”Nu är det upp till bevis för Nurmos”

106

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Timo Nurmos och Villiam efter segern i Svenskt Travkriterium 2017.

Sex kriterievinster på tolv år.

De två senaste vinnarna kan vara de bästa travhästar vi har haft i Sverige.

Nu är det upp till bevis för tränaren Timo Nurmos.

Readly Express vann Kriteriet för två år sedan och har sedan dess hunnit vinna Derbyt, Europaderbyt och Jubileumspokalen, och matchas nu för Prix d’Amerique på Vincennes i Paris den sista söndagen i januari.

Villiam vann Kriteriet den här söndagen och ser ut som en ännu större talang men han har ännu lång väg kvar till seniorkarriären.

Radar upp unghäststjärnor

Solvallatränaren Timo Nurmos kan visa upp en imponerande meritlista i de stora unghästfinalerna som Kriteriet på Solvalla (det största loppet för de svenskfödda treåringarna och Derbyt på Jägersro (det största loppet för de svenskfödda fyraåringarna).

Nurmos har inte bara sex svenska kriterievintster utan även två finska, och i årets upplaga på lördag har han tre hästar till start.

I Derbyt har Nurmos tre vinster, och i finska derbyt två – både 2011 och 2012 hade han fyra hästar till start i den svenska upplagan, och samtidigt 2011 var han etta, tvåa och sjua i Finland.

Utmaningen för Timo Nurmos har varit att få hästarna fortsätta sina framgångar som fullvuxna femåringar.

Hästar som Sahara Dynamite, Red Hot Dynamite, Chelsea Boko, Seabiscuit och Tesio har aldrig riktigt blivit de förväntade jättestjärnorna.

Med Readly Express och Villiam tycker jag att förutsättningarna finns mer än någonsin, de båda har matchats försiktigt och målmedvetet även om de också har fått tuffa lopp.

Vann ett Elitloppsförsök

Några segrar i de riktigt stora loppen för den äldre eliten har det hittills inte blivit – även om Readly Express nu vunnit Jubileumspokalen, Sahara Dynamite har vunnit ett Elitloppsförsök, Chelsea Boko har vunnit Jämtlands Stora Pris och Mellby Viking och Scargel har vunnit Harper Hanovers lopp.

Förutom Sahara Dynamite så har även Tjacko Zaz och Amaru Boko startar i Elitloppet, femårige Tjacko Zaz har haft det lite svårt efter årets start.

Flying Herkules och E.V.Cane är de hästar som har vunnit en gulddivisionsfinal – Readly Express, Sir Ratzeputz, Coldtown, Mellby Viking, Going for Gold Zaz, Caddie Comet, Amaru Boko (två), Yanantin Boko, Carmel, Crown Kemp och Flying Herkules är de som har vunnit ett gulddivsionsförsök.

Zenit Brick hör till de som definitivt kommer att bli en gulddivsionsvinnare.

Fler stora löften på gång

Timo Nurmos har på ett beundransvärt och framgångsrikt sätt satsat på de stora unghästloppen, det har varit hans koncept och han ska hyllas för det.

Hästarna är oftast starka och klarar de långa distanserna som gäller i Kriteriet och Derbyt.

Nu vill vi gärna se några ta ytterligare stora steg.

Här är min rankning av Timo Nurmos hästar genom tiderna när det gäller kapacitet: 1) Villiam, 2) Readly Express, 3) Sahara Dynamite, 4) Chelsea Boko, 5) Mellby Viking.

Minst två av Antonio Trot, Linus Boy, Jaques Noir och Mellby Demon vinner när det är jackpott på V75 i Skellefteå på lördag.

Från Timo Nurmos stall rapporteras också att han aldrig haft så fina tvååringar.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelHyllningarna efter storsegern: ”Mäktigt”
Nästa artikelKampen om det allsvenska kuskchampionatet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.