Okpu: ”Hugger till med en chansspik”

49

Spelformen Grand Slam 75, har som sin ”Unique selling point”… att man är ­garanterad 15 miljoner kronor, om man är ensam med sju rätt (10 miljoner när det är galopp).

Men det är irrelevant i dag, Stockholm Cup-dagen. Det bjuds nämligen jackpott, i en omgång som inte ser a l l t för svår ut.

Jag hugger förvisso till med en chansspik – fyraåringen Busybeingfabulous – men för allt ris i Kina, gå inte över ån ­efter vatten i dag!

Stockholm Cup för den skandinaviska eliten har fina 800 000 kronor till vinnaren.

Spelmässigt ser det inte alls lika svårt ut nu som när galoppen stod för Grand Slam 75 på Svenskt Derby-dagen i somras. Det blev faktiskt ingen vinnare alls med sju rätt då.

Först den spelmässiga matematiken: efter­som denna omgång inte ser jättesvår ut, ska man i första hand försöka att få just sju rätt. Då det är jackpott, blir nämligen även en klart rimlig rad överbetald.

Tänk också på att galoppen (tyvärr …) ­generellt har lite lägre spelomsättning än travet. Så en jackpottsjua på galoppen blir alltså ä n n u mer överbetald, än en dito på travet (eftersom jackpott­pengarna, nu blir en procentuellt ganska stor del av sjurättspotten).

 Nog om det. I prologen finns det två lösningar, trots att det bara är fyra hästar med. Antingen spikar man 4 Brownie, som jag tror är lite bättre än de övriga tre.

Eller fegar man som jag och streckar även 1 Vortex, 3 Gunvald och 5 Ruler of Course.

Det kan bli väldigt konstiga löpnings­förlopp i små fält ibland – det ska man ­alltid ha i bakhuvudet!

Alla förutsättningar verkar rätt

 Trots att dagens förutsättningar generellt sätt gynnar spelare som ”tar det lugnt” kan jag inte låta bli ett så kallat Alexander-hugg i den andra avdelningen. Minns ni hur det lät från Niels Petersens håll på tre­åringen Spitzbergen före GS75:an ­un­der derbyhelgen i år? Jag tycker att det låter nästan lika ”försiktigt stenklart”, på 3 Busy­beingfabulous nu (officiellt: ”god chans i ett öppet lopp”).

Precis alla förut­sättningar ­verkar rätt, och jag tror inte att den trolige favoriten Castillo har råd att ge bort några kilon till den här fyraåringen (fast tack vare lärlingslättnaden måste han ju göra det).

 I den tredje GS75-avdelningen, så bör man klara sig bra på två treåringar. 2 High As A Kite vann det norska galoppderbyt – och har givetvis även klassen för att vinna Lanwades Stud Stakes. Men det har varit en lång säsong, detta kan vara ”A bridge too far”. Blir det uppskruvat tempo på detta speedar nog 7 Seaside Song ner samtliga.

Jokern är 3 Hoku som har en hög högsta­nivå, borde nog streckas.

 1 Duke Derby är meritmässiga tung­viktaren i GS75-4 gänget. Men då säsongen skuffat och knappt tränaren själv vet var hästen står för dagen känns det som att ­luta sig mot ett draperi. 5 Gideon är nog Wido Neuroths bästa chans för dagen – och är precis som Lennart Reuterskiöld juniors kanon 4 Talk My Talk ett givet streck här. 

Men så var det det här med att det kan bli konstiga löpnings­förlopp i små fält ibland. Så vi tar givetvis även med 2 Cockney Cracker och även 3 Carolingian som båda kommer från ­seger …

 Fyra markeringar blir det i storloppet Bro Park Sprint Championship. 2 Land’s End, 4 Captain America, 6 Saving Kenny (som jag delägde svansen i, en gång i tiden) och 8 Tinnitus streckas i sprinten. 2 Land’s End är fin igen efter att ha gått omkull för ett tag sedan. 4 Captain America var grym, när han vann Täby Vårsprint på Bro Park tidigare i somras, 6 Saving Kenny tränas hårdare nu och svarar bra på det … och 8 Tinnitus är championjockey Per Anders Gråbergs bästa chans på hela dagen.

Bra insatser varje gång

 Räknar jag rätt är det femte gången som Hurricane Red är med i Stockholm Cup, han var trea redan som treåring – och han är sju år nu. Bra insatser varje gång, han har verkligen ”sparat ihop till” att vinna det här … Men jag tycker att man även ska ta med Skandinaviens bästa sto 7 Icecapada … det är ett jämnt och fint lopp i år – och för er som har ”kassan i ordning” kan jag inte alls påstå att en helgardering är meningslös.

6 Pas des Secrets är miljondraget om ­banan blir mjuk!

 För att korrekt analysera en öppen handicap med 13 hästar, måste man nog vara professor i detta ämne – och det är inte jag. Mest tror jag denna gång på 3 Killroy (modern Kill The Crab var en riktig stjärna!), som verkar leka med ”lämpliga kompisar” nu.

Men helgardera gärna GS75-7 om ni ­spelar reducerat, och missa inte 5 Funinthesand!

 

Grand Slam 75 från Bro Park sänds i TV12 klockan 15.00.

 

Robert Okpus GS75-system

GS75-1: 4, 3, 1, 5 (4, 3)

GS75-2: 3 Busybeingfabulous (1, 7)

GS75-3: 2, 7, 3 (4, 9)

GS75-4: 5, 4, 1, 2, 3 (6, 5)

GS75-5: 2, 4, 8, 6 (1, 9)

GS75-6: 3, 7, 6 (4, 2)

GS75-7: 3, 5 (1, 15)

1 440 kronor/1 440 rader

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.