Markus: ”Det har varit extremt frustrerande”

11

Han såldes för 1,6 miljoner kronor som ettåring.

Under måndagen var Carmine Am tillbaka på tävlingsbanan efter nio månaders frånvaro och det slutade med seger.

Nu berättar hästens tränare Markus B Svedberg om de gråa hår som dyrgripen gett – samt sin starka inledning av 2017 som tränare.

– Vad han kostade tänker man inte så mycket på, däremot är det extremt frustrerande när man vet vilken häst det är, säger Markus B Svedberg till Trav365.

Det var under 2013 som den då ettårige travhästen Carmine Am såldes för 1,6 miljoner kronor på Kolgjini Sales.

Muscle Hill-sonen blev dyrast av alla på auktionen.

Några direkta framgångar på tävlingsbanan har det dock inte varit hittills för dyrgripen – inför måndagens comeback på Mantorp hade han tjänat endast 167 000 kronor och tagit två segrar på nio starter.

Måndagens V64-lopp på Mantorp slutade dock med överlägsen seger, då Carmine Am vann okörd på 1.14,3 över distansen 2 140 meter autostart.

Nu berättar hästens tränare Markus B Svedberg, 25,  om jobbet de haft med Carmine Am, samt att han ser ljust på framtiden, för sin egen tränarrörelse.

”Hade hellre sett honom gaffelbandsskadad”

– Jo, äntligen kan man väl säga, säger Markus B Svedberg om Carmine Ams överlägsna seger på Mantorp under måndagen och fortsätter:

– Att han kunde det där det visste man väl, att kapaciteten finns i hästen har vi aldrig tvekat på. Men, han har inte fungerat i aktionen, och han var väl inte klockren i aktionen igår heller. Nu tar han sig dock runt på ett godkänt sätt och då är han så bra som han var igår. Han vann med oryckta tussar och hade säkert gått under 1.14 med lite sällskap.

Han hade varit borta i nio månader inför gårdagens start, vad hade du gjort med honom?

– Tränat. Vi kastrerade honom sent i höstas med förhoppning om att aktionen skulle flyta bättre, men det kan jag inte påstå att den gjort av det. Vi har letat efter allt för att få en förklaring till varför han inte travar klockrent, men egentligen har vi väl kanske inte hittat rätt ännu. Vi har haft olika veterinärer som kollat på honom och allt möjligt, men det är svårt, när man inte vet. På så sätt hade det nästan varit bättre att han varit gaffelbansskadad eller så.

Kan du utveckla?

– Då vet man i varje fall vad man har att jobba med, nu är det mer gissningar, och vi får försöka göra det som går. Förhoppningsvis blir han bättre och bättre.

Även om han vann överlägset igår så ser det inte helt klockrent ut från sidan, hur upplevde du loppet igår?

– Det kändes tryggt, det är en härlig häst på det viset och han galopperar inte i första taget. Det kändes tryggt.

”Finns otroligt mycket i honom”

Börjar man fundera lite extra när man inte får ordning på en sådan häst, som såldes för 1,6 miljoner kronor?

– Det är klart, det är ju det värsta för en travtränare, när man ej får några svar och det blir frustrerande, extremt frustrerande när man vet vad det är för typ av häst. Vad han kostade och så tänker man dock inte så mycket på, man visste ju inte hur bra han var när man köpte honom som ettåring. Det man tänker mest på är ju att man vet vad hästen kan, men inte får riktig ordning på honom.

Hur mycket finns det i honom?

– Otroligt mycket, han hade ju inför igår varit borta i 1,5 år egentligen, det loppet i somras blev ju inget lopp då han var så dålig då. Att göra ett sådant lopp som han gjorde igår efter så lång frånvaro krävs det en riktigt bra häst för att göra, även om han var mycket tränat så kan man aldrig ersätta träning med lopp.

”Inte plockat ut de bästa ännu”

Markus B Svedberg har de senaste två åren kört in omkring tre miljoner kronor till stallet, de siffrorna kommenterar han följande.

– Jag är inte nöjd med de senaste två åren, det är jag inte. Men, jag är nöjd med starten av 2017, även om vi inte startat så mycket så vinner vi nästan vart tredje lopp vi är med i. Hästarna har verkligen börjat prestera, och det är kanske inte så konstigt att det tar ett par år och jag har också hela tiden satsat på unghästar och försökt bygga verksamheten underifrån och då tar det ett par år innan man hittar rätt, säger Markus B Svedberg och fortsätter:

– Det är inte förrän du börjar tävla som man ser vad man gör rätt och fel, och jag har ändrat en del inför i år. Man får utvärdera efter varje år vad man gör rätt och fel, och det som känns så bra är att man kan ta lärdom och det känns mycket, mycket bättre inför i år.

Ja, hur ser du på 2017 för din del?

– Positivt. Jag har haft extremt tålamod och inte grottat ner mig för mycket, man lever ju för det här och när inte hästarna går så är man inte så jävla positiv, men jag har hela tiden trott innerst inne att det blir bättre, och jag har hela tiden trott på det vi gör. Det finns fortfarande mycket att slipa på, men i och med att det går bra nu så vet man att man gjort rätt i vinter. Nu är det väl mer vanliga lopp vi varit med i, men det spelar ingen roll egentligen, jag känner skillnaden på hästarna och jag tycker det känns riktigt bra, säger Markus B Svedberg och avslutat:

– Nu kommer väl de bättre hästarna ut i stallet också, jag har inte startat de som jag håller högst ännu, så nu blir det spännande att se. Nu börjar vi plocka ut de som ska kunna vara med på V75 och i unghästloppen.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet