Marcus Melanders supertalang joggade hem finalen

59

Marcus Melanders supertalang joggade hem finalen

I veckan blev han syndikerad som tidernas högst värderade avelshingst.
På söndagen bekräftade Greenshoe varför.
Marcus Melanders supertalang joggade hem finalen av Kentucky Sire Stakes på 1.08,7.

Spelad till bottenodds handlade det om Greenshoe mot klockan.
Banan The Red Mile i Kentucky har varit scenen för otaliga världsrekord genom åren och med 30 grader i luften och strålande sol fanns alla förutsättningar för en riktigt snabb tid i finalen av Kentucky Sire Stakes på söndagseftermiddagen lokal tid.
Beskedet i veckan om att hästen ska gå till avel nästa år och bara har fåtalet starter kvar i karriären talade för att Greenshoe skulle få chansen att sträcka ut i 1609 meter på det vindsnabba ljusbruna gruset i Lexington.
Men kusken Brian Sears hade andra planer.
Efter en avvaktande inledning forcerade han visserligen Greenshoe mot ledningen i samma veva som första quartern klockades för i sammanhanget långsamma 1.10,6.
Tempoväxlingen gjorde att halvvägsnoteringen nåddes på 1.09,3, men istället för att gasa mot rekordtid valde Sears att åter dra ner till 1.10-tempo.
Att Greenshoe fick fria tyglar över upploppet och avslutade sista 400 meterna på 1.05,6 gjorde att han landade på 1.08,7, sin tredje snabbaste tid i karriären.

Bättre sparring i Kentucky Futurity
Sears satt som vanligt helt still och intrycket från sidan var att hästen skar mållinjen med gott om krafter kvar.
– Jag hade sagt åt Brian Sears att om tempot blev högt så fick han gärna fortsätta att köra. Men Brian är inte den typen av kusk, han kör alltid för framtiden. Tyvärr var motståndet inte det bästa den här gången och öppningen blev för långsam, men Greenshoe såg helt oberörd ut över mål. Det lovar gott inför Kentucky Futurity, säger majoritetsägaren Anders Ström (stall Courant).
Går ni för världsrekord då?
– Det beror förstås helt på förutsättningarna. I min värld har det aldrig funnit en bättre travhäst än Greenshoe, men ska man köra för världsrekord så måste alla bitar falla på plats. Mycket beror på vädret och hur många hästar som anmäls, om det blir en final direkt eller försök och final samma dag. Men Green Manalishi och Gimpanzee finns ju med i startlistan, så det blir ett intressant lopp, säger Ström.
Söndagens belöning blev cirka 1,2 miljoner kronor och nu blir det tre veckors uppladdning inför Lexingtons största travlopp Kentucky Futurity 6 oktober.
Därefter väntar Breeders Crown på Mohawk Park och eventuellt TVG Final på Meadowlands innan Greenshoe hänger upp tävlingsskorna och går till avel.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelJimmy Takter lider av en tumör i ryggmärgen
Nästa artikelFem tippar V75 till Färjestad Lördag 21 september 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.