Midtfjeld: ”Vi måste ha lite flyt också”

25

Världsrekordhästen mot tuffast tänkbara motstånd på V75

1 av 2 | Foto: ROGER SVALSRÖD/KANAL75

Världsrekordhästen Ferrari B.R. startar på V75 i Axel Jensens Minneslopp på Bjerke.

TRAV14 november 2017 15:30

På lördag blir det Norge mot Sverige i Oslo.

V75 drar väster ut där norrmännen laddar med världsrekordhållaren Ferrari B.R. i fyraåringarnas uppgörelse Axel Jensens Minneslopp.

– Ferrari har aldrig mött hästar av den här kalibern tidigare men visst ska han kunna vara med och kämpa i toppen, säger Per Oleg Midtfjeld.

I maj visade Ferrari B.R. överraskande racertakter då han segrade på världsrekordet 1.09,9 över 2 100 meter hemma i Norge – en kapning av holländaren Robert Bis notering på tusenmetersbana med en tiondel.

2018 blir hästens första säsong som äldre och på lördag rundar tränaren Per Oleg Midtfjeld av 2017 med årets sista start. I V75-6 på Bjerke, Axel Jensens Minneslopp, stöter Ferrari B.R. ett koppel fina fyraåringar.

– Så här tufft motstånd har han aldrig stött på tidigare – det blir en bra fingervisning om var han står bland de bättre fyraåringarna, säger Per Oleg Midtfjeld.

Midtfjeld bor i Mysen och har sex mil till huvudstadsbanan Bjerke. Prognoserna talar om hyfsat väder i veckan och tummar hålls för att det inte blir några vädermässiga överraskningar.

– Som det är nu är det sommarbana med valfri balans som gäller och det talas inte om något snöfall heller. Så jag tror att det blir en bra bana.

Plumpade i derbyt

Ferrari B.R. stod inte att känna igen i det norska derbyt i september och föll som stor favorit. Efter det har hästen varit strålande i två raka starter.

I Leangen oktober galopperade han bort 40 meter i starten och reparerade till överlägsen seger. I helgen gick det lugnare till, lätt seger från ledningen på Sörlandet.

– Det var något märkligt som skedde i derbyt helt enkelt, men det är ingenting jag oroar mig för nu. Derbyloppet är historia för mig. Han har varit jättefin i loppen efter det och jag tror att formen är väldigt bra faktiskt.

”Redéns den tuffaste”

Axel Jensens Minneslopp körs över 1609 meter med 300 000 kronor till vinnaren. Ferrari B.R. drog ett passande spår tre bakom bilen.

– Jag tycker att loppet ser väldigt öppet ut, med många goda hästar. Love Matters, Daniel Redéns häst, ska väl räknas som den tuffaste. Wim Paals Unicorno S.L.M. var väldigt bra för några starter sedan men jag vet inte alls var den står nu.

Tekniken stort plus

Mysen-tränaren vann Elitloppet 2005 med Steinlager, den är bästa hästen han tränat. Nye stjärnan Ferrari B.R. menar han är ett oprövat kort som behöver mer rutin och hårdhet.

Likheter med Steinlager finns emellertid.

– Inställningen är den rätta på båda. Hjärta och lungkapacitet har de båda två. Men Ferrari är nog tekniskt sett en finare travare ändå. Så håller han sig hel och frisk så tror jag att han ska vara med i lite större sammanhang. Eller hoppas. Men han måste ju bevisa lite mer först.

Vad säger du till spelarna inför lördagens start?

– Jag tror att Ferrari är en av dem som normalt sett ska kunna vara med och kämpa om segern. Men vi måste ha lite flyt också. Det får inte strula mycket förrän det går åt skogen. Han är normalt ganska startsnabb och travsäker. Att han galopperat ett par gånger på slutet är nog bara tillfälligheter.

Hur går världsrekordhållaren utrustad?

– Han kommer antagligen att gå med bakskor på Bjerke, han gick så i lördags också och fungerade väldigt fint. Sedan går han med jänkarvagn som han alltid gör på tusenmetersbanor.

En annan du borde tro lite på är sjuårige No Limi L.A. som fick ett bra läge i bronsdivisionen, V75-2. Ryktet talar om en startsnabb häst.

– Det är en häst som gick väldigt bra senast efter en kortare paus. Han har tränat fint och har bra form men möter samtidigt bra hästar. Men han är kvick från start så jag kommer att köra till när bilen släpper då han visat sig vara bäst när han får springa där framme. Skulle vi komma till spets tror jag att han absolut ska vara med och kämpa där framme. Kanske blir det tufft att vinna men vi hoppas och tror på en plats bland de tre i alla fall, slutar Per Oleg Midtfjeld.

MIKAEL WIKNER/KANAL75

14 november 2017 15:30

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.