Nya satsningen – värd 25 miljoner

16

Alla hästar får prispengar 2018: ”Det är livsavgörande…”

TRAV1 december 2017 11:59

Nästa år kommer samtliga hästar i alla svenska travlopp att få prispengar.

Den skriver Svensk Travsport på sin hemsida.

Satsningen är värd 25 miljoner kronor.

Från och med 1 januari försvinner begreppet ”utanför pengarna” i svenska travlopp.

Alla deltagare kommer att belönas med minst 500 kronor, det gäller alltså även hästar som är oplacerade och diskvalificerade.

De 25 miljoner kronor som satsningen kostar är del av de extra 270 miljoner kronor som tillfaller travsporten 2018 under parollen ”Pokalåret”.

”Drivs i företagsform”

Svensk Travsport motiverar beslutet på sin hemsida:

”Dels har det funnits en ambition att stora delar av pokalårssatsningarna ska riktas till bredden.

Ett annat viktigt skäl är att säkerställa tydliga spelregler och rättspraxis. I Sverige har vi de senaste tjugo åren haft ett rent och professionellt travsportsföretagande vilket har varit en stor framgångsfaktor för den svenska travsporten och samhället i stort”.

– Det är livsavgörande för den svenska travsporten att hästägande och travträning även fortsättningsvis drivs som momspliktig verksamhet. Att den svenska travsporten har kunnat bli världsledande i många stycken, beror till stor del på att den är professionell och drivs i företagsform. Detta leder till efterfrågan av kvitton vilket ger ordning och reda i ekonomin och administrationen, anställda i stallarna har avtalsenliga löner och företagarna betalar skatt, säger Mats Norberg som är styrelseledamot i Svensk Travsport och till vardags arbetar på LRF Konsult med hästägarekonomi som specialitet.

”Grunden för professionell verksamhet”

Momspliktig, professionell verksamhet är alltså en förutsättning för en fortsatt framgångsrik travsport. En slutsats av den så kallade Baštová-domen i EU förra året, var att det måste finnas ett tydligare samband mellan utförd prestation och ersättning för att det ska ses som en momspliktig omsättning. Det får inte finnas något slumpmoment som gör att hästägaren kan bli helt utan pengar.

– Vår bedömning, med stöd av expertis, är att ersättning till alla innebär fortsatt momsplikt på prispengar. Det är även grunden för att travsporten ska kunna fortsätta att bedrivas som en professionell verksamhet. Från travsportens sida vill vi tydligt visa allvaret i frågan och att vi är beredda till konkreta förändringar som säkerställer att den tillämpning och rättspraxis som Skatteverket tagit fram från 90-talet och framåt kan fortsätta och att de frågetecken som Baštová-domen inneburit nu kan rätas ut. Men frågan är ny och ännu oprövad – även för Skatteverket – och vi kommer därför att fortsätta driva frågan. Som sagt, att travsporten kan drivas professionellt är livsavgörande, det är tiotusentals arbetstillfällen som påverkas av att det här blir rätt, avslutar Mats Norberg.

KANAL75

1 december 2017 11:59

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelNHL-stjärnans succé – 700 000 kr på en vecka
Nästa artikelRedén: ”Det har varit perfekt för honom”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.