Meningslösa kvalet – två kan bjudas in

36

Natten mot söndag jagar tolv hästar segern i AJ Cutler Memorial på Meadowlands där vinnaren får en direktinbjudan till Elitloppet på Solvalla.

Men det är bara två hästar som kan få en direktinbjudan då de inte tävlar på det urindrivande medlet lasix.

– Det är som det är, säger Solvallas sportchef Markus Myron till Trav365.

Förra året var första gången som det kördes ett Elitloppet Play Off i USA, på Meadowlands utanför New York. Åke Svanstedts Resolve vann loppet överlägset, men diskades för att Åke kört utanför bangränsen.

Hästen fick dock en inbjudan till Elitloppet ändå och krigade sig till andraplatsen bakom Nuncio i finalen.

”I så fall får vi ta en diskussion”

Natten mot söndagen är det dags för årets upplaga av Elitloppet Play Off. I år det storloppet AJ Cutler Memorial som fungerar som Elitloppskval och tolv hästar jagar segern.

Men bara två hästar i startfältet kan bli direktinbjudna till Elitloppet vid seger, Åke Svanstedts Resolve och Eric Ells Jl Cruze.

Anledningen: det är de två hästarna som inte tävlar på det i Sverige förbjudna urindrivande medlet lasix.

– Tävlar du på lasix och vinner så får man ingen direktinbjudan till Elitloppet, man kan bli inbjuden ändå, men vi har ingen lust att direktinbjuda någon som tävlar på lasix, utan i så fall får vi ta en diskussion, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

”Vore naturligtvis bättre”

I fjol hette loppet ”Mack Lobell – Elitloppet Play Off” och var Solvallas ”egna” lopp, vilket gjorde att den svenska storbanan hade mer inflytande på reglementet än vad fallet är i år.

– Förra året var loppet vårt ”eget” med ”Mack Lobell – Elitloppet Playoff”, då bestämde vi att hästar som startade där inte fick tävla med vare sig hopples eller på Lasix. I år är det ändrat och man har  flyttat ett annat stort insatslopp, AJ Cutler Memorial, till den här dagen och gjort det till Eliloppet Playoff. Ur ett Elitloppsperspektiv vore det naturligtvis bättre om färre hästar i loppet tävlade på Lasix, men nu är det som det är, säger Myron.

Han fortsätter:

– Vi vill ha de mest intressanta hästarna från USA till Elitloppet. Och det kanske inte bara är vinnaren som är intressant, någon kan bli tvåa eller trea i loppet och göra det mycket bra.

 

Startlistan AJ Cutler Memorial:

1 810 meter, autostart

1. Centurion Atm – Åke Svanstedt

2. Crazshana

3. Maestro Blue Chip

4. Rubber Duck

5. Resolve – Åke Svanstedt

6. Crazy Wow

7. Jl Cruze

8. Rose Run Parker

9. Gural Hanover

10. Musical Rhythm

11. Windsun Revenge

12. Muscle Diamond

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet