”Måste tro att jag vinner loppet…”

105

21 år gammal körde han sitt hittills största och viktigaste lopp när han vann Jämtlands Stora Pris med Mosaique Face.

På lördag, tre år senare, är Adrian Kolgjini tillbaka i Östersund med sin stjärna för att göra om bedriften.

– Hästen känns som i fornstora dagar, enormt bra. Jag måste tro att jag vinner loppet, säger Adrian Kolgjini.

Det har hänt mycket på de här tre åren sedan han tog fin första stora seger, värd 750 000 kronor. Adrian Kolgjini har flyttat fram sina positioner rejält och blivit en framgångsrik kusk. Han har förbättrat sina siffror för varje år gällande segrar och inkörda pengar och i fjol körde han in över tio miljoner kronor. Segern med Mosaique Face i Östersund var hans första fullträff i ett storlopp och känslorna svallade rejält efteråt. Adrian hade fått chansen att köra ”Mosaiquen” eftersom pappa Lutfi var upptagen med ett bröllop i Skottland då nära vännen och hästägaren Anders Ström gifte sig. Adrian fick till en perfekt styrning och Mosaique Face vann i imponerande stil.

– Det var en grymt häftig seger. Jag var nervös precis innan defileringen men när vi kom ut på banan var jag bara fokuserad. Självklart ger en sådan här seger självförtroende, sa Adrian Kolgjini i en intervju efter loppet.

”Kände mig jävligt stolt”

Vad minns du mest i dag av segern för tre år sedan?

– Att jag kände mig jävligt stolt över mig själv den dagen. Dessutom en oerhörd lättnad också över att allting klaffade och allt kändes så bra loppet igenom. Och att hästen var så bra, säger Adrian Kolgjini, 24.

– Jag var nervös innan och så kan det vara ibland än i dag att man är jävligt taggad innan man ska ut på banan. Man vill bara ut och sedan när man sitter upp bakom hästen vet man vad som gäller och att man ska göra sitt jobb. I det läget spelar det ingen roll om det är 10 000 till vinnaren eller tre miljoner.

Då var det din dittills största seger, hur sätter du in den i dag i din karriär? Är den fortfarande störst?

– Jag har vunnit andra stora lopp efteråt som Breeders Crown och Norrbottens Stora Pris. Men det är klart att den som ligger väldigt nära till hands är den första storloppssegern jag tog. Det var en mäktig upplevelse, säger Adrian.

”Visste inte om det skulle vända”

På lördag smäller det igen när årets upplaga av Jämtlands Stora Pris avgörs. Vapnet är detsamma, Mosaique Face, men efter senaste starten var tävlingskarriären i fara för den åttaårige stjärnhästen. Den 13-faldige miljonären vann V75 på Momarken i mitten av mars men stod inte alls att känna igen i starten därefter.

– Hästens blodvärden var allt annat än perfekta. Mer än så behöver jag inte gå in på det. Det var uppe på tapeten att det kanske var färdigtävlat för vi vill inte att hästen ska komma ut och göra bort sig gång på gång. En häst som har tillhört världseliten ska inte springa och vara fyra, femma i skitloppen, det är inte så vi jobbar med våra topphästar. De ska inte förnedras på det viset.

– Vi visste inte om blodvärdena skulle vända men vi väntade ut det och nu ser allting bra ut igen. Så som han känns i dag så har inte Mosaique Face sett sina bästa dagar. Vem kunde tro att en sådan häst som Timoko skulle vinna elitloppet i år och vara bättre än någonsin. Även ”Mosaiquen” är inte känd för att ge upp, menar Adrian och drar en jämförelse med den tioårige elitloppsvinnaren.

I torsdags körde du ett provlopp med Mosaique Face på Jägersro som han dundrade runt i på 1.11,2 över kort distans. Hur kändes han?

– Jag ska egentligen inte säga det men han kändes som i fornstora dagar. Jag vet att folk har hört det förr men han känns enormt fin hästen, det vill jag inte sticka under stol med.

– Han sprang 1.11,2 väldigt lätt och med ”kängorna” på fötterna. Jag vet var jag har min häst och kommer att köra därefter på lördag.

”Läget perfekt”

När Mosaique Face vann Jämtlands Stora Pris för tre år sedan hade han bakspår. Nu på lördag i V75-6, är utgångsläget betydligt bättre med spår tre bakom startbilen. Taktiken och vinstchansen är inget som Adrian Kolgjini hymlar med.

– Läget med spår tre är ett perfekt spår för honom, det är fritt ”gasningsspår”, säger Adrian.

– Det blir ett offensivt upplägg och jag kommer att köra på vad som går för ledningen. Jag har värsta konkurrenterna utvändigt om mig och de andra fick bakspår. För en gångs skull blev jag ruggigt nöjd med hur spårlottningen blev. Att Spring Erom hamnade utvändigt om mig var jäkligt viktigt.

Hur bra vinstchans tycker du att det är?

– Jag måste tro att jag vinner loppet. Jag kan inte gå ut med någon annan inställning. Jag håller hästen jäkligt högt alltså. Var andra håller honom skiter jag fullständigt i för de vet inte hur hästen har tränat och hur han känns. Jag tror verkligen på honom och längtar varje dag tills på lördag, säger Adrian Kolgjini.

Och tillägger:

– Han kommer att gå barfota runt om, med norskt huvudlag och i jänkarvagn. Det är världsrekordbalansen som sitter på.

”Ska bli jäkligt skoj”

För Adrian Kolgjini väntar det minst sagt en spännande helg då han på lördag beger sig till Oslo för att köra en annan av stallets stjärnor, Dante Boko, i Oslo Grand Prix. Hästen imponerande enormt när han vann på 1.10,0 i Örebro näst senast och det gjorde han även senast i elitloppsförsöket då han från ett svårt utgångläge avslutade strålande och var ytterst nära att kvala in till finalen.

– Han var fruktansvärt bra där också. Jag tror inte att man kan räkna på en hel hand hur många hästar som kan göra om det loppet han gjorde. Han sprang hur fort som helst och det var nästan så att han tog sig förbi Timoko, trots att han hade ett rundningsmärke i sista sväng. Det elitloppsförsöket var ett ruggigt blufflopp och jag kan inte med ord beskriva hur nöjd jag var med hästens insats, säger Adrian Kolgjini.

– Det enda misstaget jag gjorde var att inte gasa från start. Nu i Oslo har han ett klart bättre spår längre in och jag orkar inte hålla på och chansa i de här storloppen mer så nu blir det ett offensivt upplägg.

– Med tanke på att han fick bäst spår av de hästarna som var med i elitloppet så kommer min häst att komma ut i det här loppet som en underskattad häst. Men han har faktiskt visat att han tillhör eliten och han har hittat nya växlar otroligt nog den här säsongen som sjuåring. Han är inte borta och han har faktiskt världsrekord då han raderade ut Commander Crowes världsrekord i Frankrike så kunnande finns. Inga ändringar och jag ser verkligen fram emot helgen, det ska bli jäkligt skoj.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Finns chans att slå all time high”
Nästa artikelHär kan Nuncio göra nästa start