Miljonärska till avel – då kan proffset sluta

19

Miljonärskan Stylish Hanover blir inte kvitt sina skador och går nu till avel.

Då funderar proffstränaren Lars Friberg, 58, på att lägga av.

– Det är lite vägskälvarning nu, säger han till Trav365.

Sjuåriga stoet Stylish Hanover har under sin tävlingskarriär vunnit två V75 lopp och så sent som i april slutade hon tvåa bakom superstjärnan Delicious U.S. på Bollnäs.

Totalt sprang hon in knappt 1,1 miljoner kronor under sin tävlingskarriär.

Men nu går hon till avel och efter tredje tuffa smällen för Örebros proffstränare Lars Friberg under 2016 funderar han nu på att lägga av.

Det är, som han själv beskriver det, en vägskälsvarning nu.

”Kan inte handla på att man tycker synd om sig själv”

– Trots framgångarna de senaste fem-sex åren så är de enda som ringt och vill lämna häst i träning egentligen sådana som inte har råd, det ska prutas på min lön och det har jag tackat nej till, säger Lars Friberg till Trav365 och fortsätter:

– Det kommer inte in något nytt och tidigare i år hade jag en lovande tvååring som dog i cancer, min bästa häst Mind Your Face blev skadad och så nu Stylish Hanover som slutar. Det är sådär just nu, det är lite vägskälsvarning och kommer det inte in något nytt måste jag fundera på att göra något annat.

Kan du utveckla?

– Det har ju inte direkt stormat in hästar trots att vi vunnit 12-13 V75-lopp de senaste åren och nu när vi är i radioskugga så lär det väl inte direkt hagla in hästar. Vi får se helt enkelt, men visst, jag kan inte bara hänga upp mig på min fru heller när det gäller ekonomi och man kan inte handla i affären på att man tycker synd om sig själv.

Är du förvånad att det inte kommit in några hästar i träning, trots dina resultat. Din Mind Your Face blev ju med sina sex V75-segrar i fjol den vinstrikaste hästen i Sverige på V75?

– Det borde bli lite ringar på vattnet kan man tycka, men jag har inget bra svar på varför det inte blivit så, det där har ju med popularitet att göra och någonstans måste det bero på att jag inte är tillräckligt eftertraktad oavsett vinster. Man tycker att man borde fått in lite hästar, lite kantbollar, men det är ju mer ett konstaterande att så inte är fallet. Men lite förvånande är det, det kan man tycka.

”Visst känns det”

Stylish Hanoner går nu till avel, hur kom det sig?

– Hon blev lite knackig men kom tillbaka bra i våras och var fin som fan när hon slutade tvåa bakom Delicious U.S. Sedan var hon sämre under Elitloppshelgen och var lite sliten då, och sedan dök det upp smågrejer som vi tyckte det gick att operera bort, men hon blev nästan 100 efter det, och har man en miljon kronor på sig går det inte att börja i den änden med en märr som tävlat i så många år, säger Lars Friberg och fortsätter:

– Skulle hon fortsatt skulle hon kännas 100 för att jag skulle börja med henne igen.

Hur känns det att ”släppa” henne till avel?

– Det kom väl ändå inte direkt överraskande, det kändes lite mission impossible, men Stylish Hanover var den näst bästa hästen jag haft och visst känns det, visst känns det, även om man börjar bli härdad nu, säger Lars Friberg och fortsätter:

– Sådant där gör man ju inte bara, de går inte bara ut ur stallet utan att man känner något. Man har träffat dem varje dag i 3,5 år så visst känns det och det är inte utan att man tittar en gång extra.

Vad händer med henne nu?

– Hon är såld till Global Farms så vad som händer med henne där vet jag inte, nu har vi gjort vårt race, nu får vi hoppas att hon blir en bra mamma också, säger Lars Friberg.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Miljonärska till avel –
då kan proffset sluta

Föregående artikelTV4-profilen får väckas – av mormor
Nästa artikelJörgen Sjunnesons avstängning hävd

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.