurity, Yonkers Trot och Hambletonian) som treåring, han föll på målsnöret i världens största unghästlopp, Hambletonian, där han blev tvåa.

– Han var i ett land där världens bästa unghästar finns, så han fick fortsätta där, säger Melander.

Nuncio sprang in 11,3 miljoner kronor i USA som två- och treåring innan ägaren Stefan Melander tog hem honom till Sverige och gården i Enköping inför fyraåringssäsongen.

”Nästan helt otroligt”

I Skandinavien har Nuncio sedan dess i princip gjort rent hus och under 2016 gick han obesegrad.

På slutet har det strulat med superhästen och i helgen kom beskedet att han slutar att tävla och blir avelshingst på heltid på Menhammar stuteri på Ekerö.

Totalt tog Nuncio 42 segrar på 63 starter och sprang in 28,6 miljoner kronor. 

2016 vann han Elitloppet.

– Vilka race han har gått! Det är nästan helt otroligt, att som tvååring i maj, i USA början – till nu, utbrister ”Tarzan”.

– Ruggig häst. Jag får sätta mig ner och försöka kolla på alla hans lopp. Jag är speciell, jag tittar nästan aldrig på gamla lopp, jag registrerar dem bara uppe i ”datorn”, men nu börjar det bli fullt där…ha ha.

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

”En stor saknad”

Den speciella hästen har lämnat ett stort tomrum efter sig i stallet.

– Man har ju svårt att se en häst kunna ge så mycket, han är väldigt speciell och man har speciella känslor för honom, förklarar Stefan som inte hymlat om att han och sambon, tillika Nuncio skötare, Catarina Lundström sett honom sitt barn.

– Det är en stor saknad när han inte står i sin box.

Det var länge på tapeten att Nuncio skulle återvända till farmen där han föddes, Hanover Shoe Farms, för att bli avelshingst i USA.

Så blev det inte.

– Jag hade inte klarat det, att han skulle vara 15 timmar bort. Nu står han en timme hemifrån och man kan åka och heja på honom, eller göra vad man vill med honom. Det är tur att han är kvar!

”Jag kommer inte sluta”

När Melander hade kritat på papprena och Nuncio var i hans ägo 2012 sa han till uppfödaren att det var en Hambletonian-vinnare.

– Nu blev det ju inte så, men han var grym som tvåa. Det är så man får tårar i ögonen, man skulle vilja skriva en bok om Nuncio, om hela historien.

Du har tidigare sagt att den dagen Nuncio slutar – så slutar du?

– Jag kommer inte sluta, mitt liv är det här med hästar och jag kommer aldrig backa på det. Men en kraftig neddragning blir det, jag ska försöka sälja så mycket hästar som jag kan.

Men är du inte sugen att börja handla på auktion igen, för att hitta en ny Nuncio?

– Ingen i hela världen har en ny Nuncio. Det är svårt att hitta.

8 januari 2018 13:12

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.