Nurmos tittar till Bold Eagle

100

Nurmos tittar till Bold Eagle

Timo Nurmos har varit på besök i ”fiende-land”.
Han har varit hemma hos en av de värsta konkurrenterna i Prix d’Amerique och synat träningen.
– Jag var tvungen att kolla formen på Bold Eagle, säger Nurmos som själv har en av förhandsfavoriterna i Readly Express.
– Readly is ready to race, meddelar han efter torsdagens träningspass med sin stjärna.

På söndag smäller det på Vincennes-banan i Paris när årets upplaga av Prix d’Amerique avgörs med 4,5 miljoner kronor till vinnaren. I år med riktigt heta chanser för svensktränade hästar där både Propulsion och Readly Express tillhör förhandsfavoriterna tillsammans med Bold Eagle.
Timo Nurmos lämnar ingenting åt slumpen. I söndags flög han till Frankrike och tillbringar hela veckan tillsammans med Readly Express på Björn Goops gård i Normandie, drygt tre timmars bilväg från Paris.
Men under onsdagen gjorde han en avstickare för att spana in en av de värsta konkurrenterna inför det stora slaget på söndag. Nurmos besökte ingen mindre än Frankrikes superstjärna Bold Eagle på hans tränare Sebastien Guaratos gård som ligger cirka 40 minuter från Goops anläggning.
Släppte dom in dig på gården?
– Haha, ja, det var inga problem. De tyckte bara det var kul och visade mig runt på deras tre olika gårdar. Man kan inte smyga heller för många vet vem man är här nere nu. I byn Mortree där jag bor hejar och hälsar alla och önskar lycka till i Prix d’Amerique, säger Timo Nurmos som övervakade ett lättare träningspass som skötaren körde med Bold Eagle på rakbanan.
– Jag sprang med en bit vid sidan och filmade lite. Det var lite roligt. Jag var tvungen att kolla flåset och formen på hästen, säger han och skrattar.
Vad var ditt intryck av Bold Eagle? Hur såg han ut?
– Han såg normal ut. Han var lite långhårig men de ska klippa honom till söndagen. Det kan ha en positiv effekt på hästar när de är nyklippta.
– Jag har sett hästen tidigare både i stallet och på banan. Han är inte så stor, precis som många efter Ready Cash och han kanske är två centimeter högre än vad Readly Express är. En jättesnäll och lugn häst i stallet men han är mer framåt och mer laddad än vad Readly är när man tränar och kör honom. Annars påminner de varandra litegrann i exteriören om man kollar noggrant.
– Hästen är lite rolig att se när han joggar för då är han lite rullig hela tiden och har inget riktigt rytmiskt trav när han går långsamt. Men så fort det börjar gå snabbare så travar han bättre. Nu fick han han fick bara gå i lugnt tempo med träningsbalans på rakbanan och skötaren var nöjd och skrattade efteråt. Han såg inte orolig ut i alla fall.

”Är inte knäckt efter Elitloppet”
Bold Eagle jagar sin tredje raka seger i Prix d’Amerique. Han har inte vunnit sedan den 5 augusti i fjol och ståtar med fyra raka andraplatser.
Vad är din uppfattning om Bold Eagles insatser i loppen han har gjort i vinter?
– Jag tycker att han såg fin ut i travet i det senaste loppet. Han har haft problem med en hov tidigare och tappat lite träning. Men jag tycker inte att han har varit dålig någon gång och tror absolut inte att han är knäckt efter Solvalla-starterna och Elitloppet. Han har ju ändå varit tvåa i tuffa sammanhang varje gång på slutet.

”Har kört lite annorlunda och tuffare”
– Men de har kört lite annorlunda med hästen än tidigare. Han har fått tuffare lopp och inte i ryggar fram till upploppet som flera gångar förut. Det är annars lättare att köra snällt i Frankrike för man vet att man sitter aldrig fast och är man invändigt så tränger man sig ut. Så fungerar det i loppen här nere.
– I Sverige är det svårare och om man tar Readly Express så har han fått många tuffa lopp i dödens. Ska man chansa och köra invändigt i Sverige finns risken att man blir fast och aldrig får chansen. I Frankrike är det annorlunda för där vet man att man kommer ut om man vill. Sedan är det längre distanser och längre banor i Frankrike.
– Nu vet jag inte om det är medvetet att man har kört lite tuffare med Bold Eagle för att han kanske ska lära sig att man inte alltid kan köra i ryggar i det längsta. Men det är något jag har reflekterat över i alla fall, säger Nurmos.
Under torsdagsförmiddagen körde han själv ett finslipande träningsjobb med Readly Express. Det var tummen upp efteråt och enligt Timo tyder allt på att hästen har tagit senaste loppen i Frankrike på bästa sätt.
– Jag körde ett lugnt jobb och var nöjd. Hästen känns jättefin och precis lika bra som tidigare. Readly is ready to race, säger han.

”Bästa loppet i karriären – inte trött efteråt”
Readly Express vann Prix Tenor de Baune och var senast trea i Prix de Belgique efter en tappstart och en våldsam avslutning för Björn Goop som även kör i Prix d’Amerique.
– Jag tycker att det var bästa loppet i karriären. Han har gjort många fantastiska lopp men det här var otroligt. Han blev störd i starten och hamnade sist i fältet. Det var många hästar att runda och de körde ovanligt sakta i täten. Han visade att han kan komma bra bakifrån också när han avslutade i 1.04- och 1.05-tempo över upploppet. Han har både speed och styrka. Hästen var inte ens trött efter loppet och blåste ingenting. Han hade kunnat fortsatt ett par hundra meter till som det kändes.

Hur är känslan och segerförhoppningarna inför söndagen?
– Jag har en mycket bra känsla. Men som alla vet är det stenhårt och positioner och dagsform som kommer att avgöra. Han är en av dem som gör upp om det men jag tycker att Bold Eagle måste vara favorit. Han har sådan rutin och har vunnit Prix d’Amerique två gånger, säger Timo Nurmos som även passade på att hälsa på Bold Eagle och Readly Express pappa, Ready Cash, när han var på rundresa i Normandie.
– Jag var på Allaires gård och tittade på Ready Cash och var även hos Anette Holmgren och hälsade på där Readly Express är född. Det var kul.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel”Hästen som kan leda loppet runt om”
Nästa artikelFem tippar V75 till Bollnäs Söndag 28 januari

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.