Nurmos helnöjd inför Derbytestet

35
readly express
Readly Express och Jorma Kontio blir favoriter i Derbytestet i Eskilstuna. Foto av LARS JAKOBSSON

Han är kungen i kullen och favorit inför derbyt i höst.
Nu går Readly Express ut i derbytestet i Eskilstuna – ett högklassigt lopp som avslutar dubbeljackpoten på V86.
– Man känner att formen börjar komma mer och mer. Den är 90-procentig nu. Jag hoppas att den är 100 i höst, säger Timo Nurmos.

Readly Express vann Kriteriet i fjol i oerhört imponerande stil. Han har tagit åtta segrar på elva starter och ännu inte varit sämre än tvåa. I år har stjärnhästen matchats lugnt av sin tränare Timo Nurmos. Han fick en lång vinterträning och verkade även som avelshingst där han har varit väldigt populär bland stäogarna och betäckt 120 ston. Siktet är helt inställt på höstens stora drabbningar, Svenskt Travderby och Europaderbyt, samt Breeders Crown. Readly Express har gjort två starter i år och efter en mersmakande andraplats i Ina Scots Ära i V75 så vann han lekande lätt i Rättvik senast med gott om krafter kvar.
– Readly Express är på väg till formen nu. Man känner att den börjar komma mer och mer. Jag körde ett jobb med honom i fredags och han kändes jättefin, säger Timo Nurmos.
– Han har varit mycket fin i de här två loppen han har gjort. Med de här starterna i kroppen så går han framåt ytterligare och blir bara bättre och bättre. Jag skulle uppskatta att formen är 90-procentig just nu. Den var nog runt 80 procent när han gjorde årsdebut och ändå var han så bra då. Jag hoppas att den här 100 procent i höst. Vi har siktat dit och i första hand mot Derbyt och Europaderbyt.

”Lång distans är en fördel – han är så stark”
Readly Express blir klar favorit i onsdagens V86-omgång som körs i Eskilstuna. Omgången kryddas av en dubbeljackpot där en ensam vinnare kan ta hem elva miljoner kronor enbart på åtta rätt. Det avslutande loppet, ett derbytest, är fyllt med flera topphästar. Readly Express har spår tre bakom bilen och körs som vanligt av Jorma Kontio. Nu provas också derbydistansen för första gången i år.
– Han vann lätt senast och nu är det tuffare lopp. Men lång distans är bara en fördel eftersom han är så stark. Han startade över 2600 meter två gånger i fjol och vann båda. Läget är bra och han kan öppna men kuskarna har aldrig laddat med honom bakom bilen. Han är så lugn och fin nu. Självklart är jag optimist och tror på bra chans. Det blir inga ändringar och barfota bak som vanligt, säger Nurmos.

”Lite lättare balans nu”
Solvalla-tränaren har ytterligare fyra hästar med inom V86. Han kommenterar dem på följande sätt och bjuder på värdefull information.
– Antonio Trot (V86-3) är en fin treåring som är under utveckling. Han har haft lite knepiga lägen i de två senaste starterna och tappat från början. Han har hamnat en bit bak men avslutat loppen jättebra. Hästen har känts fin i träningen efter senaste starten och är på väg uppåt. Nu är det bilstart så får vi se hur det fungerar, det blir nytt för honom. Men det är i alla fall en fördel gentemot femtespår i voltstart som han hade senast. Han har gått med ganska tung balans hittills men nu blir det lite lättare balans. Vi kör fortsatt med skor men det blir lite lättare balans. Vanlig vagn och inga ändringar i huvudlaget.
– Backorder (V86-5) har varit jättefin i två raka segrar och vi har siktat mot det här loppet. Det är final i Mälardalscupen och hon vann försöket. Hon tränar mycket fint och känns lika bra som när hon vann under elitloppshelgen. Trots dåligt läge ska hon räknas tidigt. Barfota runt om och inga ändringar.

”Gjorde ett otroligt lopp senast”
– Bear Glide (V86-6)
är i bättre form än raden men har haft dåliga lägen varje gång. Titta bara vilka startspår hästen har haft i de fyra senaste starterna. Det är inte lätt då och hon måste smyga med i ryggar, helst invändigt, då kan hon komma till slut. Hon tränar på bra i alla fall men från det här läget får hon köras invändigt och sikta på pengar. Barfota runt om igen.
– Erik Sting (V86-8) gjorde ett otroligt lopp senast. Han galopperade och som jag fattade det så var det en liten störning i första kurvan. Jag vet inte hur mycket han tappade men säkert minst 60 meter. Han kom ikapp fältet och hade krafter kvar i mål. Näst senast var han kanonbra som tvåa i V75 från dödens. Det är en mycket fin häst som är under utveckling men han behöver lite mer rutin. Nu har han dåligt spår och möter tufft motstånd. Han har haft dåliga lägen i fyra starter i rad nu. Inga ändringar, barfota bak.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.