Nurmos: ”Sitt bästa lopp i hela karriären”

27

Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75

Readly Express och Timo Nurmos

TRAV15 januari 2018 14:23

Svenske stjärnhästen Readly Express slutade trea i Prix de Belgique.

Nu är han stekhet inför Prix d´Amérique.

– Det var det bästa loppet hästen gjort i sin karriär, säger tränaren Timo Nurmos.

Sexårige Ready Cash-sonen Readly Express växer allt mer fram som en potentiell vinnare av världens tuffaste travlopp Prix d´Amérique på Vincennes i Paris sista söndagen i januari.

Redan när tränaren Timo Nurmos berättade om Frankrikeplanerna så blev han ett av de stora svenskhoppen i loppet, aktier som han den senaste månaden stärkt allt mer.

Anledningen: seger i Prix Tenor de Baune på julafton och sedan söndagens tredjeplats i Prix de Belgique.

Enligt vissa kan han till och med bli favorit i Prix d´Amérique.

”Otrolig fart”

Söndagens tredjeplats i Prix de Belgique bakom Bird Parker och Bold Eagle var en tredjeplats som gav mersmak, genom en visslande avslutning över upploppet.

– Jag tyckte att det var hästens bästa lopp i hela karriären, säger Timo Nurmos och fortsätter:
– Han blev störd i starten, satt sist hela vägen, och gick sedan väldigt starkt till slut. Han hade krafter kvar i mål och kunde sprungit 500 meter till.

Readly Express, som vunnit 20 lopp på 24 starter hittills och aldrig varit sämre än just söndagens tredjeplats, har tagit sina flesta segrar från ledningen. Nu visade han att han kan gå även bakifrån.

– Några säger att han inte kan gå bakifrån eller att han inte kan speeda, men springer man 1.04-fart över upploppet som han gjorde i går så tycker i varje fall jag att man kan speeda. De körde sakta där framme också och han hade en otrolig fart över upploppet och han tog ju flera längder på både Birk Parker och Bold Eagle.

”Då hade jag aldrig gjort det här”

Vad händer med honom nu, fram till PdA?

– Nu får han återhämta sig på gården i Normandie och sedan börja träna och förbereda inför Prix d´Amérique. Allting har sett bra ut med honom efter loppet i går och det har inte varit några konstigheter.

En del tror att han till och med kan vara favorit i loppet när Prix d´Amérique går?

– Favorit eller inte, det spelar ingen roll för mig, men är man en av favoriterna så är det alltid lättare att vinna, det bara är så. Han har visat att han hör hemma i de här sammanhangen. Han har inte mött Propulsion än, men nästan alla andra har han mött och självklart är han en av dom som ska vara med där framme, säger Timo Nurmos och fortsätter:
– Men allting måste gå bra nu de sista veckorna fram till PdA, hästen måste få vara frisk och i form, och den som får loppet i PdA tror jag också kommer vara den som vinner. Det finns några som kan vinna, och min häst är helt klart en av de som är heta.

Har han överraskat till och med lite på dig, med vad han gjort på Vincennes hittills?

– Han har ju gjort det så bra hela karriären och jag hade aldrig gjort den här satsningen om jag inte trodde att han skulle duga, men samtidigt, innan han möter de bästa så vet man aldrig riktigt vart man står, även om jag alltid trott på min häst. Han har ju bara gjort 24 starter och många av konkurrenterna har gjort både två och tre gånger så många starter, och på så vis är han fortfarande orutinerad.

Vilka ser du som värsta motståndarna till att vinna PdA?

– Det är fyra-fem hästar som visat bäst resultat hittills, det är väl Propulsion, Bird Parker, Bold Eagle och Belina Josselyn, säger Timo Nurmos.

Foto: Kanal 75

Readly Express och Björn Goop

15 januari 2018 14:23

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelStjärnhästen klar för Prix d’Amérique
Nästa artikelSatte galna raden – tog hem rekordvinst

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.