Markus B Svedberg: ”Nästan varit larvigt”

28

Foto: ALN

Markus B Svedberg, 26, tog sin första V75-seger som tränade i Mantorp under söndagen

TRAV27 november 2017 15:49

När Carmine Am under söndagseftermiddagen skar mållinjen som etta på Mantorp drog Markus B Svedberg en lättnandes suck.

Anledningen: det var proffstränarens första V75-seger.

– Det har nästan varit larvigt, att den inte kommit tidigare, säger han.

När Markus B Svedberg under 2013 plockade ut sin A-licens så blev han då Sveriges yngste proffstränare.

Resultaten har sedan dess varit bra, och förutom under 2014 så har stallet kört in över en miljon kronor per år, de tre senaste åren till och med runt 1,5 miljoner kronor.

Men, något har saknats. En V75-seger.

Det har varit nära många gånger, men aldrig blivit av. Känslan har varit att det gått lite troll kring Markus B Svedberg och V75.

Men, nu så. Under söndagseftermiddagen när Mantorp arrangerade V75-tävlingar så kom den äntligen, den så efterlängtade V75-segern. Har det lossnat nu?

”En lättnad”

– Segern var jätteskön så klart, verkligen. Det har nästan varit larvigt kring att jag inte vunnit något V75-lopp, och att den inte kommit tidigare, säger Markus B Svedberg och fortsätter:
– Vafan liksom, visst är det svårt att vinna V75, men det har som sagt nästan varit larvigt att det strulat så mycket. Vi har vunnit fem V86-lopp och sådan skillnad ska det inte vara på V86 och V75. Det har varit mycket stolpe ut och galopper, men nu blev det istället en straffspark och det var skönt att få tillbaka lite.

Vad fick du för känsla när Carmine Am skar mållinjen som etta?

– Att det var skönt, en lättnad, det är lite så man känner. Att äntligen få spräcka den där nollan, och nu hoppas jag det blir mer framöver.

”Ordentlig form nu”

Den aktuella hästen som spräckte segernollan för Svedberg på V75, Carmine Am, har försökt på rikstoton fyra gånger tidigare, utan fullträff.

– Skönt också för honom, han har gjort bra lopp många gånger utan att få den rätta utdelningen, och det var skönt för honom att han fick tjäna lite mer pengar i ett och samma lopp, det var skönt att han fick visa lite, säger Markus B Svedberg och fortsätter:
– Han känns riktigt i ordning nu, nu börjar han komma upp i form. I fjol sprang han mest på kapacitet och träning, nu känns det som att han också börjar komma i ordentlig form.

Vad händer med honom framöver?

– Han får tävla på så länge han känns bra och gör bra lopp, sedan får vi ta en liten paus om han börjar bli sliten.

”Det måste vi förbättra”

År 2017 är snart slut, ditt stall har tagit 25 segrar och kört in knappt 1,6 miljoner kronor. Nöjd?

– Det har varit bra bredd, det är flera hästar som vunnit lopp och vi har bra segerprocent, men det är väl V75-segrar och unghästfinaler som saknats. Bredden har varit bra, men topparna måste bli bättre.

Hur går tankarna inför nästa år?

– Vi jobbar på för att få topparna och mot V75-loppen, det gäller också att få snurr på treåringarna bättre än i år, där tycker jag väl att det gått lite för dåligt i år. Det måste vi förbättra, det är också där pengarna finns och där kan det hända mycket, säger Markus B Svedberg.

Foto: ALN

Carmine Am vinner V75 tillsammans med kusken Jorma Kontio

27 november 2017 15:49

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.