Marcus stannar nog ett tag…

26

melander stannar i usa

23 år gammal försvarar han familjen Melanders färger i USA.
Marcus M Melander – Årets Komet i trav-Sverige 2011 – är hemma i Sverige en sväng för att ordna med lite papper men åker snart ”över” igen.
– Jag har börjat skapat mig en karriär i USA och stannar nog ett tag.

Sedan ett par år är grabben som vuxit upp på Solvalla verksam i USA. Vi träffar Marcus Melander som hastigast i Stefan Melanders stall på Solvalla under onsdagen.
Stefan Melander – en farbror till Marcus – har ordnat så att han får köra två hästar under kvällen.
Efter ett dygn i Sverige gör sig jetlagen fortfarande påmind och han har sovit i några timmar före tävlingarna.
Marcus M Melander körde mycket lopp i Sverige och var flitigt i elden på V75 för ett par år sedan. Numera kan den tidigare lärlingen titulera sig USA-proffs. Men dressen är den samma, Stall TZ:s.
– Ah, när jag kom över skickades min statistik till USA och då fick jag proffslicens på en gång. Det var inte svårare än så, säger han.

Gård i New Jersey
Marcus Melander håller till i New Jersey där hans pappa Mikael och mamma Madelen köpt gården Continental Farms, där tidigare Håkan Wallner, Berndt Lindstedt och Jan F:et Johnson huserade.
Lillebrodern Mattias Melander, 19, har nyligen flyttat över och jobbar hos Jimmy Takter.
Systern Mikaela, 21, delar jobbet tillsammans med Marcus på gården.
Nu bor hela familjen Melander i USA, gården i Bro är kvar.
– Jag vet ju inte vad Mikaela och Mattias vill göra i framtiden. men jag kommer ju inte att flytta hem på några år i alla fall. Jag har alltid gillat USA och travet där, gillar att tävla med tvååringar. Jag trivs mycket bra, säger han.

Go-go-go i loppen
Han använder catchdrivers i de större loppen men kör oftast sina hästar själv. I fjol körde det färska proffsstallet in nästan 270 000 dollar.  21 hästar finns i stallet.
Hur är det att armbåga sig fram i loppet i USA där körstilen är en helt annan än i Sverige?
– Det är svårare att komma in på vissa banor, som Yonkers exempelvis. Men kuskarna har varit rätt så snälla med mig i alla fall. Det blir lite mera fart i loppet där – liksom hela tiden go-go-go. Vi fick ett bra 2015 med tvååringarna – ja, hästarna gick bra överlag, så jag kan inte klaga.
2011 utsågs han till Årets Komet i Sverige. Hästgalan i Stockholm på fredag kväll tänker han inte missa och lördag kör han ytterligar en häst åt farbror Stefan Melander på Solvalla.
– Söndag morgon åker jag över till USA igen. Att försöka få fram en bra häst och åka hit och tävla med den här på Solvalla är definitivt en grej att se fram emot.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

1 KOMMENTAR

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.