Nyårskrönika

137

dd-tips dd-blogg

Dags för mig att göra comeback här. Mitt planerade uppehåll blev avsevärt längre än vad jag hade tänkt mig och för det ber jag om ursäkt. Men faktum är att man emellanåt behöver en paus från det mesta man sysslar med, även sitt största fritidsintresse. Jag har tyvärr en förmåga att tröttna på saker som jag verkligen gillar när de tenderar att bli ett ”måste”. Då tar jag hellre lite avstånd och pausar för att komma tillbaka med ny entusiasm. Har gått och laddat för detta inlägget några dagar och jag tänker inleda det nya året med att se tillbaka på det gamla, originellt va? 😉
2015 var för min del ett år då jag själv spelade ganska sparsamt och därmed inga roliga vinster. Kan inte påstå att jag levererade några superba tips heller även om det dök upp några guldkorn då och då. Ett tips som jag minns är ett vinnarlir på Bacan Degato 25:e Juli på Axevalla när han spurtade hem loppet till dryga 20 gånger. Jag är annars ganska dålig på att lira vinnare och ännu sämre på att komma ihåg min spel men den här vinnaren kommer jag väl ihåg. Synd man inte kan spotta ur sig sådana vinnare lite oftare 😉
Sportmässigt tycker jag 2015 var ömsom vin ömsom vatten. Travåret inleds ju med Prix d’Amerique som går sista söndagen i Januari (därmed snart dags för 2016 års upplaga) och även om det alltid är ett bra fält och vinnaren alltid ska hyllas så blev jag lite besviken. Men inte på vinnaren Up And Quick, han var bara bäst och var definitivt en värdig vinnare. Men bakom var det lite skralt. Det kommer det med stor sannolikhet inte vara detta året.
Olympiatravet vanns av BBS Sugarlight som dundrade runt på ruggiga 1.10,7 från ledningen och då var travhumöret på topp. Det var det dock inte när årets final av Elitloppet gått i mål. Givetvis är Magic Tonight en mycket bra häst men jag tycker han fick ”fuska” bort lite av loppet i spets. Mycket av snacket efteråt kom istället att handla om Nuncio som sprang hela loppet i tredjespår och ändå blev trea. Nuncio som sedan vann Sprintermästaren och varit en av de hästarna som det snackats mest om i Sverige under det senaste halvåret. En fantastisk häst som fortfarande aldrig varit sämre än trea i ett travlopp. Jag var lite skeptisk till honom i början men har sannerligen fått revidera min åsikt.
Nästa besvikelse och kanske en av årets största besvikelser var Jubileumspokalen. Örjan Kihlström åkte till spets med Nimbus CD och förvandlade sedan loppet till ett 1000 metersrace efter att de varvat på tramsiga 1.13,7.
Vad gäller årgångsloppen så är min uppfattning att fyraåringskullen 2015 inte var sådär våldsamt imponerande men det var däremot treåringarna. Hoppas att de får vara friska och hela för då kan vi se fram mot några riktigt grymma lopp senare i år när bataljerna mellan fyraåringarna drar igång. Derbyt 2016 har jag stora förhoppningar på. Utan tvekan är det pansarvagnen Readly Express som imponerade mest på mig av treåringarna förra året. På det sättet och på den tiden han vinner Svenskt Travkriterium, gåshud!

För egen del har 2015 varit ett händelserikt och spännande år ur en travsynpunkt. Har fått jobba en hel del extra som hästskötare vilket har varit skitkul och mycket lärorikt. Det är inte ett jobb man gör på heltid om man inte verkligen älskar hästar och tycker trav är väldigt kul för det är långa dagar med hårt jobb och sedan tävlingar på kvällen. Lägg då även till klimatet som råder halva året i vårt avlånga land så förstår ni att alla dagar går man inte till jobbet med ett leende på läpparna. Kl. är 06:00, regnet faller ner, det är motvind och becksvart ute. Du står med tre grimskaft i handen och lika många hästar bakom dig. Du famlar efter handtaget till grinden medan kusarna bakom dig väntar otåligt på att få springa ut i hagen och rulla sig i leran. Då längtar man efter de där sommarmånaderna när solen går upp runt 04:50 och hagarna är torra och fulla med grönt gräs 🙂
Förutom mycket extrajobb har jag även hunnit med att sela ut en vinnare och fått köra ett riktigt banjobb för första gången. Även värmt häst på Åbys bana, spännande upplevelse. Vardag för de flesta hästskötarna men helt nya saker för mig och att göra nya saker är ju nästan alltid kul även om det i vissa fall innebär att magen vänder sig några gånger av nervositet. Personligen är jag ganska lugn så länge jag vet vad jag ska göra och känner att jag har kontroll även om det är något jag aldrig gjort förr. Det är ju kul att utmana sig själv också på det sättet, att sätta sig i situationer man inte är van vid och se att man löser det. Då ger man självförtroendet en boost och det är en viktig del av livet och även i travet. Det gäller att ha koll på sakerna (och det är ganska mycket att ha koll på) inte allra minst när det handlar om tävling. Jag tror att hästarna känner på sig om du är stressad och inte har full kontroll över läget. De trivs bäst med rutiner och stör man rutinerna alltför mycket så kan det betyda en dålig uppladdning inför loppet och det kan vara skillnaden mellan succé och fiasko. Givetvis inte så för alla hästar, alla är olika men generellt gäller det att hitta en bra rutin som funkar för hästen och sedan försöka följa den så noga som möjligt för att förbereda hästen så bra som möjligt.
Värst vad jag snöade in på det ämnet här, hoppas jag inte tappade alltför många av er 🙂

Vi ska ju se framåt också, 2016 tror och hoppas jag blir ett spännande travår. Som jag skrev tidigare inleder vi med PdA där det ser ut att kunna bli ett starkt fält. Fransoserna har redan lyft fram den fantastiske Bold Eagle som klar favorit inför världens tuffaste travlopp men det är inga duvungar han kommer möta i nästa lopp. Jag är osäker på vilket lopp han går ut i härnäst men troligtvis Prix de Belgique den 17:e. Hursomhelst tror jag det blir ett riktigt bra lopp och vi får hoppas att de hetaste buden visar uppåtform på söndag i Prix de Bourgogne. Svenskhoppet står till Mosaique Face och vi håller såklart tummarna för honom. Vi kan inte vara säkra på vad Tarzan tänker med Nuncio men visst är det en eggande tanke att se honom på Vincennes och i PdA. Min känsla är att han kommer passa mycket bra på kolstybben.
Dessvärre blev det ju inget deltagande för Delicious US efter strul med en karledsinflammation. Den fantastiska lilla hästen som imponerade så otroligt när hon sprang dubbla världsrekord 2015. Mycket sällan man ser ett sådant intryck som hon inger i de tempona och över mållinjen. Hoppas hon slipper oturen inför Olympiatravet och Elitloppet, då blir hon inte lätt att tas med.
Men kort tillbaka till PdA där ni redan anat min skepsis inför Bold Eagles favoritskap. Ett par gamlingar som jag alltid haft ett gott öga till är Texas Charm och Tiego d’Etang. Båda startar på söndag och det blir kul att se hur de levererar. Framförallt Texas Charm är spännande. Om han är i toppform i PdA och ”har det kvar” så är han en allvarlig utmanare om segern. Men det är ju ett tag sedan han verkligen levererade. Men mer om PdA när det börjar närma sig.
Ska nu försöka sätta punkt här och jag gör det med en DD inför morgondagens V75 på Romme. I DD-1 spikar jag 9 Panoramic med 2015 års vinnare av V75-ligan i sulkyn, Örjan Kihlström. Örjan som jag faktiskt selade ut Allaballakaitoz till i tisdags i gulddivisionen på Halmstad. Nu blev det ju dessvärre startbrasa men för mig var det ändå ganska häftigt att få sela ut en kuse till världens kanske bäste kusk (så länge han inte sover ;)).
I DD-2 tar jag tre hästar: 4 Mellby Apollo, 5 Finish Future och 9 Final Oak.

DD-1: 9 Panoramic
DD-2: 4,5,9
Min raka DD: 9-4
Dagens Bubblare: 9-5

Lycka till och god fortsättning!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.