Nurmos: ”Har fått över 100 grattis-sms”

41

Stjärntränaren laddar om efter Kriteriesegern: ”Över 100 grattis-sms”

1 av 2 | Foto: KANAL75

Jacques Noir är Timo Nurmos bästa V75-chans.

I söndags upplevde Timo Nurmos sin mest känslosamma seger när Villiam vann Kriteriet på nytt världsrekord – utan att vara trött.

Nu laddar finländaren om och skickar upp fyra heta V75-hästar till Skellefteå.

– Jag tycker att alla har lite chans. Men den klart bästa chansen är Jaques Noir, säger Timo Nurmos.

Aldrig tidigare har Solvalla-tränaren varit så tagen och rörd efter en storloppsseger som i söndags. Egen uppfödde och ägda familjehästen Villiam imponerade enormt när han vann Svenskt Travkriterium på nytt världsrekord, 1.12,0 över 2640 meter. Han sopade hem fyra miljoner kronor i förstapris och lägg därtill 30 procent i uppfödapengar så blev det totalt 5,2 miljoner kronor in till Timo Nurmos. Men pengarna var inget han tänkte på minuterna efter målgången.

– Det var mycket känslor och både jag och Jorma var nog lite chockade direkt efteråt. Vilket lopp hästen gjorde, oj, oj, oj, det var helt otroligt. När jag kom fram till hästen och tog av tungbandet och bootsen i stallkurvan så blåste han ingenting. Hästen var inte ens trött trots att han precis sprungit världsrekord. Han har aldrig varit trött efter loppen och det är den bästa treåring jag har tränat, säger Timo Nurmos.

”Är ingen normal häst”

– Det är väldigt ovanligt och det är ingen normal häst. Han har en otrolig motor och fysik med så starka lungor och hjärta som man nästan aldrig träffar på. Om du tittar på reprisen av upploppet så ser du att han är den enda av hästarna som springer och klipper med öronen framåt. Han spelar med öronen och svarar när Örjans häst kommer. Alla de andra hästarna har öronen bakåt. Han är fortfarande småtrög men så glad och tycker att det här är kul.

– Sedan var det extra känslosamt eftersom det är egen uppfödning och jag hade mamman Gold Strike som vann många lopp. Han är döpt efter min farfar som dog i kriget och som jag aldrig fick träffa. Direkt när hästen föddes såg jag att det var en stjärna. Han har varit min favorit hela tiden och jag trodde innan Kriteriet att jag hade kullens bästa häst.

”Varit stor uppståndelse”

Något firande har det ännu inte blivit för Nurmos som har haft en hektisk vecka med träning av stallets 120 hästar på gården Jordanstorp samtidigt som det har varit stort massmedialt tryck.

Hur har dagarna varit för dig och Villiam efter Kriteriet?

– Det har varit stor uppståndelse och fullt pådrag. När jag kom in till stallet efter loppet hade jag redan över 100 grattis-sms på min telefon. Sedan har det nog kommit ett par hundra till under veckan. Det har varit två olika tv-team ute på gården och gjort reportage, både svenska och finska. 

– Journalister från tidningar har varit här samtidigt som vi har tränat hästarna. Sedan var det tävlingar på Solvalla i går (onsdag), på lördag är det V75 i Skellefteå och själv åker jag till Tammerfors där vi har tre hästar inkvalade till det finska Kriteriet (Builder’s Caviar, Ewa Cates och Gloria Web.

Först Avelsvärdering – sedan Derbyt nästa år

Hur har Villiam tagit loppet och hur ser planerna ut med honom framöver?

– Han har bara gått i hagen och ser ut att må bra. Det blir ingen mer start i år utan nu matchar vi honom för Derbyt nästa år. Vi står över Kungapokalen och Sprintermästaren för det är Derbyt som gäller. Sedan får vi se hur vi gör med avelsbiten, där har jag inte bestämt något ännu. Det är jättestort intresse från stuterier över hela världen och det har ringt otroligt mycket från många olika som vill boka ston och ha Villiam i aveln redan nu. Det är en utmaning att både tävla och verka i aveln, så vi får se hur vi gör. Vi ska i alla fall börja med att avelsvärdera honom nu i oktober, säger Nurmos.

Kanonhelg på Solvalla

Solvalla-tränaren hade för övrigt en kanonhelg under Kriteriet då Readly Express vann EM för femåringar och Zenit Brick vann V75-final under lördagen. Nästa uppgift för Readly Express blir SM på Åby nästkommande helg och sedan ställs siktet in mot Frankrike och Prix d’Amerique. Men långt innan dess väntar V75 på lördag och Timo Nurmos skickar upp fyra hästar till Skellefteå. En omgång som kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 40 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Så här kommenterar han sina hästar.

– Antonio Trot (V75-4) fick en liten paus efter derbykvalen där han fick ett tufft lopp. Gången innan dess var det dålig bana på Åby som inte passade men annars har han gjort flera bra lopp i sommar. Han har tränat på bra nu senaste tiden och jag tror att han kommer att prestera ett fint lopp. Annars hade jag inte skickat iväg honom på en så lång resa. Den långa distansen passar bra för han är stark och han står bra inne i loppet, även om femtespåret kan vara lite knepigt. Men Ulf Ohlsson känner hästen väl och jag hoppas att han går felfritt. I så fall tror jag att han är långt framme. Barfota runt om och inga ändringar, såvida inte banan är dålig.

”Takter var nästan lite chockad”

– Linus Boy (V75-5) gjorde ett otroligt bra lopp i V75-finalen i lördags. Takter var nästan lite chockad när han kom in i stallet efteråt och tyckte att hästen var så bra. Han höll ju på att vinna trots galoppen och hade han kommit loss tidigare hade han vunnit ändå. Han har gjort många jämna och bra lopp i V75 i sommar och trots att han nu går upp i en ny klass ska han inte räknas bort. Vi ändrar inget, skor runt om. 

– Jaques Noir (V75-6) är mycket fint i ordning och vann med gott om krafter kvar senast och hade propparna kvar. Vi körde med lite lättare balans i derbykvalen och det blev galopp men senast gick han med den gamla balansen. Jag tycker att hästen har en bra uppgift här, han står perfekt inne i loppet och har ett bra spår. Han är mycket snabb ut och jag måste vara optimist. Det är min bästa chans på V75 och vi gör inga ändringar, förutom kusken. Men Uffe har kört hästen tidigare och vunnit på V75 med honom.

– Mellby Demon (V75-7) är fint i ordning och han hade vunnit montéloppet senast om han kommit loss tidigare. Han spurtade mycket bra. Nu är det bakspår över kort distans och vi får hoppas på hårt tempo i täten. Får han ryggar att gå i är han vass till slut för då har han en bra speed. Han är inte borta och det blir återigen barfota runt om. Jag tycker att alla våra hästar har lite chans på V75 men allra mest tror jag på Jaques Noir, säger Timo Nurmos.


MICHAEL CARLSSON/KANAL75

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelExperten: ”Kan vara miljonskrällen”
Nästa artikelHemmabutiken: ”Köra extra stora andelar”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.