Marcus jobbar hårt för att nå sina drömmar

65

marcus melander

Marcus Melander utsågs till årets komet inom svensk travsport 2011. Efter det valde han att flytta till USA där han nu satsar på en egen tränarkarriär.Foto av Simon Hagen

Han ville till USA. Han ville stå på egna ben och skapa sig en verksamhet där han fick göra på sitt eget sätt.
Marcus Melander, 22, vågade ta steget och ser nu sina drömmar gå i uppfyllelse, en efter en.
– Jag vet att det finns folk som tror jag glider på en räkmacka. Men jag gör rätt för mig och jobbar hårt från det att solen går upp till att den går ner.

Marcus Melander utsågs till årets komet inom svensk travsport år 2011. Efter det har lärlingen valt att flytta från Solvalla till andra sidan Atlanten för att satsa på egen tränarkarriär.
När vi når Marcus på Skype sitter han hemma på gården i det lilla samhället New Egypt, New Jersey. Just den här dagen är inte lika stressig som andra då snön faller hårt utanför fönstren.
– Det är bara att gilla läget. Vi tar det lugnt i dag och hoppas det går över, säger han och fortsätter:
– Här i USA har man typ panik och på nyheterna är dom som galna över snöstormen. Men ärligt talat: det är lite snö som kommer ner. Har man bott i Sverige är det här ingenting att hetsa upp sig över.
Det är nu mindre än ett år sedan 22-åringen och hans familj flyttade till ”möjligheternas land”.
– Ja, min mamma och min syster jobbar heltid i stallet tillsammans med mig. Pappa jobbar som pilot, men hjälper till så mycket han kan när han är hemma. Det är bara lillebror vi väntar på nu.
– Men han trivs rätt bra med sin nuvarande situation i Sverige. Han får ta hand om rätt hyggliga hästar hos Stefan. Som Ruby Trap till exempel. Jag har i alla fall förhoppningar om att få hit brorsan till hösten. Vi får vänta och se.

Ser fram emot en spännande sommar
Den Stefan som Marcus hänvisar till är hans farbror, Stefan ”Tarzan” Melander. En av Sveriges absolut största travtränare. Det var också hos ”Tarzan” som Marcus jobbade innan flytten till Amerika.
– Han har lärt mig mycket genom åren. Visst gör jag på mitt eget sätt nu, men jag ska inte sticka under stol med att mycket av det jag gör är sådant som Stefan visat mig. Jag är väl en liten ”mini-steffe”.
Marcus inledde sin USA-sejour med att jobba hos den svenske travtränaren Jimmy Takter under några månader. I höstas drog han sedan igång sin verksamhet. Nu har han 15 hästar i stallet varav 13 i träning. Men det är bara två som återfinns på tävlingsbanorna denna vinter.
– Ja, vi har sju tvååringar och tre treåringar, som alla ska matchas in och börja tävla först till sommaren. Så just nu kör vi inte så många lopp, men det är definitivt spännande tider på kommande. Jag tycker att vi har ganska hyggliga hästar. Men det här med tvååringar är helt nytt för mig.

Tog första segern på Meadowlands
Enligt Marcus är det väldigt stor skillnad på att matcha in tvååringar jämfört med treåringar.
– Du vet, vi köpte våra hästar på en auktion i slutet av fjolåret. Sedan har du bara några månader på dig att träna upp dem innan de ska ut och prestera tider ner mellan 1.13-1.15. Med treåringar har du så mycket mera tid på dig. Så det är absolut en omställning, men en rolig sådan. Det är ganska härligt på sitt sätt också för hästarna utvecklas efter vart enda träningspass. Man känner verkligen skillnad från dag till dag.
I november tog Marcus Melander sin första seger som kusk- och tränare sedan flytten till USA. Och för mindre än en vecka sedan vann han sitt första lopp på ”The Big M”, Meadowlands.
– Det var mäktigt. När jag var yngre brukade jag sitta uppe om nätterna och kolla på de amerikanska storloppen. Ofta sprangs de på Meadowlands. Det känns nästan absurt när jag tänker på det. Nu har jag segrat där. Nej, det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse.

Har inga planer på att flytta hem
Hur är travlivet i USA jämfört med i Sverige?
– Framför allt har man inte alls samma mediabevakning här som i Sverige. Visst, något lopp tv-sänds då och då, men de dagliga ”stalltipsintervjuerna” existerar inte. När jag bodde hemma i Sverige fick man vara beredd på att telefonen ringde hela tiden varje dag. Här slipper jag det, säger Marcus innan han snabbt flikar in:
– Jag hade i och för sig ingenting emot det. Jag pratade gärna med journalister och annat folk så fort jag hade tid. Så jag ogillade det inte. Men det var ändå tidskrävande på sitt sätt.
Trivs du i USA?
– Jo, men det gör jag. Det blir mestadels att jag jobbar så klart. På ett eller annat sätt. Är jag inte i stallet eller ute och tränar med hästarna så fixar man på gården. Tiden räcker inte till för så mycket annat. Jag har väl varit på någon NHL-match, men mer än så har jag nog inte åstadkommit.
– Egentligen har jag inget behov av att göra så mycket mera heller. Jag trivs med att vara hemma och ta det lugnt även på fritiden. Det är skönt tycker jag.
Kommer du någonsin flytta tillbaka till Sverige eller har du stadgat dig för gott?
– Just nu har jag inte några planer på att flytta hem. Som det känns kommer jag i alla fall inte att flytta hem på minst tio år. Det skulle dock vara roligt att få fram någon riktigt fin häst som man kan åka över till Sverige och tävla med.

Marcus Melanders USA-statistik
Kuskstatistik:

2015: 6 starter: 2-0-1, inkört: 8 149 dollar (ungefär 62 000 kronor).
2014: 22 starter: 1-3-1, inkört: 11 911 dollar (ungefär 90 000 kronor).
2013: 2 starter: 0-0-0, inkört: 1 000 dollar (ungefär 7 600 kronor).
Tränarstatistik:
2015: 6 starter: 2-0-1, inkört: 8 149 dollar (ungefär 62 000 kronor).
2014: 5 starter: 1-2-0, inkört: 4 425 dollar (ungefär 33 000 kronor).

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

1 KOMMENTAR

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.