Nyfödde hingsten – döpt efter stjärnan

56

Här är den lille krabaten som är döpt efter världsstjärnan Bold Eagle.

Det nyfödde kallblodet Böld Igel.

– Jag och Daniel Selin har gått och hoppats hela vintern på att vi ska få en hingst, säger Fredrik Fransson.

Den 26 april föddes ett kallblod på travtränaren Fredrik ”Frasse” Franssons gård i Järvsö.

Hingsten efter Bro Viking fick namnet Böld Igel, efter den franske superstjärnan Bold Eagle som startar i Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj.

Travtränarna Fredrik Fransson och Daniel Selin har i ett helt år gått och hoppats på att de ska få en hingst, och den 26 april fick de en.

I dagarna blev också namnet Böld Igel godkänt av Svensk Travsport.

”Det är en passning”

– Vi har Bro Viking här på gården och han betäckte 25 ston i fjol, det här är en av hans adepter, säger Fredrik Fransson till Trav365 och fortsätter:

– Det är jag och Daniel Selin som har fött upp honom tillsammans och vi skojade redan om det här i fjol att vi måste föda upp en häst som får namnet Böld Igel. Vi har gått och hoppats hela vintern att det skulle bli en hingst och vi har fått fem föl i år där fyra har varit ston, och så blev det en hingst på den här och det var meningen att han skulle heta Böld Igel.

Det är väl inspirerat från världsstjärnan Bold Eagle?

– Ja, självklart, naturligtvis är det en passning till Bold Eagle så klart, skrattar Fredrik Fransson.

”Vi vill bära lite ansvar”

Böld Igel har bara traskat på jordelivet i några veckor, men verkar vara en tuffing.

– Det är lite speciellt också för det är väldigt mycket inavel i honom, Järvsöviking är både farfar och morfar så det är Järvsöfaks två gånger i stamtavlan. Vi har varit lite väl tuffa i avelssyftet kanske, men han verkar pigg, alert och framåt, och det är en tuff kille.

Ni är medvetna om att han kommer få lite extra ögon på sig när han startar?

– Naturligtvis, och det är ju det vi vill också, vi vill gärna bära lite ansvar. Vi har tagit på oss att bära det här namnet. Vi har redan fått lite folk som vill köpa in sig i honom och det är kul, och vi får se hur vi gör om vi säljer hela hästen, gör andelar av honom, eller behåller honom själva.

När hoppas ni att Böld Igel kan göra tävlingsdebut?

– Han ska ut som treåring, han kommer starta i det första loppet för treåriga kallblod i Östersund 2020. Östersund brukar köra det första treåringsloppet för kallblod i mars och där ska vi vara med, det är vårt mål, säger Fredrik Fransson.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet