Nästa år siktar vi på att slå rekordsiffror, säger Jim Oscarsson

167

Nästa år siktar vi på att slå rekordsiffror, säger Jim Oscarsson

Ny träningsanläggning.
Fler hästar i stallet.
Sonen hemkommen.
– Allting känns perfekt nu. Nästa år siktar vi på att slå rekordsiffror, säger Jim Oscarsson som selar ut tre hästar inom onsdagens V86-omgång.

Det har gått en månad sedan Jim Oscarsson flyttade sin träningsrörelse från Julmyra i Heby kommun till Söderby Gård utanför Märsta.
Något han absolut inte verkar ångra.
– Det känns jädrigt bra det här. Träningsmöjligheterna är perfekta för mig, samtidigt håller man på att förbättra hela anläggningen. Rom byggdes inte på en dag och det finns saker att göra, men ägaren verkar satsa och vi trivs verkligen. Både jag och hästarna har fått en nytändning, säger Oscarsson som fört en ambulerande tillvaro sedan han återvände från sin korta och extremt framgångsrika sejour i USA 2012-2013.
Där lyckades stallet vinna världens största tvååringslopp Peter Haughton Memorial med Aperfectyankee och träna en viss Nuncio till andraplatsen i samma lopp året efter.
I fjol kom största framgången hemmavid då Violet Bi sprang hem långa E3-finalen för ston.
Något som tydligen fick hästägarna att vakna till.
– Varför det har kommit så många nya hästar har jag egentligen ingen aning om, det får du fråga dem, men förhoppningsvis beror det på framgångarna vi har haft. Vi har en storhästägare som satsar hårt, men det är också nya och nygamla ägare som kommit tillbaka. Bland annat ropade jag in två hästar i helgen på kriterieauktionen åt en kille som hade hästar hos oss på 90-talet och varit ifrån travet sedan dess.

Tränar annorlunda
För närvarande står 56 hästar på träningslistan och då väntar flera ettåringar på att bli registrerade.
– Jag har aldrig haft så många hästar förut, inte ens i USA. Det är väldigt inspirerande att få ett större stall, det var det jag drömde om när vi flyttade tillbaka och äntligen är vi där.
Så nu ska ni slå rekord för inkörda pengar de kommande åren?
– Ja, det är målet. Vi har förbättrat våra siffror stadigt sedan vi kom tillbaka till Sverige och det ska fortsätta. Sista året i USA körde vi in sex miljoner, dit har vi inte nått ännu, men det kommer att ske. Förhoppningsvis redan nästa år.
Tränar du på samma sätt nu som du gjorde i USA?
– Nej, det är väldigt annorlunda. Speciellt på den här gården där det finns mer möjlighet för variation än det fanns på Julmyra. Framförallt kan vi köra mycket mer långsamturer i skogen vilket både jag och hästarna uppskattar. I USA var det banträning och rakbana som gällde. Det var ett tightare program där man behövde ha hästarna redo i maj som tvååringar om man skulle ha något att hämta. Här är det inte lika hektiskt och det tycker jag är skönt.
Längtar du aldrig tillbaka?
– Det är klart att man kan göra ibland. Framförallt saknar jag att få handla på auktionerna där. Men jag ska faktiskt åka till Harrisburg i november och se om jag kan hitta något, det ska bli roligt.

Sonen får välja häst
Sedan ett par månader har Jim Oscarsson även en av landets främsta lärlingar och mest lovande kuskar som medhjälpare.
Nämligen sonen Kevin som återvänt efter tre år hos olika tränare i Halmstad-räjongen.
– Det är oerhört kul att det gått så bra för honom där nere. Samtidigt var det lämpligt att han kom hem när det började droppa in så mycket hästar. Det känns bra att jobba ihop igen, alla är nöjda och jag ser verkligen fram mot de kommande åren.
Har Kevin mer att säga till om i stallet nu jämfört med innan han åkte?
– Nja, det är väl samma stuk som tidigare, men det är klart att vi bollar idéer och provar nya saker. Det har vi alltid gjort. Men en sak är nytt, för tillfället är det Kevin som väljer häst om vi har två i samma lopp.
Precis det är fallet i V86-6 då man selar ut de snarlikt döpta egna uppfödningarna Mr Perfection och Mr Perfect.
– Kevin tror att Mr Perfection är bäst för dagen och valde honom. Men jag har en växel att plocka fram i min häst om han skulle vara på rätt humör. Kolla med mig efter värmningen så kanske ni kan få en riktig V86-skräll, tipsar Jim Oscarsson.

Det här berättar Jim Oscarsson om sina V86-hästar:
7 Livingchic (V86-4) kom till oss från Estland och har behövt tid för att komma igång. Vi har kört snällt för att bygga upp henne och hon har blivit fast med krafter kvar några gånger. Senast var det läge att ladda för ledningen och det var roligt att hon kunde hålla undan till seger. Det är en häst som utvecklas hela tiden och jag tror att hon ska hävda sig väl på Solvalla under vintern. Hon är naturligt startsnabb, men om det räcker för att köra om spets från spår sju är svårt att säga. Jag vet heller inte om jag är intresserad av det, vi får se. Hon har varit fin i jobb efter förra loppet och ska vara ännu lite vassare den här gången. Vi fortsätter med skor, stängt huvudlag och vanlig vagn. Utan att ha riktig koll på motståndet så hoppas jag att hon ska vara långt framme.
8 Mr Perfection (V86-6) fick starta på tufft i våras och blev lite ur balans efter det, under sommaren var han ganska geistlöst. Efter flytten till nya gården har han fått helt omlagd träning och det verkar ha gett effekt. Han känns mer laddad nu och var riktigt positiv senast. Han har känts minst lika bra efter det loppet och ska förhoppningsvis vara ännu bättre nu. Läget är chansartat och hästen ska helst ha det lite serverat, men skulle det stämma med positionerna kanske han kan överraska. Vi kör barfota som senast, däremot blir det vanlig vagn i och med att det är voltstart.
10 Mr Perfect (V86-6) har också mått gott av miljöombytet med omlagd träning och är klart på gång. Senast strulade det i loppet, han blev störd flera gånger och gick bra med tanke på det. Hästen har gjort sina bästa lopp med stängt huvudlag, men det ger bara effekt när han har riktig form och därför har vi inte haft det på länge. Troligen blir det öppet den här gången också, men skulle hästen kännas riktigt på tårna i värmningen kanske jag slänger på det helstängda – i så fall kan han vara en riktig rysare. Inga ändringar i övrigt.

Föregående artikelFem tippar V75 till Skellefteå 6 oktober 2018
Nästa artikelI mål som sista häst i Hallandsmästaren

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.