Margareta Wallenius-Kleberg har avlidit

260

margareta wallenius kleberg har avlidit

Svensk travsport sörjer.
Margareta Wallenius-Kleberg har somnat in efter en livslång gärning i sportens tjänst. Hon blev 85 år gammal.

 Svensk travsports första dam har lämnat oss.
Margareta Wallenius-Kleberg somnade in i sitt hem på Ekerö under fredagen.
Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson minns en av travets stora personligheter.
– Jag minns framför allt hennes enorma passion, både för hästarna och för sporten. Hon var alltid passionerad i det hon gjorde, hon brann för sina hästar och för sitt Menhammar. Överlag har hon varit otroligt viktig för sporten under väldigt många år, en imponerande livsgärning. Sedan tänker man ju också på hennes förmåga att namnge sina hästar, finurligt och klurigt, hon var i sin helt egna division får man säga. Ingen var som Margareta och hon efterlämnar sig ett tomrum som inte går att ersätta, säger Robert Karlsson.

En ambassadör för sporten
Margareta Wallenius-Kleberg vigde sitt liv åt hästarna och var en av den svenska travsportens mest betydelsefulla och inflytelserika personer, en ambassadör för sporten. Hennes far, Olof Wallenius, grundade 1947 Menhammar Stuteri, en verksamhet som Margareta senare övertog och som med tiden växte till att bli landets största uppfödare av travhästar.
Över 3000 hästar har genom åren sett dagens ljus på Menhammar Stuteri och åtskilliga är de stjärnor som man fostrat, Maharajah, Frome Above, Who’s Who och Calgary Games för att nämna ett fåtal ur den namnkunniga skaran.
Margareta Wallenius-Kleberg valdes 2013 in i Travsportens Hall of Fame och 2018 blev hon första kvinna att även väljas in i USA:s motsvarighet, United States Harness Racing Hall of Fame. Hon har också varit verksam som ordförande i Stockholms Travsällskap och Avelsföreningen.
Margareta Wallenius-Kleberg blev 85 år. Hon efterlämnar sig livskamraten Tore Erkén, barnen Jonas Kleberg och Annika Bootsman Kleberg med familjer.

Föregående artikelInför V75 Axevalla: Nöjd med sin egensinnige lördagshäst
Nästa artikelÖnas Prince klar för Elitloppet!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.