Norge tog hem Jubileumspokalen på Solvalla!

207

norge- jubileumspokalen

Tränaren och kusken Geir Vegard Gundersen kämpade med glädjetårarna efter triumfen i Jubileumspokalen på Solvalla.
– Först fick jag se John Campbell komma gående med Mack Lobell, sedan vinner Stig H ett travlopp och därefter vinner jag Jubileumspokalen med min egen häst. Den här kvällen sitter i ryggmärgen.

På förhand hade Jubileumspokalen målats upp som ett av årets bästa travlopp och de 7 263 besökarna på plats på Solvalla bjöds också på ett lopp att minnas.
Elva femåriga travstjärnor fanns med bakom startbilen och det sluggades rejält från början innan Magic Tonight tagit kommandot med B.B.S.Superlight först utvändigt. Vid varvningen avlöste Time Machine B.B.S.Superlight utvändigt ledaren. Genom sista kurvan såg loppet fortfarande vidöppet ut men när Support Justice fick anfallsorder från tredje utvändigt 300 kvar var det bara en urtapper B.B.S.Sugarlight som kunde svara och upploppet bjöd på en duell av bästa märke mellan de två norsktränade hästarna.
Ingen av de två hästarna ville ge sig, men i kraft av en bättre resa så var det Support Justice som drog det längsta strået.
Segern var värd en miljon kronor men samtidigt så mycket mer för norsk travsport som länge väntat på en ny stjärna. Plötsligt har man två!
– Jag vill hälsa hem till Norge. Det här är stort för norsk travsport. Vi klarade det, sa Geir Vegard Gundersen samtidigt som rösten brast och ögonen tårades av glädje och stolthet.
– Jag är väldigt norsk och vi har längtat efter en sådan här häst i Norge. Det är så många som gläder sig med oss när det gäller den här hästen så det känns speciellt. Jag har kört många hästar men den här har jag tränat upp själv, det känns stort, sa Geir Vegard Gundersen.

Canaka B.F. bäst i Europa
En annan mästare på Solvalla var Canaka B.F. som tillsammans med Ulf Ohlsson svarade för ett fantastiskt upplopp när hon avgjorde EM för ston.
Det såg länge ut som att EM-titeln stod mellan Prussia och She Loves You F.I. men sjuåriga Canaka B.F. var obeveklig från fjärde utvändigt och kom ikapp med mäktiga kliv och avgjorde säkert sista biten in mot mål.
650 000 kronor var segern värd och tränaren Reijo Liljendahl var både stolt och lite rörd efter triumfen.
– Jag är jättelycklig över det här. Jag är sådan sportsman, jag är grinig när jag torskar och lika glad när jag vinner. Man ska ha tur med sig när man siktar på ett lopp och ska sätta hästen i form, det lyckades i dag och jag är tacksam över det, sa Reijo Liljendahl.
Segertiden blev 1.11,7 över distansen 2 140 meter, autostart – svensk rekord.
– Hon kan springa fort, konstaterade Reijo Liljendahl.

Dubbel för Nurmos/Kontio
V75-4 hade också samlat ett namnkunnigt sällskap med fjolårets elitloppsvinnare Nahar i spetsen. Digital Ink tog kommandot inledningsvis men efter 800 meter övertog Nahar ledningen. Men Robert Berghs häst var inte som bäst för dagen och galopperade knappa varvet senare. Segern gick till slut till skrällen Seabiscuit som svarade för ett sylvasst upplopp sedan han serverats ett rygglopp till 250 kvar av Jorma Kontio.
Jorma Kontio skrällde även i V75-6 och på nytt med en häst tränad av Timo Nurmos. Från andra utvändigt visade Hamdalla fin inställning när han avgjorde före favoriten Charrua Forlan. Fyraårige USA-importen Hamdalla gjorde första starten på den här sidan Atlanten och hyllades av Jorma Kontio i vinnarcirkeln.

Femstjärnig insats
En vass avslutning visade även Fire To The Rain upp när han fångade in en mycket tapper Explosive de Vie till målfotoseger i V75-2. Reijo Liljendahl tränar vinnaren och i sulkyn satt Ulf Ohlsson.
I V75-5 svarade Youana för en femstjärnig insats i händerna på Erik Adielsson och hon var överlägsen efter en tung slutspurt från tredje utvändigt 600 kvar. Segertiden blev fina 1.11,2 över sprinterdistans. Åbyamatören Catarina Johansson är den som sköter träningen.
25,91 system med sju rätt på V75 belönades med 456 210 kronor. Sex rätt gav 3 996 kronor och fem rätt 271 kronor.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelStig H Johansson vann Legendarloppet
Nästa artikelLullus Nästagångare 21-23 augusti 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.