Månadens hästägare: Emelie Mood

211

emelie

Det var allvar och tyngd bakom tolvårige kallblodsvalacken Låhne Eldens seger i V75 på Bergsåker i januari.
Bakom hästen står en dubbelarbetande 21-årig tjej från Hälsingland som vägrat ge upp.
Emelie Mood är Månadens hästägare i trav-Sverige.

Emelie Mood bor på en gård belägen mellan Hudiksvall och Delsbo tillsammans med sin mamma Elisabeth, lillasyster Jennie och tre yngre bröder.
Familjen äger 18 hästar som hon tränar tillsammans med sin lillasyster och mamma.
Emelie Mood arbetar även heltid som lärling med nio passhästar i Hagmyrentränaren Jan-Olov Perssons stall.
– Det är sådana fantastiska djur, de är som mina bästa vänner. Hästarna är mitt allt eftersom jag både jobbar med dem och har dem som fritidssysselsättning, säger Emelie Mood.
En favorit finns bland alla hästarna på jobbet och hemma på gården. Tolvårige kallblodsvalacken Låhne Elden är hennes egen häst, inköpt sommaren 2010 från Norge.
Låhne Elden blev den första stora hästen efter alla år med ponnytävlande.
– Han skulle slaktas om jag inte tog honom. Slakttiden var redan bokad, berättar hälsingetjejen som fick hem en häst med blödningar i två gaffelband i samma ben.
Nykomligen fick simträna hela den första sommaren. Efter lite stärkande träning för vagn var Låhne Elden redo för start i september 2010.

”Hade gjort det själv”
Det blev en fjärdeplats i debuten i Sverige för Låhne Elden. 26 starter sedan dess, varav sex har slutat med seger.
Starten i ett V75-lopp lördagen 21 januari slutade även den med seger – en överraskande och lukrativ sådan. Susanne H Osterling körde Emelie Moods ögonsten till seger. 200 000 kronor in.
– Å gud, det var en sådan otrolig känsla! Det största jag varit med om någon gång. Bara att jag hade gjort det själv, känslan att få visa vem jag är och att jag kan ta fram en V75-vinnare.

Styvfadern rycktes bort
Segern rörde upp många känslor. För snart ett år sedan gick hennes styvfar, travtränaren Roger N Olsson, bort i en olycka. Han efterlämnade hustrun Elisabeth och en son på åtta månader, två söner, tre- och sex år gamla, styvdöttrarna Emelie och Jennie. Samt en hel träningsrörelse.
– Jag var med honom i stallet varje dag – det är Roger som lärt mig allt jag kan, säger Emelie Mood.
Efter styvfaderns bortgång kom tankarna på att lägga ner familjens häströrelse. Men Emelie fortsatte med hästarna, både hemma och i stallet där hon jobbar.
– Roger hade nog inte velat att jag skulle sluta. Men det är tungt, för han fattas ju. Man får ta dag för dag. V75-segern betydde mycket, den visade att jag klarar mig.
Segern betydde mycket ekonomiskt också. Nu när vi själva inte har någon annan inkomst än hästarna så betyder pengarna Låhne Elden sprang in jättemycket för hela familjen.
Låhne Elden har varit favoriten ända sedan han kom till gården. Efter olyckan och styvfaderns död har den tolvårige valacken kommit att betyda än mer.
Hästen har gett tröst, hopp och framtidstro för Emelie Mood och hennes familj.

Förebild för unga

Varje månad utser en jury sammansatt av personer från Svensk Travsport, Riksförbundet för Sveriges Travhästägare och Kanal 75 Månadens hästägare.
Januari månads hästägare är Emelie Mood.
Juryns motivering:
”Emelie Mood är en förebild för unga travintresserade och lägger ner ett stort engagemang på hästars träning och välmående. Trots sin unga ålder äger hon redan en handfull hästar och den stora belöningen som hästägare kom när hennes egentränade Låhne Elden vann V75 på Bergsåker 21 januari”.

Mikael Wikner & Tony Ryttar

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.